Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

To søstre

«Nok en gang har Åsne Seierstad levert en viktig bok som kommer til å engasjere svært mange lesere. ... en av de aller viktigste norske sakprosabøkene på svært lenge.»

Sindre Hovdenakk, VG

En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene Ayan og Leila hjem til vanlig tid. Senere på kvelden kommer sjokkmeldingen: De er på vei til Syria. På jakt etter døtrene tar faren seg inn i det borgerkrigsherjede landet, en reise som skal føre ham inn i områder kontrollert av Den islamske staten (IS).
Vinner av Brageprisen 2016 i klassen Sakprosa.
Les mer

229,-
Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 194,-

Åsne Seierstad har høstet enorm anerkjennelse både hjemme i Norge og internasjonalt for sine beretninger fra konfliktsoner i blant annet Afghanistan og Irak. Både som forfatter og journalist har hun oppsøkt internasjonale konflikter og skildret hendelser med sin helt unike stil. Med Bokhandleren i Kabul skapte hun store bølger og lå på bestselgerlistene i USA i nesten et år. I sin forrige bok, En av oss, tok hun for seg den norske virkeligheten og viste oss at hennes journalistiske metode kan avdekke og gi innsikt i vonde ting også her hjemme. The New York Times kåret boka til en av de beste utgivelsene i 2015. 

Med To søstre gir hun oss en rystende historie om hvordan to skoleflinke, opplyste og velintegrerte søstre gradvis radikaliseres for så plutselig å reise fra familie og venner i Norge til konfliktfylte Syria. 

Fra Kolsås til kalifatet
En skole i Bærum, en skole som de fleste andre her i landet. Skoleklassene er i all hovedsak helnorske, med noen innslag av elever med en annen etnisk bakgrunn. De to somalisk-norske jentene Ayan og Leila er opplyste og velintegrerte og bidrar svært godt faglig på skolen. To jenter kom til landet med familien sin som små, og har glidd inn i den norske modellen - tilsynelatende er det en suksesshistorie. Jentene finner sammen med andre venninner, diskuterer likheter og ulikheter i hverandres tro. De går på fester sammen, de tester grenser sammen, de går fra tretten til fjorten til femten sammen. En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene, Ayan og Leila, hjem til vanlig tid. Senere på kvelden får foreldrene sjokkmeldingen: Døtrene er på vei til IS-kalifatet i Syria. Hvordan kunne det skje?

Åsnes metode
I To søstre går Åsne Seierstad løs på et av de viktigste og mest kompliserte spørsmålene i vår tid. Hvorfor radikaliseres muslimske ungdommer som er vokst opp i Vesten? Hva førte de to søstrene fra Kolsås til kalifatet? Hva var det som trakk dem? Som få andre makter Åsne Seierstad å komme tett på personene hun skriver om. To søstre er både fortellingen om jentene som dro, et land i krig og om en familie som splintres. Det er også en fortelling om oss, i Norge i dag. Journalisten Åsne Seierstad har gått grundig til verks og skaffet seg et enormt kildemateriale gjennom norske klassekamerater, diskusjoner på nettet og fortrolige samtaler mellom søstrene og familien i Norge. Til sammen skaper hun en fortettet historie, hun skildrer farens desperasjon og fortvilelse i grenseområdene i Syria, morens resignasjon og ikke minst hvordan klassekameratene opplever det hele. Men den vi identifiserer oss aller mest med, er kanskje jentenes bror, Ismael. Det er gjennom ham vi får dialogen med jentene, det er han som stiller dem kritiske spørsmål og det er han som setter ord på hendelsene. Det er også han som stiller det store spørsmålet: Burde jeg ha forstått hvor dette bar for lenge siden? 

