Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Oda!

dokumentarroman

ODA! er dokumentarromanen om Oda Krohg, embetsmannsdatteren som ble Kristiania-bohemens kvinnelige lederskikkelse . Et ideal for mange, dyrket som en myte. Men hvem var Oda Krohg? En nytenker, en banebryter? Eller en ulykkelig malerinne, et offer for mennenes visjoner om kvinnen og den frie kjærlighet, splittet mellom rollene som skjøge og madonna? Mange av samtidens fremste kunstnere og forfattere ble merket av henne. Les mer

179,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
ODA! er dokumentarromanen om Oda Krohg, embetsmannsdatteren som ble Kristiania-bohemens kvinnelige lederskikkelse . Et ideal for mange, dyrket som en myte. Men hvem var Oda Krohg? En nytenker, en banebryter? Eller en ulykkelig malerinne, et offer for mennenes visjoner om kvinnen og den frie kjærlighet, splittet mellom rollene som skjøge og madonna? Mange av samtidens fremste kunstnere og forfattere ble merket av henne. Edvard Munch, Jappe Nilssen, Hans Jæger, Sigbjørn Obstfelder, Gunnar Heiberg og ikke minst Christian Krohg, som ble hennes ektemann. I denne medrivende beretningen har Ketil Bjørnstad gjendiktet det som hendte med henne, og det som han tror har hendt.

Medlemsvurdering:
Ketil Bjørnstad tar oss i denne romanen med inn i Oda Lassons sinn og verden. Vi får ta del hennes tanker, følelser og opplevelser slik Bjørnstad tenker seg det. Oda var en lederskikkelse i Kristianiabohemen, og en banebrytende kvinne i sin tid. I sin samtid hatet av noen og elsket og bejublet som heltinne av andre.Hennes liv var turbulent og omskiftende, og hun var i en stadig konflikt mellom sine egne følelser, sin fornuft og familien og samtidens forventninger. Bjørnstad lar oss på glimrende vis få ta del i hennes liv, et liv fylt av kontraster, fra himmelsk lykke og frigjorthet til bunnløs sorg og følelse av skyld og plikt.

Lykle

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Strawberry Publishing
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788284196329
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020

Lytt til utdrag

Kunders vurdering

T
Tove Harper – 05.03.2019

– Oda

t
tonemor – 14.03.2009

– Oda Krogh er en person jeg har hørt om tidligere, men særlig mye om henne visste jeg egentlig ikke. Den borgerlige advokatdatteren forlater sin første ektemann, lever som alenemor med sine barn og slår seg sammen med Kristianiabohemen, og blir selveste bohemprinsessen! Historien om Oda er en ganske eventyrlig historie som det er lett å bli revet med av. Bohemmiljøet fascinerer meg også. Kunsten, tankene, absinten, fri kjærlighet, å skrive sitt eget liv... Jeg har hørt om Kristianiabohemen tidligere, og det er også med mange kjente navn i boka foruten hovedpersonen. Noen av dem vi møter er Sigbjørn Obstfelder, Hans Jæger, Christian Krohg og Edvard Munch. Dette er personer som jeg har lest en del om tidligere, men som jeg nå ble bedre kjent med gjennom denne romanen istedet for gjennom fagbøker og faktaopplysninger. Ved hjelp av dagbøker, brev og andres diktning blir vi nærmere kjent med Oda som kunstner, bohem, mor og ideal, og forfatteren har fylt ut de tomme feltene imellom. Et eksempel er det fiktive brevet som avslutter boka. Ketil Bjørnstad har skrevet en underholdende og interessant dokumentarroman og har greid å gjøre meg nysgjerrig på Oda og hennes liv, og ikke minst å gjøre henne levende.

E
Ellen – 03.10.2006

– Oda var bl.a. regjeringsadvokat Lassons datter, trelasthandler Jørgen Engelharts ekskone, maleren Christian Krohgs kone, forfatteren Hans Jægers elskerinne og maleren Edvard Munchs fortrolige. I tillegg var hun firebarnsmor og malerinne. Hennes sterke personlighet, skiftende sinn, udefinerbare kjærlighetsliv og til tider vinglete vilje, gjorde at hun fikk mange roller, men hun klarte ikke å spille dem alle. På slutten av 1800-tallet ble hun det fremste symbolet på Christiania-bohemens kvinneideal. På samme måte som forfatteren ble jeg fascinert av Per Krohgs maleri fra Grand Café. Det er Oda og søsteren Alexandra som fanger øyets oppmerksomhet. Gjennom mye diktning, en rekke sitater og en del dokumentarisk stoff syr Bjørnstad sammen en dokumentarroman om Odas liv. Boka er veldig variabel. Forfatteren klarer ikke helt å bestemme seg for tiden han skriver i, er det i vår tid eller på 1800-tallet? Likevel er bokens beste deler der Bjørnstad dikter fritt om Odas liv og valg. De autentiske brevene mellom Hans Jæger og Oda er den kjedeligste lesningen. Jeg synes også Odas syn på Christian Krohg er spennende. Han forandrer seg fra å være en genial kunstner til å bli en tafatt mann som truer med å ta sitt eget liv hvis Oda forlater ham.

L
Lykle – 20.06.2005

– Ketil Bjørnstad tar oss i denne romanen med inn i Oda Lassons sinn og verden. Vi får ta del hennes tanker, følelser og opplevelser slik Bjørnstad tenker seg det. Oda var en lederskikkelse i Kristianiabohemen, og en banebrytende kvinne i sin tid. I sin samtid hatet av noen og elsket og bejublet som heltinne av andre.Hennes liv var turbulent og omskiftende, og hun var i en stadig konflikt mellom sine egne følelser, sin fornuft og familien og samtidens forventninger. Bjørnstad lar oss på glimrende vis få ta del i hennes liv, et liv fylt av kontraster, fra himmelsk lykke og frigjorthet til bunnløs sorg og følelse av skyld og plikt.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Oda!:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv