Kongepudler

en røverroman om den norske eliten

Vi er i Norge høsten 2007: Kommunevalget blir en katastrofe for Arbeiderpartiet. Fremskrittspartiets framgang er tilsvarende formidabel. SV faller til fem prosent, og Høyre ender opp med stusselige ni prosent. Les mer
Vår pris
218,-
Spar
31,-

Veil. pris: 249,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Vår pris: 218,-
Spar: 31,-

Veil. pris: 249,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Erna Solberg går av. Statsminister Jens Stoltenberg har aldri vært mer upopulær, og Jonas Gahr Støre seiler opp som partiets mulige redningsmann.

Trond Giskes store drøm har alltid vært å bli statsminister, og nå øyner han sin store sjanse. Sammen med sin nærmeste allierte, Ari Behn, landets råeste kommunikasjonsrådgivere og sitt eget radikale nettverk i AP, LO og SV, legger han en slu plan for å overta den politiske makten.

Men mektige krefter i samfunnet har andre planer. Hvem vil trekke det lengste strået i en voldsom rivalisering der alle midler tas i bruk?

UTDRAG FRA KONGEPUDLER

Forord

Denne romanen er ren fiksjon. Fortellingen er usann, usannsynlig og absurd. Ingen av begivenhetene har noen gang skjedd. Intet av det som beskrives, kommer noen gang til å skje. Eventuelle likheter med avdøde eller nålevende personer er utilsiktet og helt tilfeldig. Kapitteloverskriftene er tilfeldig valgt fra sangene til et tilfeldig valgt rockeband. Hvis noen skulle føle seg fornærmet, krenket eller ille berørt av ord, uttrykk, handlinger eller sangtitler, beklages dette på det sterkeste. Det skal aldri gjenta seg.

St. Tropez, august 2006

Forfatteren

# 1 I Wanna Be Your Man

Jens Stoltenberg strammer det røde slipset, trekker pusten dypt, skyver stolen tilbake, reiser seg og går med faste skritt den korte veien fra første benk og opp på talerstolen. Alle følger spent med, men ingen er i tvil om hva som kommer. Han gir tegn til fotografene om å ta en pause i blitsingen. Så løfter han blikket og går rett på sak.

- Kjære landsmøte! I går gikk jeg av som statsminister. Kongen fulgte min anbefaling og ba Trond Giske danne en ny rød-grønn regjering. Jeg er sikker på at Tronds regjering vil gjøre en kjempejobb, og jeg er sikker på at uansett hva som skjer, vil også hans regjering holde fast ved Soria Moria-erklæringen, i den forstand at han vil gå fra sak til sak, ta skritt for skritt og bygge stein på stein. Mange av dere har innstendig oppfordret meg til å fortsette som partileder, men jeg tror ikke det er så lurt, verken for meg eller partiet. Riktignok er jeg tilhenger av å skape og dele, men ikke når det gjelder deling av ledelsen i Arbeiderpartiet. Så derfor, kjære landsmøte: La oss i dag velge Trond til partileder også, slik at det blir slutt på alle spekulasjonene. La oss alle slutte opp om Trond, slik at partiet kan gå samlet fram og vinne høstens stortingsvalg!

Den tidligere statsministeren lar blikket sveipe over salen og får raskt øye på Trond Giskes hode. Han vinker ham opp til seg, og mens fotografene febrilsk begynner å jobbe igjen, omfavner avtroppende og påtroppende hverandre. Stoltenberg hever Giskes arm i været. Begge smiler. Stoltenberg trist og skjevt. Giske lykkelig og bredt. Nå er han der han skal være.

Applausen startes av en delegat fra Sør-Trøndelag helt bakerst i salen. Så reiser alle seg som på kommando mens de klasker hendene sammen i en salve ingen har hørt eller sett maken til før i Radisson SAS Plaza Hotels historie.

Trond Giske får frysninger over hele den lange kroppen. Han er rørt, og kjenner til sin forskrekkelse at tårer er på vei. Han biter seg i leppen. Ingen sentimentalitet nå. Behold fatningen. Rett ryggen. Brystet fram. Men for all del: Ingen hovering. Ingen triumfering. Ingen arroganse. Bare takknemlighet, verdighet, ydmykhet og respekt. Respekt for Jens. For alt han har gjort. For at han ikke klamrer seg til makten. For at han først og fremst er opptatt av partiet. Se på Jens med empati. Vis ham og alle som skal se på de historiske bildene i etterkant, at du forstår hva han har vært igjennom, og at du setter pris på den anerkjennelsen han gir deg. Helt rolig nå, Trond. Ikke si noe. Nyt øyeblikket. Motta applausen. Tenk på fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen.

Nederst i salen ser han ivrige AUF-ere jogge opp mot talerstolen med røde flagg. På første rad står Gerd-Liv Valla. Hun roper «Yess!» og slår Rune Gerhardsen på ryggen så han går rett i parketten. Jan Bøhler kaster sykkelhjelmen sin i lufta. På gjestebenken holder Kristin Halvorsen tommelen opp. Fra taket slippes konfetti i alle nyanser av rødt. Kampen Janitsjar marsjerer opp på begge sider av benkeradene mens de spiller «Hey, look me over», og i midtgangen trilles en smørblid Haakon Lie fram i rullestolen sin med knyttet høyreneve i været. Han vil være den første til å gratulere dem begge.

To framtidige statssekretærer med hestehaler, lange bein og korte skjørt spretter opp på podiet og overrekker store rosebuketter. Trond Giske tar seg i å bli irritert over at cellofanen ikke er fjernet. Alle roper Trond! Trond! Trond!

Giske løfter hendene i været. Han vinker, men merker med det samme at han begynner å føle seg uvel. Han kjenner en svak, men ubehagelig duft som gradvis blir sterkere. Det er en blanding av sitrusfrisk bergamott og sedertre og en svak eim av varm tonkabønne. Lukten blir enda sterkere. Som tjukk tåke fyller den hele Sonja Henies ballsal. Han klarer ikke vinke, han skjærer grimaser, han får pusteproblemer. Han svetter, alt blir uklart, musikken blir svakere, jubelen fjernere, men han hører fortsatt navnet sitt gjentatt om igjen og om igjen og om igjen. Trond! Trond! Trond!

Noen rister ham i skulderen. Han åpner øynene, og ser rett inn i den nybarberte haken til Ari Behn. Selvfølgelig! Nå kjenner han det igjen. Det er After Shave fra Yves Rocher; nummer én i verden innen biovegetabilsk skjønnhetspleie. Ari smiler vennlig.

- Trond, gamle venn! Nå sov du tungt, gitt. Du må komme deg opp! Frokosten er klar!

Fakta