Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Sagaen om Gunlaug Ormstunge

"Sagaen om Gunlaug Ormstunge" er en islendingesaga som er nedskrevet i siste tredjedel av 1200-tallet. Sagaen skildrer en romantisk konflikt mellom skalden Gunnlaug Ormstunge, hans rival Ravn Ånundsson og Helga Torsteinsdatter - kalt «Helga den fagre». Les mer

199,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
"Sagaen om Gunlaug Ormstunge" er en islendingesaga som er nedskrevet i siste tredjedel av 1200-tallet. Sagaen skildrer en romantisk konflikt mellom skalden Gunnlaug Ormstunge, hans rival Ravn Ånundsson og Helga Torsteinsdatter - kalt «Helga den fagre». Rammen for fortellingen er det islandske høvdingsamfunnet rundt 1000-tallet som manglet reelt demokrati og ordensmakt.

Medlemsvurdering:
Denne levande versjonen av Gunnlaug Ormstunge var noko for seg sjølv! Det vert verkeleg anbefala å sitje å fylgje med når lesaren tek deg med på ein tur gjennom den vidkjende soga - som alle kjenner frå ungdoms- eller den vidaregåande skulen sitt norsk-pensum. Sjølve innhaldet i Gunnlaug Ormstunges saga gjev oss eit godt blikk inn i Island sitt samfunn rett etter kristninga, altså rundt 1000-talet. Trekantdramaet er klassisk, men det som skil dette trekantdramaet frå såpe-seriane er sagalitteraturen sin fantastiske måte å ramme inn slike ting, og legge til frampeikande draumar og hugheile holmgangar! Lydbok-varianten vert verkeleg anbefala på det varmaste - les soga fyrst, og høyr ho så som lydbok - fantastisk!

Lesar

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202662578
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
Gunnlaugs saga ormstungu
Serie
Islendingesaga

Lytt til utdrag

Kunders vurdering

m
milla – 22.06.2016

– lest

t
tonemor – 21.01.2010

– Denne islendingesagaen er både en skaldesaga og en kjærlighetssaga. Sistnevnte er et mer uvanlig trekk ved slike sagaer, og det er denne kjærlighetskonflikten og trekantdramaet mellom Gunnlaug, Ravn og Helga som driver handlingen fremover. Og ikke minst er ære viktig! De to mannlige hovedpersonene er dessuten skalder begge to, og det gjør at fortellingen ofte brytes opp med skaldevers. Ellers er skrivestilen økonomisk. Det som er viktig blir dvelt ved, slik som dramatiske og avgjørende øyeblikk, men ting som er av mindre viktighet blir hoppet over eller kun nevnt i korte referat. Det er kanskje annerledes enn hva man er vant til fra før av, men det kan jo være spennende. Selv synes jeg "Soga om Gunnlaug Ormstunge" var helt ok lesing. Jeg har lest den tidligere og husket hovedtrekkene godt, og selv om dette ikke er noe jeg leser for å først og fremst bli underholdt (men heller fordi den er interessant som en del av vår litteraturhistorie) så gav den en god introduksjon til sagalitteraturen. Språket er stort sett greit å forstå, med unntak av noen av kvadene som kan inneholde vanskelige ord og omskrivinger enkelte steder. Men sagaen er til gjengjeld kort, og kan derfor leses fortløpende.

T
Trine – 18.09.2009

– Historia om Gunnlaug Ormstunge er lagt til Island på 1000-talet e. Kr. Her får me servert ei kjærleikshistorie med tragisk utgong. Allereie i starten av soga får lesaren heile handlinga i symbolsk form. Far til Helga, Torstein, har ein draum - og det er denne draumen som blir oppfyld gjennom historia. For dette er ein kamp om den farge møya, Helga. Dei to som kjempar er skaldane Gunlaug og Ravn. Dei er begge sterke, og på alle måtar heltar. Men den eine blir ein svikar. Det er spanande å lese om korleis det islandske samfunnet var for 1000 år sidan. Boka er interessant både litterært og historisk.

T
Trine – 06.09.2009

– I denne korte ættesagaen møter vi det islandske ættesamfunnet på nært hold. Historien handler om de to skaldene Gunnlaug og Ravn som begger kjemper om den samme kvinnen, Helga den farge. Boken gir oss et unikt innblikk i islandsk historie, et samfunn der kvinnene hadde fint lite å si selv, og der verdier som ætt, ettermæle, gjestfrihet og mot stod sterkt. Mange kan vel undres over at ikke Helga selv kunne trumfe gjennom og bestemme det hun selv ønsket for livet sitt, men her var det andre regler som var viktigere. Det eneste som kan by på problemer under lesningen er en del vanskelige kvad, de inneholder en del typiske norrønt omskrivinger som kjenninger og heitier. Enten får man gå inn for å lete fram alle disse for å forstå alt, eller så får man som meg, lese gjennom kvadene - en del skjønner man og en del lar man ligge. Det er intet problem å lese boken uten alt dette her.

N
Norsklærer – 20.08.2009

– Å høre "Soga om Gunnlaug Ormstunge" på lydbok ble en god opplevelse både for meg og mine elever. Mange elever synes boka kan være noe tung å lese, lydboka gjorde imidlertid lesingen lettere. Denne ættesagaen ble til på Island på 1200-tallet. Ættesagaene har ukjente forfattere, men de handler om det islandske samfunnet etter at landnåmstida. I denne historien møter vi de to skaldene Gunnlaug og Ravn som begge kjemper om den samme kvinnen, Helga den vakre. Det er en uvanlig kjærlighetshistorie med mange intriger. Det er kjekt å få et innblikk i et samfunn som er ganske annerledes enn vårt. Her får man både holmgang, svik, trofast kjærlighet og drømmetydning. En flott opplevelse!

L
Lesar – 11.05.2006

– Denne levande versjonen av Gunnlaug Ormstunge var noko for seg sjølv! Det vert verkeleg anbefala å sitje å fylgje med når lesaren tek deg med på ein tur gjennom den vidkjende soga - som alle kjenner frå ungdoms- eller den vidaregåande skulen sitt norsk-pensum. Sjølve innhaldet i Gunnlaug Ormstunges saga gjev oss eit godt blikk inn i Island sitt samfunn rett etter kristninga, altså rundt 1000-talet. Trekantdramaet er klassisk, men det som skil dette trekantdramaet frå såpe-seriane er sagalitteraturen sin fantastiske måte å ramme inn slike ting, og legge til frampeikande draumar og hugheile holmgangar! Lydbok-varianten vert verkeleg anbefala på det varmaste - les soga fyrst, og høyr ho så som lydbok - fantastisk!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Sagaen om Gunlaug Ormstunge:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv