Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Familieleksikon

«Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise, levende og varm. Man sitter rett og slett takknemlig og beriket igjen.»

Guri Hjeltnes, VG

Denne perlen av en roman har fått anmelderne til å overgå hverandre med superlativer. Bli kjent med Natalia Ginzburgs fascinerende storfamilie!

Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 - 10 dager

Min italienske familie

Denne perlen av en roman har fått anmelderne til å overgå hverandre med superlativer. Bli kjent med Natalia Ginzburgs fascinerende storfamilie!

«Vi er fem søsken. Vi bor i ulike byer, noen av oss i utlandet, og vi skriver ikke ofte til hverandre. Når vi møtes, kan vi være likegyldige og fjerne overfor hverandre. Men det skal bare ett ord til, en eneste replikk fra de gamle frasene som vi har hørt og gjentatt utallige ganger i barndommen. Disse utsagnene er grunnlaget for samholdet i familien vår, som vil bestå så lenge vi befinner oss i denne verden, de vil gjenskapes og gjenoppstå på de mest ulike steder på jord idet en av oss sier 'Ærede signor Lipmann' og vi straks vil høre fars utålmodige stemme runge i ørene: 'Gi dere med denne historien! Jeg har hørt den tusen ganger før!'»

«Å lese denne romanen er som å bli invitert inn i et familieselskap som man aldri vil forlate.»

Tove Nilsen i forordet

Selve livet
I den selvbiografiske klassikeren Familieleksikon tegner Natalia Ginzburg et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. I årene før, under og etter krigen blir vi kjent med familien. Den jødiske faren Giuseppe og den katolske moren Lidia – stadig på kollisjonskurs – fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Selve livet. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet.

Familieleksikon er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortelling, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular.

Overveldende, men gjenkjennelig
«Hvordan går det an å skrive så kjærlig og varmt om en så tyrannisk far. Hvordan går det an å skrive så sjarmerende og lyst om en periode som bestemmes av noe så mørkt som fascisme og nazisme?» spør Tove Nilsen i forordet til boka og viser til forfatteren selv, som påstår at hun ikke har funnet på, men tvert imot har temmet dikteren i seg for i stedet å begrense seg til det hun husker. Selv om man aldri har levd med liknende familieforhold, driver forfatteren fram leserens gjenkjennelse. Ja, akkurat sånn kan det være å tilhøre en familie med alt som finnes av konflikter, hemmeligheter, intimiteter, sladder og spøk.

Familieleksikon er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortellinger, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular. 

 

Medlemsvurdering:
«Det er pinlig å innrømme at hun, som blir regnet som en av Italias viktigste forfattere, var ukjent for meg. Pinlig eller ikke, heldig er den som etter et langt leseliv oppdager et kunnskapshull som må fylles.» Tove Nilsen er streng mot seg selv i forordet til Familieleksikon. Det skal godt gjøres å holde full oversikt over all litteratur man burde få med seg, også for en storleser som Tove Nilsen. Men vi er utvilsomt heldige som nå kan oppleve Natalia Ginzburgs Familieleksikon på norsk. Og nå som du er oppmerksom på Ginzburg er det ingen ting å lure på. Hun har flere ganger blitt sammenlignet med Elena Ferrante, det vil si hun har blitt beskrevet som Ferrantes erfarne mentor, det er ingen dårlig beskrivelse. Heldige deg som har til gode å bli kjent med Natalia Ginzburg.

Erlend, redaktør Bokklubben

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
275
ISBN
9788249522088
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Lessico famigliare
Format
21 x 14 cm
Nr
8183376
Priser
Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Natalia Ginzburg (1916–1991), født i Palermo og oppvokst i Torino, er en av de fremste forfatterne i italiensk etterkrigslitteratur. Hun skrev et dusintalls essayer, teaterstykker, noveller og romaner. For romanen Familieleksikon mottok hun Strega-prisen, Italias mest prestisjefylte litteraturpris. Ginzburg var gjennom hele livet politisk aktiv, og hun var valgt inn i det italienske parlamentet i årene 1983 til 1987.

Anmeldelser

«Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise, levende og varm. Man sitter rett og slett takknemlig og beriket igjen.»

Guri Hjeltnes, VG

«Jeg er fascinert av Familieleksikon»

Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

«Det komiske og vitale i familien blir en slags kompensasjon for det destruktive og farlige som rører seg i samfunnet. Komedien slåss med tragedien i Ginzburgs univers. Dette skaper en besynderlig og svært interessant erindringslitteratur som ikke ligner på noe annet jeg har lest. (...) en sann lykke at vi endelig har fått på norsk.»

Hilde Slåtto, Vårt Land

Kunders vurdering

A
AnnE G – 20.07.2023

– Mange navn å forholde seg til

F
Franco – 01.01.2022

– Syntes ikke persongalleriet var særlig spennende, men det blir vanskelig når fortellerstemmen er monoton og kjedelig.

A
Ann-Kristin – 28.07.2021

– Fenomenalt persongalleri

T
Torunn Sørbekk – 30.06.2021

– Veldig bra

R
Reidun – 29.06.2021

– Familieleksikon Natalie Ginzburg

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 15.04.2021

– «Det er pinlig å innrømme at hun, som blir regnet som en av Italias viktigste forfattere, var ukjent for meg. Pinlig eller ikke, heldig er den som etter et langt leseliv oppdager et kunnskapshull som må fylles.» Tove Nilsen er streng mot seg selv i forordet til Familieleksikon. Det skal godt gjøres å holde full oversikt over all litteratur man burde få med seg, også for en storleser som Tove Nilsen. Men vi er utvilsomt heldige som nå kan oppleve Natalia Ginzburgs Familieleksikon på norsk. Og nå som du er oppmerksom på Ginzburg er det ingen ting å lure på. Hun har flere ganger blitt sammenlignet med Elena Ferrante, det vil si hun har blitt beskrevet som Ferrantes erfarne mentor, det er ingen dårlig beskrivelse. Heldige deg som har til gode å bli kjent med Natalia Ginzburg.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Familieleksikon:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

M

Antonio Scurati
Innbundet 
419,- 479,-
 

Fri

Lea Ypi
Innbundet 
349,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv