Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Jeg naken drakk

rapport om kvinner, menn og litteratur

Skriver menn og kvinner ulikt? Fins det typiske manneord og kvinneord? Helene Uri har tatt for seg romanlitteraturen og gir oss svar på sitt underholdende og treffsikre vis!

Les mer

399,-
Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Vil en mann beskrive noe som rosa? Spåkforskeren Uri har tatt for seg norsk litteratur, nærmere bestemt 18 000 romaner av norske forfattere, for å finne ut om fordommer og forestillinger kan bekreftes eller avkreftes. Dette er underholdende og interessant lesning, og da særlig når det kommer til bestemte ord og uttrykk. Hvilket ord bruker mannlige forfatter mye oftere enn kvinnelige forfattere? Jo, det er jeg, og som nr seks på lista kommer ordet meg. Hos kvinnene er det ordet moren som er oftest forekommende, altså er de opptatt av mødre, og deretter tårer. Det sukkes, skjelves og skvettes. Altså blir våre forestillinger om at kvinnelige forfattere er styrt av følelser mens de mannlige er mer hardbarka, bekreftet, skriver Uri.

Sier noe om vår forståelse av verden

En slik bok må selvfølgelig presentere en rekke beskrivende eksempler. Etter 1970 har det blitt skrevet mer om kropp og vært mer utstrakt bruk av kroppsord. Kvinner opplever ofte at andres blikk rettes mot kroppens brystparti, men i litteraturen kan det være omvendt … kvinnebrystene smiler og kikker på mannen. Litt søt, den.

Bryster er tydeligvis gåtefulle for de mannlige forfatterne. Sigurd Hoel og Agnar Mykle møtes i hvert fall i sin fascinasjon for bryster:

«… brystene, som nesten så ut som om de vokste oppover» (En dag i oktober)

«Hennes bryster var som sprenglegemer under genseren» «Hennes modne bryster stod ut som lyn fra hennes kropp» (Lasso rundt fru Luna)

Helene Uri har funnet skjulte mønstre som preger verkene og vår opplevelse av litteraturen, vår måte å beskrive verden på, og dermed også vår forståelse av verden!

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
214
ISBN
9788205598744
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2024
Originaltittel
Jeg naken drakk
Format
21 x 14 cm
Nr
8223963

Om forfatteren

Helene Uri har doktorgrad i språkvitenskap og arbeidet i tolv år ved Universitetet i Oslo før hun sa opp jobben for å begynne å skrive på heltid. Hun debuterte med romanen Dyp rød 315 i 2001, og utgir tillegg til sin skjønnlitterære produksjon en rekke fagbøker innen lingvistikk. Uri er oversatt/under oversettelse til flere språk, blant annet dansk, svensk, tysk, engelsk, fransk, spansk og japansk.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Jeg naken drakk:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 
Hegel
Ny!

Hegel

Sigurd Hverven
Innbundet 
399,-
 
Enken
299,-

Enken

Helene Flood
Innbundet 
299,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv