Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Brødrene Karamasov

Komplett og uavkortet utgave i oversettelse ved Geir Kjetsaa. Brødrene Karamasov ble skrevet i 1879-1880 og fremstår som den store syntese i Dostojevskijs forfatterskap. På bakgrunn av en mordgåte drøfter dikteren livets viktigste spørsmål: Kan mennesket leve uten Gud? Aldri har argumentene mot den gudegitte verdensordning blitt fremført med større kraft enn av tvileren Ivan Karamasov, som velger å «returnere inngangsbilletten» til en verden av sult og barnemishandling. Les mer

399,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Komplett og uavkortet utgave i oversettelse ved Geir Kjetsaa. Brødrene Karamasov ble skrevet i 1879-1880 og fremstår som den store syntese i Dostojevskijs forfatterskap. På bakgrunn av en mordgåte drøfter dikteren livets viktigste spørsmål: Kan mennesket leve uten Gud? Aldri har argumentene mot den gudegitte verdensordning blitt fremført med større kraft enn av tvileren Ivan Karamasov, som velger å «returnere inngangsbilletten» til en verden av sult og barnemishandling. Romanen når sitt høydepunkt i Legenden om Storinkvisitoren, hvor Kristus settes på anklagebenken: Hvorfor avslo Han Fristerens tilbud om å gjøre stener til brød? Hva skal et sultende menneske med frihet? Svaret på Ivans blasfemiske anklager har dikteren forsøkt å gi gjennom den fromme munken Sosima, som i friheten ser en åpenbarelse av det guddommelige prinsipp i mennesket. Men nettopp fordi mennesket har fri vilje, blir det pålagt en tung moralsk byrde. Den manglende evne til å bære byrden og gjøre det gode, er opphavet til synden, og mennesket har ingen rett til å skyve ansvaret over på en urettferdig Gud og en ond verden. Isteden skal vi elske livet mer enn livets mening og leve i bevisstheten om at vi alle er skyldige overfor alle.

Medlemsvurdering:
Denne boken blir av mange regnet som den beste noen gang skrevet, noe som ikke er utenkelig. Her fremstår Dostojevskijs romanunivers med en utrolig mangfoldighet og detaljrikdom. En sympatisk og noe ubestemmelig forteller presenterer historien om tre brødre og et fadermord. Hovedplottet er ikke det mest sentrale i denne boken, men mangfoldigheten, og alle de ulike livssyn, religiøse og eksistensielle spørsmål. Dostojevskij stiller seg ikke over karakterene i romanen, men lar dem komme til uttrykk på den måte de selv ville uttrykt seg, uansett hvor meget deres synspunkt strider med forfatterens. Dette er kanskje det mest bemerkelsesverdige ved boken, dens fravær av stillingtagen rundt for eksempel spørsmål om religion.

Marius

Detaljer

Forlag
Solum Bokvennen
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788256027361
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Brat'ja Karamazovy

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

M
Marius – 03.03.2005

– Denne boken blir av mange regnet som den beste noen gang skrevet, noe som ikke er utenkelig. Her fremstår Dostojevskijs romanunivers med en utrolig mangfoldighet og detaljrikdom. En sympatisk og noe ubestemmelig forteller presenterer historien om tre brødre og et fadermord. Hovedplottet er ikke det mest sentrale i denne boken, men mangfoldigheten, og alle de ulike livssyn, religiøse og eksistensielle spørsmål. Dostojevskij stiller seg ikke over karakterene i romanen, men lar dem komme til uttrykk på den måte de selv ville uttrykt seg, uansett hvor meget deres synspunkt strider med forfatterens. Dette er kanskje det mest bemerkelsesverdige ved boken, dens fravær av stillingtagen rundt for eksempel spørsmål om religion.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Brødrene Karamasov:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv