Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Brødrene Karamasov

Brødrene Karamasov ble skrevet i 1879-1880 og fremstår som den store syntese i Dostojevskijs forfatterskap. På bakgrunn av en mordgåte drøfter dikteren livets viktigste spørsmål: Kan mennesket leve uten Gud? Aldri har argumentene mot den gudegitte verdensordning blitt fremført med større kraft enn av tvileren Ivan Karamasov, som velger å "returnere inngangsbilletten" til en verden av sult og barnemishandling. Les mer

299,-
Sendes innen 3 virkedager
Brødrene Karamasov ble skrevet i 1879-1880 og fremstår som den store syntese i Dostojevskijs forfatterskap. På bakgrunn av en mordgåte drøfter dikteren livets viktigste spørsmål: Kan mennesket leve uten Gud? Aldri har argumentene mot den gudegitte verdensordning blitt fremført med større kraft enn av tvileren Ivan Karamasov, som velger å "returnere inngangsbilletten" til en verden av sult og barnemishandling. Romanen når sitt høydepunkt i Legenden om Storinkvisitoren, hvor Kristus settes på anklagebenken: Hvorfor avslo Han Fristerens tilbud om å gjøre stener til brød? Hva skal et sultende menneske med frihet? Svaret på Ivans blasfemiske anklager har dikteren forsøkt å gi gjennom den fromme munken Sosima, som i friheten ser en åpenbarelse av det guddommelige prinsipp i mennesket. Men nettopp fordi mennesket har fri vilje, blir det pålagt en tung moralsk byrde. Den manglende evne til å bære byrden og gjøre det gode, er opphavet til synden, og mennesket har ingen rett til å skyve ansvaret over på en urettferdig Gud og en ond verden. Isteden skal vi elske livet mer enn livets mening og leve i bevisstheten om at vi alle er skyldige overfor alle. Dostojevskijs mesterverk foreligger her i Geir Kjetsaas nyoversettelse fra 1993.

Medlemsvurdering:
Denne boken blir av mange regnet som den beste noen gang skrevet, noe som ikke er utenkelig. Her fremstår Dostojevskijs romanunivers med en utrolig mangfoldighet og detaljrikdom. En sympatisk og noe ubestemmelig forteller presenterer historien om tre brødre og et fadermord. Hovedplottet er ikke det mest sentrale i denne boken, men mangfoldigheten, og alle de ulike livssyn, religiøse og eksistensielle spørsmål. Dostojevskij stiller seg ikke over karakterene i romanen, men lar dem komme til uttrykk på den måte de selv ville uttrykt seg, uansett hvor meget deres synspunkt strider med forfatterens. Dette er kanskje det mest bemerkelsesverdige ved boken, dens fravær av stillingtagen rundt for eksempel spørsmål om religion.

Marius

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Solum
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
988
ISBN
9788256012862
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2001
Originaltittel
Brat'ja Karamazovy
Format
21 x 13 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

M
Marius – 03.03.2005

– Denne boken blir av mange regnet som den beste noen gang skrevet, noe som ikke er utenkelig. Her fremstår Dostojevskijs romanunivers med en utrolig mangfoldighet og detaljrikdom. En sympatisk og noe ubestemmelig forteller presenterer historien om tre brødre og et fadermord. Hovedplottet er ikke det mest sentrale i denne boken, men mangfoldigheten, og alle de ulike livssyn, religiøse og eksistensielle spørsmål. Dostojevskij stiller seg ikke over karakterene i romanen, men lar dem komme til uttrykk på den måte de selv ville uttrykt seg, uansett hvor meget deres synspunkt strider med forfatterens. Dette er kanskje det mest bemerkelsesverdige ved boken, dens fravær av stillingtagen rundt for eksempel spørsmål om religion.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Brødrene Karamasov:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-
Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv