Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Søsterklokkene

roman

«Praktfull historisk roman.»

Stein Roll, Adresseavisen

Svøm med dem som drukner tok leserne med storm. Nå er Lars Mytting tilbake med en fengslende roman med handling hentet fra Gudbrandsdalens mytiske landskap. Les mer

436,-

479,- Spar: 43,-

Sendes innen 1 virkedag

Varm glød og dyp klang

Ungjenta Astrid lever tett på den gamle myten om kirkeklokkene slekta hennes en gang skjenket bygda. Hennes og bygdas skjebne veves sammen i Lars Myttings vidunderlige roman.

Den brutale fødselen til tvillingsøstrene Halfrid og Gunhild Hekne på en gård i det indre av Gudbrandsdalen kostet moren deres livet. Jentebabyene var sammenvokst fra hoftene og ned, men faren elsket dem fra første stund, og de vokste opp til to livlige unger. De lo mye og skulle vise seg å skape de vakreste billedvever.

«Forfatteren er på hugget fra første setning og slipper aldri taket på leseren.»

Arne Hugo Stølan, VG, terningkast 5 

Klokkestøpen
Da den ene søsteren ble syk, gikk faren deres, Eirik Hekne, til presten med bønn om at de skulle få dø samtidig. Han ble bønnhørt og fikk støpt to kirkeklokker som han skjenket kirken. Klokkene klang så sterkt og dypt at klokkeren ble døv etter tre messer, og det het seg at den unike klangen kom av at den takknemlige faren hadde kastet store mengder sølv i støpeformen. 

Brytningstid
Siden var klokkenes klang en naturlig del av livet i bygda, og på folkemunne gikk det historier om at klokkene kunne ringe av seg selv for å varsle fare. At stavkirken var gammel og så skrøpelig at en gammel kone en gang ble funnet død og frosset fast i veggen etter gudstjenesten, var bare slik det var. Men til tross for at bygda lå avsides til og bygdefolket kjærlig holdt fast i sine skikker og tradisjoner,  banker den nye tiden etter hvert på den morkne kirkedøra. I 1880 kommer det en ny prest til bygda. 

«Mytting får full uttelling for håndfast skrivemåte og solide ordkunnskaper. (...) peker seg ut som en av høstens beste norske.»

Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv 

Verden banker på
Den oppvakte og egenrådige ungjenta Astrid fra Hekne, gården der de siamesiske tvillingene hadde sin barndom lenge før, er i tjeneste på prestegården og gleder seg over at bygda har fått en ny prest. Han låner henne aviser og forteller bygdefolket nyheter fra verden under gudstjenesten. Samtidig dukker det opp en fremmed mann i bygda, en utlending med fine manerer og fremmed språk som – av alle unyttige ting – begynner å tegne stavkirken i alle dens detaljer.

Søsterklokkenes evige klang
Astrid er nysgjerrig på den snåle nykommeren, samtidig som hun med klokskap hjelper den unge presten til å forstå bygdas skikker og uskrevne regler som ikke alltid er forenlige med de nye tiders kirkeforordninger. Astrids skjebne er på forunderlig vis knyttet til de sagnomsuste søsterklokkene, og de tre skal være med på å endre bygdas – og sin egen – framtid for alltid. 

«Lars Myttings historiske roman er fengende og medrivende.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet, terningkast 5 

 

 

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
442
ISBN
9788205514003
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Søsterklokkene
Format
21 x 14 cm
Nr
8130019
Serie
Hekne 1

Utdrag

 

Myttings litterære hestekrefter

Myttings litterære hestekrefter

Etter verdensuksessen med Hel ved og Svøm med dem som drukner måtte den sindige gudbrandsdølen Lars Mytting i tenkeboksen. Hadde han flere romaner i seg?

Det var først da han kom til hjemtraktene at han fant romanen som lå der og ventet. Inspirasjonen fant han også i et gammelt, lokalt sagn om de såkalte «søsterklokkene» i bygda. Han begynte å se på steinrøysene og laftehusene i hjembygda og spørre seg om dagliglivet til oldeforeldregenerasjonen. Hvordan ordnet de seg, i en tid der Norge var et av Europas fattigste land? Og kunne alt dette bindes sammen, bli til en større fortelling som liksom rommet bygdas lynne?, forteller Mytting til A-magasinet.

Inspirasjonen fant han også i et gammelt, lokalt sagn om de såkalte «søsterklokkene» i bygda.

Bygdas klokkesagn
Og så var det det gamle sagnet om bygdas kirkeklokker. Ringebu kirke var viden kjent for kirkeklokkenes uvanlige kraftfulle klang, og historien om at de var skjenket av en bonde i bygda etter å ha blitt bønnhørt i sitt ønske om at døtrene hans, som var siamesiske tvillinger, skulle få dø samtidig. Forfatteren har gransket kildematerialet i jakten på opprinnelsen til sagnet, og det ser ut til at den historien mest sannsynlig er en blanding av flere historiske begivenheter.

