Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Forlatte steder

livet i et landskap uten mennesker

«Dypt fascinerende og optimistisk reiseskildring fra områder menneskene har ødelagt, og overlatt til naturen. [...] Alt er fortalt i et usedvanlig rikt og variert språk, fremragende oversatt av Miriam Lane.»

Stavanger Aftenblad

Cal Flyn har skrevet en fascinerende bok om områder vi ser på som verdiløse, men som viser seg å være av stor økologisk betydning.

Les mer

393,-

449,- Spar: 56,-

Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Landskap uten mennesker

Etterdønninger av krig, i form av for eksempel forbudte minefelt, buffersoner, eller fraflyttede områder der industri er nedlagt, kan fungere som naturreservater. Den anerkjente journalisten og forfatteren Cal Flyn har skrevet en fascinerende bok om steder som er er forlatt av mennesker på grunn av økonomisk forfall eller andre grunner. På slike steder har hun funnet et mylder av liv.

Liv laga i forbudssoner

Tsjernobyl er svært forurenset etter ulykken i 1986, men dødssonen er langt fra død. Forfatteren beveger seg forsiktig inn i en falleferdig boligblokk. Slyngplanter lener seg dristig ut fra balkongene, fuglereder dukker opp på overraskende steder (som i en åpen skrivebordsskuff), lianene vokser oppover mot lyset, mosen dekker linoleumen. Et sted kan hun høre en elg. 70 prosent av området er nå dekket av skog. Hun føler at hun har havnet i en villmark!

Det kan være steder som er ødelagt av krig eller forurensning. På slike steder har hun funnet et mylder av liv.

Under Iran–Irak-krigen ble rundt 150 mil med grenseland mellom de to statene dekket av over 20 millioner landminer, og ble dermed forvandlet til en farlig forbudssone, men også et leveområde for den sjeldne, persiske leoparden. Et annet eksempel er et område med temperert skog, våtmark og forlatte rismarker i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea som har stått avsperret og tett bevoktet siden 1953, og som huser tusenvis av arter som ellers er utryddet eller utrydningstruet på Koreahalvøya. Cal Flyn skildrer natur og økosystemer på en måte som trollbinder meg som leser. Forlatte steder er en reiseskildring som er ganske poetisk, men viktigst for meg er opplevelsen av å lese om noe besynderlig og fascinerende.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Forlaget Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
300
ISBN
9788232805211
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
22 x 15 cm
Nr
8217602

Medlemsblad

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Dypt fascinerende og optimistisk reiseskildring fra områder menneskene har ødelagt, og overlatt til naturen. [...] Alt er fortalt i et usedvanlig rikt og variert språk, fremragende oversatt av Miriam Lane.»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Cal Flyn har skrevet en fascinerende blanding av reiseskildring og vitenskapelig forankret reportasjebok. Det er en egen sjanger. [...] Dette er en mørk og likevel vakker reise.»

Andreas Wiese, Dagbladet

«Merk deg språket og metaforene . presist, poetisk, selv når døden omgir henne. Alt er varsomt og sensitivt oversatt av Miriam Lane. [...] Forlatte steder er en strålende bok, om død, men også om oppstandelse. Cal Flyn er klok og lærd.»

Willy Pedersen, Morgenbladet

Kunders vurdering

J
Johannes Kyvik – 19.09.2023

– Medlemsvurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Forlatte steder:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Treboka

Sigri Sandberg
Innbundet 
363,- 399,-
 

Høyt

Erika Fatland
Innbundet 
409,- 449,-
Haakon
Ny!

Haakon

Haakon
Innbundet 
393,- 449,-
 
Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Stormen
Ny!

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv