– Dette er en parodi på "Da Vinci-koden" laget av trioen Knut Nærum, Elisabeth Botterli og Peder Udnæs. I denne historien er handlingen lagt til Norge, og det er en sammensvergelse som innblander slottet, Edvard Munch og Norske Kvinners Sanitetsforening. Bror Anton Lamsen kommer på sporet av en gammel hemmelighet, men blir jaget av polske leiemordere og tvilsome dagligvaremillionærer. Dette er en veldig morsom historie, som følger handlingen til orginalen og gjør narr av alle punkter av den orginale fortellingen. Den er også skrevet i Norge og historien er fantasifull og morsom, når forfatterne gjør leiemorderen om til en polsk arbeider ler ihvertfall undertegnede godt. Alt i alt en morsom historie, ekstra gøy å høre etter man har lest "Da Vinci-koden".
Madonna-gåten
Tre av landets skarpeste hoder har slått seg sammen og skrevet en heidundrende parodi på Da Vinci-koden, med handlingen lagt til Norge.
En omstridt museumsdirektør blir funnet myrdet på Nasjonalgalleriet, og kongehistorikeren Bror Anton Lamsen må oppklare mysteriet ved å løse et mylder av gåter og rebuser. Samtidig blir han jaget av både en fanatisk politidirektør og en billig polsk leiemorder på oppdrag for en tvilsom dagligvaremilliardær.
Les mer
En omstridt museumsdirektør blir funnet myrdet på Nasjonalgalleriet, og kongehistorikeren Bror Anton Lamsen må oppklare mysteriet ved å løse et mylder av gåter og rebuser. Samtidig blir han jaget av både en fanatisk politidirektør og en billig polsk leiemorder på oppdrag for en tvilsom dagligvaremilliardær.
Nærum, Botterli og Udnæs har levert en bok som er forbløffende lik den internasjonale bestselgeren, men som har enda flere gåter! Mange flere snuskete vitser! Og en langt mer sannsynlig intrige.
Gåte for gåte avdekkes en tusen år gammel sammensvergelse med forgreninger til Slottet, Edvard Munch og Norske Kvinners Sanitetsforening.
Du kommer til å tro at det kunne ha vært sant.
Knut Nærum er velkjent fra TV og tidligere bøker. Elisabeth Botterli og Peder Udnæs er tekstforfattere for Nytt på nytt.
Medlemsvurdering:
De som har lest Da Vinci-koden kjenner seg med en gang godt igjen i denne boken. Likhetene er mange og blir framstilt på en meget morsom måte. Mens Da-Vinci koden skjer i Paris og i Louvre er denne boken i Norge og Nasjonalgalleriet. Bror Anton Lamsen blir stilt overfor et vanskelig mysterium og må bruke all sin kløkt og ferdighet for å klare å løse gåten. Etterhvert som han nøster opp i saken ser han at røttene er dype. Det ender med en sammensvergelse mellom kongehuset og en nordmann som er kjent for de fleste... Dersom du har lest Da Vinci-koden er dette en bok som absolutt bør kjøpes. Det er en veldig morsom parodi på boken, og man legger den ikke fra seg før man har pløyd gjennom hele.S
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Språk
- Bokmål
- ISBN
- 9788202436308
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2014
- Originaltittel
- Madonna-gåten
- Serie
-
Madonna-gåten
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Åpne utdrag herKunders vurdering
Skriv en vurdering
– "Madonna-gåten" er en parodi på "Da Vinci-koden", men handlingen finner sted i Norge. Det er på Nasjonalgalleriet en omstridt museumsdirektør blir funnet brutalt drept. Det er kongehistorikeren, Bror Anton Lamsen, som må oppklare mysteriet ved å løse et mange forskjellige gåter og rebuser. Dette er ikke lett siden han blir jaget rundt av en fanatisk politidirektør og en polsk leiemorder som er på et oppdrag for en tvilsom dagligvaremilliardær. Denne boken er utrolig nok ganske lik "Da Vinci-koden", men i denne boken er det enda flere gåter som må løses. Det er en tusen år gammel sammensvergelse som blir avdekket. Dette er en utrolig underholdende bok som får en til å ikke ville legge fra seg boken! Anbefales!
– "Da Vinci-koden" var for noen år siden den mest populære boken her i verden, noe som førte til ringvirkningsbølger for bøker som omtalte de samme teoriene som i "Hellig blod, hellig gral" og Tom Egelands "Sirkelens ende". På grunn av dette oppsto det også en rekke parodier, der i blant Knut Nærums Madonna-gåten, som til og med viser seg å være bedre enn originalen. Etter min mening er denne parodien bedre av tre grunner: For det første benytter den av en aktuell hendelse som forgikk da den ble gitt ut, nemlig Skrik og Madonna ranet, og spinner en god historie rundt dette. For den andre leker den med norsk historie og har et spennende alternativ historie vri; Hva hvis vi visste hvem som er den rettmessige arvingen etter Hårfagre-ætten, hva ville dette bety for Norge? For det tredje er boken den beste boken som parodier en bok samtidig som den lever sitt eget liv uavhengig av Da Vinci-koden. Du vil få mest glede av dette hvis du har lest Da Vinci-koden fra før av og vet litt om norsk historie. Anbefales på det sterkeste!
– Madonnagåten er en fantastisk festlig parodi på Dan Browns bok. Lagt etter norske forhold, både i tid, sted og kultur. Boken fungerer kun etter norske forhold, men har klart å vikle inn stort sett alt av uskyldige instutisjoner som tenkes kan. Norske kvinners sanitetsforening har en sentral rolle som beskyttere av "gralen". Humornivået er ganske enkelt, men jeg synes det fungerer svært godt. Men så skal det også nevnes at jeg faktisk trodde Dan Browns versjon var en parodi. Nærum & Co har gjort en god jobb med å vise hvor latterlig Browns bok egentlig er ved å sette det inn etter norske forhold. Oppleseren bruker variert stemme og er behagelig å høre på. Jeg kunne likevel tenkt meg at de "dumme" ble lest slik at det gikk like godt frem som med polske leiemorderen fra Orkla.
– Jeg har lest flere bøker av Knut Nærum og jeg har alltid vært fan av ham i Nytt på nytt, så forventningene mine til denne boka var ganske høye da jeg satte meg ned for å lese den. Men jeg må dessverre si at jeg ble ganske skuffet. Den var rett og slett ikke så god som jeg hadde trodd den ville være. Historien er grei og velkjent nok for de som har lest Dan Browns bok, men her er den parodisert og lagt til Norge og norske forhold. Noe var bra, noe lo jeg litt av, men det meste ble for kjedelig og platt for min del dessverre. Jeg fikk heller lyst til å lese originalen da jeg satt med denne, enn å lese den ferdig.
– De som har lest Da Vinci-koden kjenner seg med en gang godt igjen i denne boken. Likhetene er mange og blir framstilt på en meget morsom måte. Mens Da-Vinci koden skjer i Paris og i Louvre er denne boken i Norge og Nasjonalgalleriet. Bror Anton Lamsen blir stilt overfor et vanskelig mysterium og må bruke all sin kløkt og ferdighet for å klare å løse gåten. Etterhvert som han nøster opp i saken ser han at røttene er dype. Det ender med en sammensvergelse mellom kongehuset og en nordmann som er kjent for de fleste... Dersom du har lest Da Vinci-koden er dette en bok som absolutt bør kjøpes. Det er en veldig morsom parodi på boken, og man legger den ikke fra seg før man har pløyd gjennom hele.
– Som en parodi på Da Vinci-koden fungerer denne boka overraskende bra. Forfatterne følger originalen til punkt og prikke, og fasinerte meg med sine inviklede historier. Her har de virkelig klart å finne sammenhenger og løsninger som omhandler Norges historie, og som klaffer tålelig bra med historien. Særlig det at historien var knyttet til Norge likte jeg godt, og man får da også noe fakta gjennom denne boka, selv om man ikke bør stole alt for mye på hva boka sier. Humoren i boka er så absolutt til stede, og gav meg mang en god latter, selv om denne type humor ikke er riktig min type humor. Og det var kanskje dette med at det ikke var min type humor som gjorde at jeg ikke ble ekstatisk over boka. Oppleseren gjør jobben sin kjempegodt. Jeg lurte mange ganger på hvordan ett menneske kan kan lese opp så mange replikker på så mange måter, og huske hvem som snakket hvordan etterhvert. Stemmen hans er behagelig, og han leser i et passelig tempo. Denne lydboken er verdt å satse på om du vil ha deg en god latter.
– Jeg kan ikke si at jeg forventet all verden fra denne boka. Regnet med at den var alt for lik Da Vinci koden slik at jeg ville bli lei lenge før jeg nærmet meg slutten. Den er for så vidt lik Da Vinci koden, men det er nettopp det som gjør den så bra. Man sammenligner nemlig personene og hendelsene med et bredt glis om munnen. Den skumle albino munken som torturerer seg selv med et grusomt jern belte som borrer seg blodig ned i låret hans har i denne boka blitt til en liten rødhåret polakk som går i alt for trange sko og dress og slår seg hardt i låret med en stresskoffert når han skal bedrive selvpining.
Grusomt moro, spør du meg. Opus Dei har blitt byttet ut med Orkla og The Priory of Sion har blitt byttet ut med de norske kvinners sanitetsforening. Konspirasjonene er i gang! Knut Nærum og hans medforfattere har med sin treffende tørrvittige humor virkelig klart å lage en kjempe bra parodi av Da Vinci koden. Tro meg!
– Knut Nærum har skrevet en rekke gode bøker, og denne boka er ikke noe unntak. Her får vi en saftig og spennende parodi på Browns "Da Vinci-koden" med masse latter. Men i stedet for at handlingen starter med et mord i Louvre, starter det med et drap i Nasjonalgalleriet. Vår hovedperson, historikeren Bror Anton Lamsen, blir kalt inn, og vi følger ham på leting etter, tro det eller ei, den sanne etterkommeren til tronen. Norske Sanitetskvinners forenings storesøstre har bevart en hemmelighet som må løses.
Jeg er veldig overrasket over humoren i denne boka. Den er avbalansert, slik at det både blir spennende og morsomt på en gang. Nærum klarer å skrive like godt gjennom hele boka, slik at det blir en ren fornøyelse å lese. Handlingen er i grove trekk lik handlingen i Da Vinci-koden, men er likevel svært avvikende på de fleste punkter. Dette er en bok du bare ikke kan gå glipp av, særlig om du har lest Da Vinci-koden.
– Dette er så absolutt da Vinci koden på norsk og med humor. Denne boken bygger på plottet og vriene til den populære da Vinci koden, mens konspirasjonen og handlingen er fornorsket. Jeg tror nok at leseren har størst utbytte av denne enkle humoren, dersom Da Vinci-koden er lest først. Jeg har en mistanke om at jeg hadde for høye forventninger til denne parodien, og at jeg ventet for lenge. Jeg tror nok andre enn Nærum ville fått til en vel så morsom parodi.
Lydboken er så absolutt ikke å forakte, siden leseren gjør en god jobb som enhver far eller mor vil misunne ham.
– Parodien har klart å bli bedre enn originalen. De fleste har vel lest Da Vinci-koden. Og de fleste liker den. Jeg vil tro at til nå har de fleste lest denne boken, og at de fleste liker den. Museumsdirektøren på Nasjonalgalleriet blir funnet myrdet, og etterlater seg en haug av merkelige gåter, rebuser og kryssord som hovedpersonen, Bror Anton Lamsen, må løse, sammen med den litt fyldige Renate. Sammen avdekker de en eldgammel konspirasjon som involverer Edward Munch, Sanitetskvinnene og det norske kongehuset. Bror Anton Lamsen finner fort ut at politiet ikke har tilkalt ham for å hjelpe dem, men fordi han er hovedmistenkt i saken. Boken harselerer med det meste, og det er ganske overaskende at den slapp gjennom sensuren. Sammenligningen mellom Opus Dei og Orkla er genial. Jeg lo uavbrutt gjennom hele boken. Den var faktisk så bra at jeg så meg nødt til å lese den ferdig på en dag. Noe jeg aldri kunne klart med Da Vinci-koden. Nå er riktignok Da Vinci-koden betraktelig mye lenger, men den er også mye "kjedeligere".
– Dan Brown har solgt utallige eksemplarer av den verdensberømte boken "Da Vinci-koden", der Brown, kort forklart, avdekker det han hevder er skjulte gåter og koder ved Da Vincis kunst. Boken ble en stor suksess, men Brown har senere blitt beskyldt for løgn og omskrivning av fakta. Det er nettopp dette satirens store far, Knut Nærum, harselerer med i boken "Madonna-gåten". Her får du servert en rekke lattervekkende og spydige "hemmeligheter" i norsk kunst. Hva Edvard Munch skjulte i bildene sine er bare ett av temaene Nærum skriver om i denne boka. Nærum skriver utrolig godt, og sammen med Peder Udnæs og Elisabeth Botterli har han gjort denne boken til en utrolig morsom og lattervekkende bok. Denne kan trygt annbefales til alle, men det er en stor fordel om du har lest den originale fra Dan Brown tidligere.
– Museumsdirektøren på Nasjonalgalleriet blir funnet myrdet, men har heldigvis lagt igjen noen merkelige ledetråer. Bror Anton Lamsen blir kontaktet, men finner snart ut at det ikke er på grunn av hans historie kunnskaper, men fordi han er mistenkt for mordet. Renate hjelper han å rømme og snart er de på jakt etter morderen, med hele Oslo politikorps i hælene. Pluss en polsk leiemorder med for trangt slips.
Suksessen "DaVinci koden", blir her paradiert ned til minste snuskete detalj. Men alle de alvorlige tingene er her byttet ut med hysterisk morsomme etterligninger. Handlingen utspiller seg i Norge det meste av tiden og Norske Kvinners Sanitietsforening er det hemmelige brorskapet. Jeg lo uavbrutt hele boken når jeg kjente igjen handlingen. Jeg bøyer meg i støvet for forfatterne som må ha en upåklagelig humor og skriveglede. Jeg greide ikke legge den fra meg. Utrolig at visse ting gikk gjennom sensuren! Den eneste jeg kunne tenke meg ikke ville like boken, må være Dan Brown i egen person. Han hadde muligens følt seg litt teit. En av de beste romanene i år, og helt klart den beste parodien på flere år.
– Knut Nærum er en komiprodusent av de sjeldne. Han skriver for svært mange av Norges fremste komikere, og mye av det morsomste som blir sagt og skrevet i Norge kommer fra ham. Nærum har opplagt vært hovedmotor bak også denne boka, som er en heseblesende parodi på Da Vinci-koden. Som alltid får mange norske kjendiser gjennomgå når Nærum konstruerer vittigheter, noe han gjør på løpende bånd i denne boka. Boka overgår utvilsomt 'Krig!', Nærums forrige bok, og det i seg selv sier ganske mye. Svært mange mennesker har lest Da Vinci-koden, og svært mange mennesker bør også lese parodien på den. Madonna-gåten er virkelig underholdende!
– Dan Brown har solgt utallige eksemplarer av den verdensberømte boken "DaVinci-koden", der Brown, kort forklart, avdekker det han hevder er skjulte gåter og koder ved DaVincis kunst. Boken ble en stor suksess, men Brown har senere blitt beskyldt for løgn og omskrivning av fakta. Det er nettopp dette satirens store far, Knut Nærum, harselerer med i boken "Madonna-gåten". Her får du servert en rekke lattervekkende og spydige "hemmeligheter" i norsk kunst. Hva Edvard Munch skjulte i bildene sine er bare ett av temaene Nærum skriver om i denne boka. Nærum skriver utrolig godt, og sammen med Peder Udnæs og Elisabeth Botterli har han gjort denne boken til en utrolig morsom og lattervekkende bok. Denne kan trygt annbefales til alle, men det er en stor fordel om du har lest den originale fra Dan Brown tidligere.