– Boka er kort, lettlest og innhaldsrik. Ei interessant skildring av ein skjebne frå 1800-talet. Lett å dra paralleller til andre tider og situasjonar, derav skildringa «ein tidlaus klassikar».
Albertine
Historien om den fattige sypiken som voldtas av en politifullmektig og deretter ender opp i prostitusjon, ble gitt ut som et innlegg i datidens moraldebatt. Krohg skildrer prostitusjonen på slutten av 1800-tallet. Les mer
I Oslo i 2004 avsløres omfattende bordellvirksomhet. Hvor mye fremover er verden kommet siden 1886?
Boken har fått en kort historisk introduksjon, illustrasjonene som Christian Krohg tegnet, er med i boken og hans forsvarstale til Høyesterett er gjengitt i sin helhet. Sossen Krohg deler noen refleksjoner om mennesket Christian Krohg med leserne.
Medlemsvurdering:
Boka er kort, lettlest og innhaldsrik. Ei interessant skildring av ein skjebne frå 1800-talet. Lett å dra paralleller til andre tider og situasjonar, derav skildringa «ein tidlaus klassikar».Linn Elisabeth
Detaljer
- Forlag
- Vigmostad Bjørke
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 141
- ISBN
- 9788241903076
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2004
- Originaltittel
- Albertine
- Format
- 21 x 14 cm
- Serie
-
Norske klassikarar
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herKunders vurdering
Skriv en vurdering
– Da denne romanen kom ut for første gang i 1886 ble den raskt forbudt. Den var usømmelig og ikke egnet som litteratur for et norsk publikum. Men boken har vist seg svært så levedyktig og gir et levende bilde av Kristiania på slutten av 1800-tallet. Vi ser byen gjennom øynene på den fattige sypiken Albertine som lures ut i prostitusjon av en politimann som voldtar henne. Boken skildrer livet til Albertine ned i den minste og vemmeligste detalj. Det er et nært og vondt møte. Men boken viser oss sider ved det norske samfunnet anno 1890 som mange kanskje ikke var oppmerksomme på. Boken resulterte i stor debatt rundt prostitusjon, som på denne tiden var lovlig og statsregulert i hovedstaden. Et resultat av boken ble at offentlig prostitusjon ble avviklet.
– Da Albertine ble utgitt i 1886, ble den øyeblikkelig nektet utgivelse av myndighetene, hovedsaklig for å beskytte ulydig og usedelige embetsmenn. Bokens språk er sterkt, fylt med sannhet og uten slør. Boken handler om Albertine fra Kristiania, som bor sammen med sin mor og bror, der broren er alvorlig syk og gjør stemningen i huset svært trist. Temaet i boken er prostitusjon, noe Albertines søster jobbet med før hun giftet seg. Krogh skildrer hvordan dette gikk for seg på denne tiden, og ble gitt ut som en del av en moralsk debatt. Boken sees fra Albertines perspektiv, vi får ta del i hennes dialog, følelser og tanker. Boken vil sjokkere leseren stort, spesielt er sluttsidene av historien noe man aldri glemmer, og som vil sette leseren fullstendig ute av spill. Albertine er en sjokkerende og sterk historie fra Kristiania, og forteller en del om Norge som mange helst ønsker å skjule. Dette er en bok man burde unne seg, men også eie i boksamlingen!
– Kroghs roman angriper et samfunn hvor fattigdom fører jenter ut i prostitusjon hvor menn utnytter deres situasjon. I 1880 - årenes Kristiania var prostitusjon lovlig; de prostituerte måtte gå på legekontroller. Albertine blir voldtatt av en politimann; han som innkaller Albertine til legekontroll hvor hun blir registrert som prostituert. Dette ødelegger Albetine. Dette er en sterk og virkelighetsnær historie om Kristiania, fattigdom, prostitusjon, dobbeltmoral og jenters skjebner. Du får et innblikk i et samfunn som en gang fantes; noe som gir en flott og minneverdig leseropplevelse.