Forklare det uforståelige
To søstre er en oppsiktsvekkende bok. Det er et ambisiøst og vellykket forsøk på å framstille veien til radikalisering. Den tar oss med til steder vi ikke før har vært. Seierstad makter å gi oss en spenningsfortelling der sidene flyr, samtidig som hun portretterer mennesker i press mellom ulike kulturer, ulike livssyn. To søstre er et forsøk på å forklare det uforståelige. Og det greier Seierstad på en fascinerende måte. Hun gjør det forståelig, gjør oss litt klokere. Men hun forenkler ikke, hun viser derimot hvor sammensatt en årsak kan være. Hvor tett alt henger sammen i den globaliserte verden, men hvor langt fra hverandre vi likevel kan komme. Og ikke minst: hvor mye en tenåring kan skjule for sine foreldre og hvor langt foreldre er villige til å gå for barna sine. 

"Burde jeg ha forstått hvor dette bar for lenge siden?"
Ismael, bror

Som få andre makter Åsne Seierstad å komme tett på personene hun skriver om. To søstre er både fortellingen om jentene som dro, et land i krig og om en familie som splintres. Det er også en fortelling om oss, i Norge i dag. To søstre er årets mest spennende lesning. Sannsynligvis er det også årets viktigste bok.

Medlemsvurdering:
Åsne Seierstad imponerer med måten hun klarer å fremstille denne tragiske saken på. Her er det massevis av forarbeide. Faktainformasjon fra Intervjuer med familie og venner, samt personer i det islamske miljø som gjør denne tragiske historien så leseverdig. Jeg grøsser på nakken over hvor lett ungdom blir rekruttert til ekstrem islam.

Steinar Grading

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Kagge
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
490
ISBN
9788248920199
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Format
20 x 15 cm
Nr
8109532
Priser
Brageprisen Sakprosa 2016

Medlemsblad

 

Intervju: Den hjemvendte reisende

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Nok en gang har Åsne Seierstad levert en viktig bok som kommer til å engasjere svært mange lesere. ... en av de aller viktigste norske sakprosabøkene på svært lenge.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Seierstad har nedlagt et stort researcharbeid, så historien framstår som godt forankret i et bredt kildemateriale og en omfattende sekundærlitteratur. (...) Man blir også imponert av Seierstads evne til å komme så tett på disse menneskene og forvandle deres liv til en fortelling av høy journalistisk kvalitet.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«De litterære virkemidlene fra «Bokhandleren i Kabul» har fått selskap av en mer åpen, dokumentarisk stil i «To søstre». Det innebærer en rekke dybdeintervjuer med søstrenes nærmeste, som Seierstad vever sammen til en kronologisk fortelling. Alt i alt imponerer boken med sin presise detaljrikdom. En annen viktig lærdom i denne både gripende og nyttige boken er at forstokket, ytterliggående tankegods ikke nødvendigvis er noe barn får fra foreldrene. At to norske barn reiste Syria var en stor tragedie for denne familien. «To søstre» får oss til å skjønne at de to jentenes flukt fra Norge er et tap for oss alle.»

Knut Hoem, NRK P2

«Et dokumentarisk mesterstykke»

Sven Egil Omdal, Bergens Tidende

«Høstens viktigste bok? (...) Viktig på grunn av tematikken hun tar opp, og den journalistiske og analytiske grundigheten som ligger bak.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Den mest spennende og gripende historien om norsk ekstremisme som hittil er utgitt på et norsk forlag.»

Lars Akerhaug, Dagens Næringsliv

«Knallsterkt om radikalisering (...) To søstre er en svært velskrevet, godt gjennomarbeidet bok. Dessuten svært spennende.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Rystende om to søstres reise fra Rykkinn til Raqqa (...) høstens kanskje viktigste sakprosautgivelse.»

Erika Fatland, Aftenposten

«Det blir garantert Bragepris på Åsne Seierstad i år.»

Kristian Hegertun, Vårt Land

«”Två systrar” är helt enkelt en magnifik bok, den levandegör många av skälen och processerna som ligger till grund för att västerländska ungdomar anslutit sig till terrororganisationen IS. Vilket gör den till en av vår tids viktigaste böcker.»

Evin Ismail, Svenska Dagbladet

Kunders vurdering

S
Steinar Grading – 05.03.2019

– Åsne Seierstad imponerer med måten hun klarer å fremstille denne tragiske saken på. Her er det massevis av forarbeide. Faktainformasjon fra Intervjuer med familie og venner, samt personer i det islamske miljø som gjør denne tragiske historien så leseverdig. Jeg grøsser på nakken over hvor lett ungdom blir rekruttert til ekstrem islam.

T
Torunn – 05.02.2019

– Veldig bra bok. Åsne Seierstad er en veldig god forfatter, en fantastisk måte å formidle på.

E
Eli Wiggen – 05.02.2019

– To søstre

L
Laila Huseklepp – 19.11.2018

– En fantastisk bok!

R
Richard Nilssen – 12.11.2018

– Grei handel!. Anbefales på det varmeste.

I
Inger lise kvitnes – 07.11.2018

– Ikke en bok for meg.

A
Ann Magdalene Gundersen – 02.11.2018

– Jeg har lest Kjøpmannen i Kabul, og En av oss, og har begynt på den boken jeg fikk som velkomstgave, og jeg vet at Åsne Seierstad gjør et fantastisk arbeide når hun skriver. Jeg er ikke kommet så langt boken To søstre, bare de første nær 100 sidene, men jeg ser jo allerede at den er utrolig. Det blir lite lest for tiden, ei travel tid for meg. Første del er som forventet, mye nytt og uvante ord å forholde seg til. Åsne Seierstad må bare ha 5 stjerner på alt jeg har lest av henne. Vennlig hilsen Ann Magdalene Gundersen.

H
H.F – 09.04.2018

– Seierstad mestrer balansen å skrive boka som en dokumentar uten at det blir tørre og kjedelige fakta. Innhold og tema i boka både fenger og er troverdig. Det er skremmende å lese hvor lett det går galt. Hun har også godt belegg for det hun skriver i form av fakta og krysssjekking av kilder.

T
Tove Lønn – 17.02.2018

– Godt skrevet angående hvordan foreldre og familie kan komme i en slik situasjon. Avslutningen trekker ned.

V
Veslemøy Adolfsen – 15.12.2017

– Veldig bra bok, en bok jeg ikke kunne legge fra meg. Ville bare lese og lese. En bok som er et must i dagens samfunn.

H
Hans-Kristian Hermansen – 20.11.2017

– Ikke ferdig lest, veldig detaljert!

C
Claire – 05.11.2017

– Dyktig forfatter. Hun kan virkelig mye om denne religionen.Nokså Spennende og lærerik bok. Men blir noe langtekkelig til tider.

K
Karin H. Ånestad – 06.09.2017

– Godt, fengande, skrive. Fekk eit godt innblikk i islam sine lovar og reglar, og div tolkingar. Litt vanskeleg å hugsa kven personane var. Vanskelege navn. Interessant.

H
Hanna – 02.09.2017

– Man kjenner på mange følelser i denne boka! Veldig aktuell - et must å lese!

a
annelise kero – 29.08.2017

– Meget aktuell

M
Mona – 22.08.2017

– Spennende og lærerik

L
Lisbeth Strøm Hultgreen – 20.07.2017

– Spennende og lærerik! Anbefales på det varmeste!

K
Kari – 22.06.2017

– Det var ei lærerik bok på godt og vondt. En kan ikke la være å bli provosert av den muslimske verden. Så annerledes enn vår kultur. Det var ingen kose bok, men veldig kjekt å ha lest.

M
Marit T. J. Ballangby – 20.06.2017

– Interessant lesing, anbefales!

G
Greta Engebretsen – 19.03.2017

– Dokumentarisk og nøktern innføring om midtøsten krigene og IS. Hvordan rekrutteringen av unge menn og kvinner skjer, det er skremmende lesing også. Historien om søstrene er jo også spennende lesing.Og hva med slutten på historien- kanskje ganske nær det hun skriver. Vi får kanskje svar en dag

T
Thorbjørn Nielsen – 27.01.2017

– Lettlest og litt lærerik.

J
Jane Wik – 25.01.2017

– Holder på å lese den nå, har lest ca 2/3 av boken til nå. Forfatteren er god til å sette slike aktuelle tema på dagsorden i bøkene sine - viktig å diskutere for oss alle. Fengende, spennende og tragisk. Godt språk, gode menneskeskildringer - troverdige personer og historier som samstemmer med nyhetene vi får presentert. Jeg kan gjennom fortellingen godt forstå hvordan noen unge sinn kan fristes til å ta slike drastiske valg.

A
Astrid Melkeraaen – 24.01.2017

– To søstre

A
Anne-Lisbeth – 21.01.2017

– To søstre

A
Anne Marie Meyer – 12.01.2017

– Jeg har lest de fleste av Åsne Seierstads bøker, men dette er den beste boka hun har skrevet. Det er et solid stykke journalistisk arbeid hun har begått her, og bokens innhold er desverre skremmende aktuell. Det er vanskelig å forstå hvorfor to unge kvinner som vokser opp i Norge velger å reise til Syria. Noen svar får vi som kan forklare deres valg, men ikke alle. Hyggelig lesning er det derimot ikke.

T
Tove Nedregotten – 09.01.2017

– Meget innholdsrik og nøyaktig beskrivelse av vår tids utfordringer når det gjelder innvandrere som ikke blir integrert i det norske samfunnet, det blir de og oss. Frykten blant innvandrerforeldre som er redde for at barna deres skal bli for norske. Og om hvordan en koranlærer kan indoktrinere unge sinn, og foreldre som ikke klarer å oppdage noe før skaden har skjedd. Interessant og ikke minst lærerik bok om to unge jenters reise til noe de tror er frelse for sjelen for alltid. Kan slikt avverges for barnas skyld, for foreldrenes skyld og alle oss andre?

I
Inger Ann Kristensen – 08.01.2017

– Fantastisk bok.

g
gerd rutle – 05.01.2017

– to søstre

M
Marit – 05.01.2017

– Nok en gang har jeg slukt en bok skrevet av Åsne Seierstad. Dessverre er dette temaet viktig i vår tid for å forsøke å forstå andres handlinger. Boken er skrevet lavmælt, men likevel tydelig og med respekt for de den handler om. Skremmende som en kriminalroman og vanskelig å legge fra seg.

A
Anne-Marie Gisholt – 02.01.2017

– Engasjerende og lærerik. Interessant å få et blikk innenfor denne kulturen, men også skremmende.

R
Renathe Lian – 01.01.2017

– To søstre

N
Nils Thomle – 31.12.2016

– Fantastisk velskrevet og skremmende om ekstremisme.

J
Jarle Sælensminde – 31.12.2016

– To søstre

s
solveig wulff andreassen – 30.12.2016

– to søstre

K
Kate Norvik – 29.12.2016

– To søstre

E
Eva Gravem Knutsen – 28.12.2016

– En fengende og på mange måter en rystende bok. Den gir et innblikk i en "verden" i Norge som jeg ikke ante var mulig, både hvordan skole og samfunn takler en annerledes kultur, og hvordan minoriteter takler det å være minoritet. For meg var det opplysning og også kunnskap. Samtidig er det ikke vanskelig å forstå foreldrenes fortvilelse, sørlig kommer det til syne hos far. Takk til Åse Seierstad

L
Leif Selstrøm – 28.12.2016

– En meget god bok - anbefales !

L
LivS – 28.12.2016

– Tankevekkende

G
Grete Vea – 27.12.2016

– Åsne Seierstad skriver bare helt fantastisk :-)

B
Bjørn Erichsen – 27.12.2016

– To søstre

Å
Åse Nordrum – 27.12.2016

– Godt skrevet og veldig interessant og lærerik

J
Jan Erik Bakke – 27.12.2016

– To søstre

U
Unni M L – 27.12.2016

– God, men VELDIG slitsom lesning.

J
Jon Skjølsvold Ryen – 27.12.2016

– To søstre

I
Inger Nysted Benjaminsen – 06.12.2016

– En bok som var vanskelig å legge fra seg. Den engasjerer og ryster. Historien er til ettertanke. Den får meg til å tenke på Arnulf Øverlands dikt:"Du må ikke sove". Det er den fjerde boka jeg leser av Åsne Seierstad. Har likt alle, men synes dette er den beste.

K
Kjartan – 30.11.2016

– Hvordan kunne dette skje i Norge?

O
Ole Bernt Lile – 28.11.2016

– Interessant innblikk i personlige notater som sammen med faktaopplysninger som karakterer i skolen og kontaktnett innen muslimske organisasjoner gir et eksempel på hvordan tilsynelatende harmoniske jenter blir fanatiske jihadister. Man kan gjøre seg tanker om fordeling av skyld for at det kunne ende opp som det gjorde, men om man vil kan man fokusere på hva norske myndigheter kunne gjort. At noe var i ferd med å gå galt fikk jo skolen tidlig en indikasjon på, uten at nødvendige grep ble tatt. Dette må ikke oppfattes slik at jeg mener skolen var skyld i dette. Skylden ligger oppe i dagen på annet hold.

E
Else Mari skeie – 24.11.2016

– Lesverdig!

A
Ann-Helen – 22.11.2016

– En bok som gav meg innsikt i noe som jeg ikke viste så mye om. Boken gav meg mange nye tanker. En viktig bok som jeg anbefaler at alle bør lese!

H
Hege H. Berg-Jensen – 21.11.2016

– To Søstre

R
Roar – 21.11.2016

– Lest halve boken og den fremstår som troverdig på alle måter. Gir et godt innblikk i en families kamp for sine barn. Spennende lesning fra første side.

P
Per Jostein Haaland – 21.11.2016

– Kan anbefale "To søstre" av Åsne Seierstad. I flg Dagbladet står «To søstre» i fare for å overdrive et svært begrenset fenomen. Boka er imidlertid engasjerende, er veldig godt skrevet og det er gjort et grundig forarbeid.

R
Raillmo – 21.11.2016

– God og interessant lesnad

M
Mai Britt Lindstrøm – 18.11.2016

– Seierstad er som alltid super. Den nye boka er både lærerik og spennende. Anbefales varmt

T
Turid Kjøle Granseth – 18.11.2016

– Fantastisk fengende bok. Anbefales!

Ø
Øyvind Jonas Jellestad – 18.11.2016

– Til tider fikk jeg følelsen av at jeg leste en kriminalroman. Det er en tragisk historie Åsne Seierstad forteller og fortelle kan hun til gagns! Jeg har lest boken, men vet at om ikke lenge leser jeg den en gang til. Anbefales på det sterkeste!

M
Mari Rustad – 18.11.2016

– En fantastisk bok som er veldig, veldig vanskelig å legge fra seg. Har lært utrolig mye av å lese den boken, og etter mitt syn på endel ting!"

H
Hilde Kristin Auran – 17.11.2016

– En riktig god bok, som prøver å forklare hvordan det er mulig at to godt integrerte ungdomsjenter blir "hjernevasket" og går til det skrittet og reiser til Syria. Jeg bor selv i Bærum og trodde som mange andre at de ble tvunget på et eller annet vis til å reise. Veldig spennende lesning, som alltid fra Åsne Seierstad. Hun setter seg så godt inn som det er mulig i menneskene det handler om og "lever" i deres liv for å prøve å forstå.

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 19.10.2016

– Med To søstre gir Åsne Seierstad en rystende historie om hvordan to skoleflinke, opplyste og velintegrerte søstre gradvis radikaliseres for så å reise fra familie og venner i Norge til konfliktfylte Syria. Dette er den viktigste boka du leser i år!

Oppdag mer

Bøker som ligner på To søstre:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv