Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Når landet mørknar

roman

Tore Kvæven har skrevet en imponerende og handlingsmettet roman fra 1290-tallets Grønland. Jakt på hval og hvalross, jordbruk på skrinne teiger og troen på ulike guder preger menneskene i Vesterbygda. Unggutten Arnar trosser overmakten og går egne veier.
Brageprisen 2018 i klassen Skjønnlitteratur
Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 3 virkedager

Brageprisen 2018 i klassen Skjønnlitteratur

«Gjennom et rikt og lekent språk maler Tore Kvæven fram en både dramatisk og magisk vakker fortelling fra vikingtidens Grønland. Året er 1293, og i flere mannsaldre har vikingene levd godt av jakt og fiske i det grønlandske kystlandskapet. (...) Forfatteren dikter fram byttedyrenes frykt i møte med jegeren og isbjørnens sult der den svømmer med det bunnløse havet under seg. Selv dødt treverk får liv gjennom forfatterens språk, som er en fest å lese. 'Når landet mørknar' er en mesterlig kjærlighetserklæring til naturen og livet, og etterlater leseren med et ønske om å få lese mer.»

Fra brageprisjuryens begrunnelse 

Når landet mørknar bergtar fra første side. Forfatteren Tore Kvæven gir et særdeles troverdig bilde av livet på Grønland i år 1293. Mesterlig skildrer han jakt på hvalross og hval, mellommenneskelige forhold, utemmet natur, gardsdrift og dyrehold. Kvæven beskriver i detalj redskaper og våpen man brukte på den tiden, og han har satt seg grundig inn i byggeskikken av både hus og båter. Her er plyndring, dreping og forlis. Men også den store kjærligheten. Sentralt i boka er unggutten Arnar som trosser overmakta og følger egne drømmer i en hard tid, der mange ønsker å flykte til noe annet før de går til grunne.

Hvalross gir velstand
Fortellingen starter med en spennende hvalrossjakt, og 15 år gamle Arnar får oppfylt sitt store ønske om å delta på lik linje med de voksne jegerne. Han er en sped yngling, men kan ro så tollepinnene knaker! Kvæven beskriver jakta også fra hvalrossens side, der den i frykt stuper ned i dypet med lunger som brenner etter luft, og med lange spyd i siden. Tidene er vanskelige. Hvalross gir velstand, men flokkene med dyr er i ferd med å forsvinne fra fjordene. Det blir opphisset stemning mellom jaktlagene når det varsles om at dyr er sett, og båter av ulik forfatning settes på sjøen. Det er kaldt mellom fjordgårdene og fjellgårdene, skriver Kvæven. Ulik gudetro hersker mellom dem, og det bidrar til hat og konflikter.

Arnar – fremtidens mann
Arnar er en ung mann med sterk vilje. Han er nok moderne for sin tid, og trosser øvrigheten, gudene og lovene. Arnar tør der andre vakler. Han vil ha sin egen gård, og greier å bytte til seg en fjordgård mot en gigantisk trestokk av furu, som han finner på en av sine rideturer. For tømmer er mangelvare, og eieren av fjordgården, Bergfinn, skal reparere båten sin slik at han og familien kan søke lykken på Island eller i Norge. Seilasen ender fryktelig, og beskrivelsene av hendelsesforløpet er sterkt og underlig nok vakkert. Det var kort mellom liv og død i middelalderens arktiske strøk når det først blåste opp til storm.

Glitrende om barske liv
Stormer gjør det også i hjertet til Arnar. Han forelsker seg i ei ungjente på en av nabogårdene, og vi aner at det ikke skal bli bare enkelt å få henne, selv om de vil ha hverandre. Enten må han tape ansikt for å få henne, eller tape henne for å få tilbake æren.

Boka er innimellom så poetisk at det er en fryd å lese. Enkelte partier bør faktisk nytes flere ganger! Naturskildringene gir gode bilder i hodet. Og det er spennende. Det er ikke uten grunn at Når landet mørknar fikk Bragepris og seksere i fleng av anmeldere. Gjør deg klar for en fengende historie som har så mye ved seg – en euforisk leseopplevelse!

Detaljer

Forlag
Samlaget
Innbinding
Innbundet
Språk
Nynorsk
Sider
450
ISBN
9788252193923
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Når landet mørknar
Format
21 x 14 cm
Nr
8122938
Priser
Sørlandets litteraturpris 2019

Bla i boka

 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Når landet mørknar:

Valravn
Ny!

Valravn

Bjørn Andreas Bull-Hansen
Innbundet 
449,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Valravn
Ny!

Valravn

Bjørn Andreas Bull-Hansen
Innbundet 
449,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 
Koieboka
199,-

Koieboka

Thor Gotaas
Innbundet 
199,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv