Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Et liv på vår planet

mitt vitnesbyrd og en visjon for fremtiden

«Som i alle gode bøker av dette slag forklarer forfatteren sammenhenger i naturen som kan gi leseren den plutselige innsiktens herlige kribling i håndflatene.»

Aftenposten

David Attenborough er en legende innen formidling av samspill i naturen. I Et liv på vår planet forteller han hvordan vi gikk fra å leve med naturen til å leve utenfor og mot den. Og han forteller hva som må endres for å unngå en katastrofe.

Les mer

345,-

379,- Spar: 34,-

Sendes innen 3 virkedager

Vi må gjøre verden villere


David Attenborough er like entusiastisk og krystallklar i sin bok som på tv, og han formidler sitt budskap slik at vi forstår det og beholder et håp om at den negative utviklingen kan stagnere og reverseres.


David Attenborough er 94 år. Han har reist rundt og opplevd natur over hele verden i en mannsalder og med stor entusiasme formidlet sine opplevelser og kunnskaper til oss fjernsynstittere. Vi elsker hans programmer!


Attenborough er opptatt av de store endringene som har skjedd på kloden. I denne boka forteller han om sitt eget liv, hvordan de imponerende tv-programmene ble til, utviklingen på kloden fra ca. 1930-tallet samt en visjon for fremtiden. Dette er Attenboroughs vitnesbyrd.


Et rikt liv
David Attenborough syns selv at han har levd et fantastisk liv. Han har fått lov til å utforske de mest spennende avkroker og områder i verden. Han har fått lage de meste spektakulære filmer og programmer, med imponerende filmsekvenser som har tatt årevis å få til. I boka forteller han om en interesse for naturen som begynte allerede da han var guttunge.


Deler av boka kan leses som en minibiografi, men forfatteren er mest opptatt av å fortelle oss om jordas tilstand og hva som må skje for at den negative utviklingen stagnerer eller snur. Han er opptatt av havet, hvordan smelting av polisen virker inn på livet fra plankton til store dyr øverst i næringskjeden, at fisk forsvinner og ikke minst at vi mennesker snart ikke lenger kan fange fisk til mat, slik vi gjorde før. Han forteller om steder der det er opprettet fiskerifrie soner over et tidsrom, slik at bestander av arter kan bygge seg opp igjen. Og det fungerer. Han forteller hvor viktig det er å ha organismer som binder karbon og holder drivhusgassene på et normalt nivå, fra fytoplankton til mangroveskoger, og han trekker også inn hendelser i jordas historie som tidligere har gitt masseutryddelser. Vi kan lese om bruk av ren energi fra kilder som sol, vind, bølger og fra under jordskorpa. Vi må legge om fra fossilt brensel til renere energi i løpet et tiår, mener han. Det er ganske kort tid.


Vi må redde oss selv
Attenborough begynner med å fortelle om det som mange har kalt den største miljøkatastrofen, nemlig da Tsjernobyl-reaktoren ble sprengt. Dessverre er det som har skjedd gradvis det siste århundret en større katastrofe for oss og naturen enn hendelsene i Tsjernobyl, nemlig tapet av biodiversitet. For at kloden skal fungere, trengs mangfold. Ville dyr er erstattet av tamme, skogen hugges for å gi plass til monokulturer, temperaturen stiger, isen smelter, havet forsures og er fullt av søppel – det finnes ikke en eneste strand der du ikke finner rester etter menneskelig aktivitet.


Attenborough oppsummerer de viktigste hendelser på kloden som har påvirket natur og miljø, og han går enda lenger. Hvordan vil verden se ut i 2050? 2080? Og hva kan vi gjøre for stoppe og attpåtil snu utviklingen? Er det mulig? David Attenborough mener det er mye vi kan endre til det bedre og at det er håp. Vi er avhengig av at en størst mulig artsrikdom på jorda for at vi selv skal overleve – vi må tenke på å redde oss selv. Vi mennesker er fremfor alt forbløffende flinke til å løse problemer, sier Attenborough.

Medlemsvurdering:
En selvopplevd fortelling om det fantastiske livet på kloden vår. Det skaper både fortvilelse og samtidig håp for naturen og den tiden vi lever i nå. Denne boka gjorde et dypt inntrykk på meg.

Inger Marie Norendal

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
287
ISBN
9788202690243
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
A life on our planet
Format
21 x 14 cm
Nr
8183066

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

DAVID ATTENBOROUGH (f. 1926) begynte å jobbe i den britiske TV-kanalen BBC allerede på 50-tallet, og vi kjenner ham som en entusiastisk formidler av kunnskap om planter og dyr verden over. Han har laget en rekke programmer, senest «Den blå planeten» og «Et liv på vår planet» (2020).

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Som i alle gode bøker av dette slag forklarer forfatteren sammenhenger i naturen som kan gi leseren den plutselige innsiktens herlige kribling i håndflatene.»

Bjørn Gabrielsen, Aftenposten

«David Attenborough tegner i Et liv på vår planet en storslagen, nærmest teologisk fortelling om jordklodens historie og de spor menneskeheten etterlater seg.»

Ola Hegdal, nrk.no

«Han ville formidle livets magi, og det har han klart, kanskje bedre enn noen annen.»

Torbjørn Ekelund, Harvest

Kunders vurdering

L
Lynn – 28.07.2021

– Et liv på vår planet

I
Inger Marie Norendal – 27.07.2021

– En selvopplevd fortelling om det fantastiske livet på kloden vår. Det skaper både fortvilelse og samtidig håp for naturen og den tiden vi lever i nå. Denne boka gjorde et dypt inntrykk på meg.

K
Kristin Alver Hordnes – 27.07.2021

– Med tyngde og kunnskap gjennom et langt liv, tegner Attenborough et dystert bilde av fremtidsutsiktene til menneskeheten. Samtidig er løsningene han skisserer tilsvarende optimistiske. Interessant og lettlest bok som gir ny kunnskap om natur og sammenhenger. Absolutt verd å lese!

S
Solgunn Strand – 27.07.2021

– Lettlest. Har fyldige referanser til forskning. Inspirerer meg til å kartlegge planter i artsobservasjoner.no.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Et liv på vår planet:

Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-

2070

Bjørn H. Samset
Innbundet 
363,- 399,-
Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
 

Logg inn

Handlekurv