«Derfra har forfatteren gjort slik muntlige fortellere har gjort i generasjoner før ham: Diktet videre, til en hel slekts- saga fra brytningstiden på 1800-tallet.» 

At handlingen er lagt til slutten av 1800-tallet, er ikke tilfeldig. Det var en brytningstid der væremåten og lynnet fortsatt var middelaldersk, mens samfunnet ble modernisert og reformert. Derfor var det også naturlig at hovedpersonen ble en kvinne, for første gang i forfatterskapet.

– Dypest sett er dette en beretning om en slekts adskillelse. Om krefter som kan skille oss ad og som kan bringe oss sammen igjen, oppsummerer Mytting.

 «Jeg fascineres av det varige i forseggjorte gjenstander, det fysiske som står igjen etter et menneske som er borte.»

Lars Mytting

 

Sagnet om søsterklokkene

Sagnet om søsterklokkene

Sagnet om søsterklokkene er knyttet til Ringebu stavkirke. Kirken ble bygget rundt 1220, og er den største av Norges bevarte stavkirker. I følge sagnet ble kirkeklokkene gitt som offergave av en familie fra gården Vestad på 1700-tallet. På gården bodde det to jenter som var siamesiske tvillinger. En dag ble en av søstrene så syk at foreldrene trodde hun kom til å dø, de ba til Gud for datteren. De lovet å skjenke to klokker til kirka hvis hun fikk leve. De ba også om at jentene, når den tid kom, måtte få dø samtidig. 

 

Om forfatteren

Lars Mytting (f. 1968) er fra Fåvang i Gudbrandsdalen. Han debuterte med romanen Hestekrefter i 2006. Hel ved (2011) ble en internasjonal bestselger. I 2014 fikk han Bokhandlerprisen for romanen Svøm med den som drukner, som ble utgitt på 15 språk. Til sammen er hans bøker solgt i over en million eksemplarer. 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Praktfull historisk roman.»

Stein Roll, Adresseavisen

«Ja, det er en nydelig fortelling Lars Mytting gir oss. Her er bygdehistorie, dramatikk, sagn, overtro og kjærlighet. Mytting viste i sin forrige roman, Svøm med dem som drukner, at han kan klekke ut mesterlige plot og praktfulle karakterer. I Søsterklokkene gjør han det igjen. (...) Lars Mytting har skrevet nok en vinner. Søsterklokkene kommer til å høres gjennom hele bokhøsten og langt inn i julen. Trolig enda lenger også.»

Atle Nielsen, Bok365

«Han skriver om søsterklokker i sølv, men det kan godt tenkes Lars Mytting har lagt selve gullegget med sin nye roman. Forfatteren er på hugget fra første setning og slipper aldri taket på leseren.»

Arne Hugo Stølan, VG

«Søsterklokkene er spennende. En skikkelig pageturner.»

Cathrine Loraas Møystad, Østlendingen

«Når Lars Mytting bruker sin fortellerkløkt og historiekunnskap er det lett å la seg begeistre.»

Gunn Magni Galaaen, Trønder-avisa

«Lars Myttings historiske roman er fengende og medrivende. (...) Med Myttings kraftfulle fortellerstil, godt sammenskrudde beretning og detaljkunnskap om snekring, fisking og stavkirker, er det grunn til å tro at han også denne gangen vil nå mange lesere.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Sanselig og systematisk om et bygdesagn, sjalusi og sorg.»

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

«Søsterklokkene er ein mektig historisk roman som ber i seg alle element av realisme og romantikk, truverdig ned i minste detalj og formidla i eit klart og reint språk som også tar opp i seg element frå Myttings eigen dialekt. Det er berre å gi seg over og la seg forføre av ei storfelt forteljing som kanskje er smartare enn både forfattaren og lesaren. Betre attest kan ingen forfattar vente seg.»

Oddmund Hagen, Dag og Tid

«Strålende historisk roman. (...) Mytting lykkes med tidsbildet fordi han går tett på personenes konkrete livsverden hvor skikker, overlevelsesteknikk, dramatikk, livsvisdom og overtro er forankret. (...) Romanen peker seg ut som en av høstens beste norske. Den kan komme til å danne høye fjell i bokhandler og dollartegn i øynene på flere.»

Susanne Hedemann Hjorth, Dagens Næringsliv

«Lars Myttings utsøkte sanselighet er intakt (...)Han er en god forteller, skriver medrivende, oppfinnsomt og klart. På sitt beste har han en utsøkt sanselighet i språket sitt, noe som vitner om en fysisk fundert kjennskap til svært mange av verdens ting og fenomener.»

Preben Jordal, Aftenposten

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Søsterklokkene:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Valravn
Ny!

Valravn

Bjørn Andreas Bull-Hansen
Innbundet 
449,-
 

Dandy

Jan Guillou
Innbundet 
390,- 429,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv