Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Katastrofe og korrupsjon

det skjulte spillet etter Alexander L. Kielland-ulykken

Da Kielland-plattformen veltet i mars 1980, møtte den ennå unge oljenasjonen Norge sin største utfordring noensinne. Mer enn 40 år senere står nå sentrale vitner endelig frem og forteller det mange var med på å holde skjult, og som tidligere lukkede arkiver bekrefter: Gjennom et samrøre av politikere, næringsaktører og granskere ble sannheten om norgeshistoriens største arbeidsulykke - som kostet 123 liv - unndratt offentligheten. Les mer

379,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 322,-
Da Kielland-plattformen veltet i mars 1980, møtte den ennå unge oljenasjonen Norge sin største utfordring noensinne. Mer enn 40 år senere står nå sentrale vitner endelig frem og forteller det mange var med på å holde skjult, og som tidligere lukkede arkiver bekrefter: Gjennom et samrøre av politikere, næringsaktører og granskere ble sannheten om norgeshistoriens største arbeidsulykke - som kostet 123 liv - unndratt offentligheten. I "Katastrofe og korrupsjon. Det skjulte spillet etter Alexander L. Kielland-ulykken" dokumenteres ikke bare den skjebnesvangre kvelden da plattformen veltet ute på Ekofiskfeltet, men også reaksjonene i land - samt det politiske og økonomiske etterspillet. Historien om Kielland-ulykken er en historie om maktmisbruk og fortielse, og om et sår i sagaen om oljelandet som fortsatt ikke har grodd. Allmennheten ble presentert for enkle sannheter og en offisiell fortelling som på viktige punkter nå viser seg å være i strid med kildene. Ikke bare fikk dette store konsekvenser for enkeltmennesker: Hemmeligholdet og spillet i kulissene gir også grunn til å spørre om det norske demokratiet viste seg oppgaven voksen da katastrofen inntraff.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202765965
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022

Lytt til utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

G
Graeme Dick – 24.08.2022

– I boken ‘Katastrofe og Korrupsjon’, prøver Frode Fanebust og medforfatteren Marie Smith-Solbakken å overbevise leseren at det var korrupsjon i forbindelse med Alexander L. Kielland-ulykken 27. mars 1980. Dette er en svært alvorlig anklage som nå dukker opp 42 år etter ulykken. Man hadde da forventet en solid faglig utredning med en juridisk forankring, underbygget av referanser fra den omfattende dokumentasjon om ulykken som er offentlig tilgjengelig. Istedenfor bygger Fanebust og Smith-Solbakken, sitt resonnement på blant annet påstander som er allerede utredet og avvist i det offentlige rom, og en noe spesiell definisjon av korrupsjon. Forfatterne har ikke tatt utgangspunkt i korrupsjon som definert i den norske straffeloven (§ 387 a), den som: For seg eller andre krever, mottar eller aksepterer et tilbud om en utilbørlig fordel i anledning av utøvelsen av stilling, verv eller utføringen av oppdrag, eller gir eller tilbyr noen en utilbørlig fordel i anledning av utøvelsen av stilling, verv eller utføringen av oppdrag Forfatterne har derimot hentet en setning i en flere sider avhandling over tema ‘Hva er korrupsjon?’ fra nettsiden til Transparency International Norge. Korrupsjon er tyveri av politiske, sosiale og økonomiske goder fra befolkningen. Forfatterne henviser til mangel på innsyn i et utenomrettslig forlik i 1991 mellom partene i et søksmål i Frankrike knyttet til ulykken, og hevder at dette er tyveri av politiske, sosiale og økonomiske goder fra personer som ble berørt av ulykken. De konkluderer at det er korrupsjon i Norge i forbindelse med Alexander L. Kielland-ulykken, begrunnet med at offentligheten ikke har fått innsyn i detaljene dette forliket. Det ble inngått mange andre forlik i kjølvannet av Kielland-ulykken. Disse forlik er heller ikke offentlig tilgjengelig slik de fleste forlik som inngås i offentlig- og privat sektor i Norge heller ikke er. Resonnementet til forfatterne er sviktende, og påstanden om korrupsjon er ikke troverdig. Det er oppsiktsvekkende at to historikker 42 år etter ulykken kan finne på en slik korrupsjons anklagelse. Boken ellers har mange feil, misvisninger og misforståelse og forfatterne har utelatt mye kontradiktorisk informasjon om Kielland-ulykken som er lett tilgjengelig i Digitalarkivet. Enten dette er sløvt arbeid eller de har et skjult motiv bak sine påstander.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Katastrofe og korrupsjon:

Leve havet
Ny!

Leve havet

Andreas Liebe Delsett
Innbundet 
375,- 429,-
 

Se flere

Logg inn

Handlekurv