Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Familieleksikon

roman

«Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise, levende og varm. Man sitter rett og slett takknemlig og beriket igjen.»

Guri Hjeltnes, VG

"Vi er fem søsken. Vi bor i ulike byer, noen av oss i utlandet, og vi skriver ikke ofte til hverandre. Når vi møtes, kan vi være likegyldige og fjerne overfor hverandre. Men det skal bare ett ord til, en eneste replikk fra de gamle frasene som vi har hørt og gjentatt utallige ganger i barndommen. Les mer

179,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
"Vi er fem søsken. Vi bor i ulike byer, noen av oss i utlandet, og vi skriver ikke ofte til hverandre. Når vi møtes, kan vi være likegyldige og fjerne overfor hverandre. Men det skal bare ett ord til, en eneste replikk fra de gamle frasene som vi har hørt og gjentatt utallige ganger i barndommen. Disse utsagnene er grunnlaget for samholdet i familien vår, som vil bestå så lenge vi befinner oss i denne verden, de vil gjenskapes og gjenoppstå på de mest ulike steder på jord idet en av oss sier «Ærede signor Lipmann» og vi straks vil høre fars utålmodige stemme runge i ørene: «Gi dere med denne historien! Jeg har hørt den tusen ganger før!»"

I den selvbiografiske klassikeren "Familieleksikon" (1963) tegner Natalia Ginzburg et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. Faren Guiseppe og moren Lidia - stadig på kollisjonskurs - fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet.

"Familieleksikon" er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortelling, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular.

Medlemsvurdering:
«Det er pinlig å innrømme at hun, som blir regnet som en av Italias viktigste forfattere, var ukjent for meg. Pinlig eller ikke, heldig er den som etter et langt leseliv oppdager et kunnskapshull som må fylles.» Tove Nilsen er streng mot seg selv i forordet til Familieleksikon. Det skal godt gjøres å holde full oversikt over all litteratur man burde få med seg, også for en storleser som Tove Nilsen. Men vi er utvilsomt heldige som nå kan oppleve Natalia Ginzburgs Familieleksikon på norsk. Og nå som du er oppmerksom på Ginzburg er det ingen ting å lure på. Hun har flere ganger blitt sammenlignet med Elena Ferrante, det vil si hun har blitt beskrevet som Ferrantes erfarne mentor, det er ingen dårlig beskrivelse. Heldige deg som har til gode å bli kjent med Natalia Ginzburg.

Erlend, redaktør Bokklubben

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788249523771
Utgave
3. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Lessico famigliare
Priser
Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Anmeldelser

«Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise, levende og varm. Man sitter rett og slett takknemlig og beriket igjen.»

Guri Hjeltnes, VG

«Jeg er fascinert av Familieleksikon»

Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

«Det komiske og vitale i familien blir en slags kompensasjon for det destruktive og farlige som rører seg i samfunnet. Komedien slåss med tragedien i Ginzburgs univers. Dette skaper en besynderlig og svært interessant erindringslitteratur som ikke ligner på noe annet jeg har lest. (...) en sann lykke at vi endelig har fått på norsk.»

Hilde Slåtto, Vårt Land

Kunders vurdering

A
AnnE G – 20.07.2023

– Mange navn å forholde seg til

F
Franco – 01.01.2022

– Syntes ikke persongalleriet var særlig spennende, men det blir vanskelig når fortellerstemmen er monoton og kjedelig.

A
Ann-Kristin – 28.07.2021

– Fenomenalt persongalleri

T
Torunn Sørbekk – 30.06.2021

– Veldig bra

R
Reidun – 29.06.2021

– Familieleksikon Natalie Ginzburg

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 15.04.2021

– «Det er pinlig å innrømme at hun, som blir regnet som en av Italias viktigste forfattere, var ukjent for meg. Pinlig eller ikke, heldig er den som etter et langt leseliv oppdager et kunnskapshull som må fylles.» Tove Nilsen er streng mot seg selv i forordet til Familieleksikon. Det skal godt gjøres å holde full oversikt over all litteratur man burde få med seg, også for en storleser som Tove Nilsen. Men vi er utvilsomt heldige som nå kan oppleve Natalia Ginzburgs Familieleksikon på norsk. Og nå som du er oppmerksom på Ginzburg er det ingen ting å lure på. Hun har flere ganger blitt sammenlignet med Elena Ferrante, det vil si hun har blitt beskrevet som Ferrantes erfarne mentor, det er ingen dårlig beskrivelse. Heldige deg som har til gode å bli kjent med Natalia Ginzburg.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Familieleksikon:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv