David Attenborough: Et liv på vår planet. Mitt vitnesbyrd og en visjon for fremtiden
Et liv på vår planet - David Attenborough

Et liv på vår planet

mitt vitnesbyrd og en visjon for fremtiden

; Lizzie Harper (Illustratør) ; Knut Ofstad (Oversetter) ; Jonnie Hughes (Innledning)

«Som i alle gode bøker av dette slag forklarer forfatteren sammenhenger i naturen som kan gi leseren den plutselige innsiktens herlige kribling i håndflatene.»

, Aftenposten

David Attenborough er en legende innen formidling av samspill i naturen. I Et liv på vår planet forteller han hvordan vi gikk fra å leve med naturen til å leve utenfor og mot den. Og han forteller hva som må endres for å unngå en katastrofe.

Les mer
Aktuell
Berømt forfatter
Miljø
Kjent fra TV
Vår pris
332,-
Spar
47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Vi må gjøre verden villere

David Attenborough er like entusiastisk og krystallklar i sin bok som på tv, og han formidler sitt budskap slik at vi forstår det og beholder et håp om at den negative utviklingen kan stagnere og reverseres.

David Attenborough er 94 år. Han har reist rundt og opplevd natur over hele verden i en mannsalder og med stor entusiasme formidlet sine opplevelser og kunnskaper til oss fjernsynstittere. Vi elsker hans programmer!

Attenborough er opptatt av de store endringene som har skjedd på kloden. I denne boka forteller han om sitt eget liv, hvordan de imponerende tv-programmene ble til, utviklingen på kloden fra ca. 1930-tallet samt en visjon for fremtiden. Dette er Attenboroughs vitnesbyrd.

Et rikt liv
David Attenborough syns selv at han har levd et fantastisk liv. Han har fått lov til å utforske de mest spennende avkroker og områder i verden. Han har fått lage de meste spektakulære filmer og programmer, med imponerende filmsekvenser som har tatt årevis å få til. I boka forteller han om en interesse for naturen som begynte allerede da han var guttunge.

Deler av boka kan leses som en minibiografi, men forfatteren er mest opptatt av å fortelle oss om jordas tilstand og hva som må skje for at den negative utviklingen stagnerer eller snur. Han er opptatt av havet, hvordan smelting av polisen virker inn på livet fra plankton til store dyr øverst i næringskjeden, at fisk forsvinner og ikke minst at vi mennesker snart ikke lenger kan fange fisk til mat, slik vi gjorde før. Han forteller om steder der det er opprettet fiskerifrie soner over et tidsrom, slik at bestander av arter kan bygge seg opp igjen. Og det fungerer. Han forteller hvor viktig det er å ha organismer som binder karbon og holder drivhusgassene på et normalt nivå, fra fytoplankton til mangroveskoger, og han trekker også inn hendelser i jordas historie som tidligere har gitt masseutryddelser. Vi kan lese om bruk av ren energi fra kilder som sol, vind, bølger og fra under jordskorpa. Vi må legge om fra fossilt brensel til renere energi i løpet et tiår, mener han. Det er ganske kort tid.

Vi må redde oss selv
Attenborough begynner med å fortelle om det som mange har kalt den største miljøkatastrofen, nemlig da Tsjernobyl-reaktoren ble sprengt. Dessverre er det som har skjedd gradvis det siste århundret en større katastrofe for oss og naturen enn hendelsene i Tsjernobyl, nemlig tapet av biodiversitet. For at kloden skal fungere, trengs mangfold. Ville dyr er erstattet av tamme, skogen hugges for å gi plass til monokulturer, temperaturen stiger, isen smelter, havet forsures og er fullt av søppel – det finnes ikke en eneste strand der du ikke finner rester etter menneskelig aktivitet.

Attenborough oppsummerer de viktigste hendelser på kloden som har påvirket natur og miljø, og han går enda lenger. Hvordan vil verden se ut i 2050? 2080? Og hva kan vi gjøre for stoppe og attpåtil snu utviklingen? Er det mulig? David Attenborough mener det er mye vi kan endre til det bedre og at det er håp. Vi er avhengig av at en størst mulig artsrikdom på jorda for at vi selv skal overleve – vi må tenke på å redde oss selv. Vi mennesker er fremfor alt forbløffende flinke til å løse problemer, sier Attenborough.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 287
ISBN: 9788202690243
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: A life on our planet
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8183066
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

DAVID ATTENBOROUGH (f. 1926) begynte å jobbe i den britiske TV-kanalen BBC allerede på 50-tallet, og vi kjenner ham som en entusiastisk formidler av kunnskap om planter og dyr verden over. Han har laget en rekke programmer, senest «Den blå planeten» og «Et liv på vår planet» (2020).

«Som i alle gode bøker av dette slag forklarer forfatteren sammenhenger i naturen som kan gi leseren den plutselige innsiktens herlige kribling i håndflatene.»

, Aftenposten

«David Attenborough tegner i Et liv på vår planet en storslagen, nærmest teologisk fortelling om jordklodens historie og de spor menneskeheten etterlater seg.»

, nrk.no

«Han ville formidle livets magi, og det har han klart, kanskje bedre enn noen annen.»

, Harvest