Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Is-slottet

Is-slottet (1963) er ein roman som representerer Vesaas på høgda av si skapande kraft. Boka fortel om venskapen mellom to jenter i gryande pubertetsalder, Siss og Unn. Unn går for langt inn i den frosne fossen, og Siss kjempar ein lang vinter mot frosten i sitt eige sinn. Les mer

129,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Is-slottet (1963) er ein roman som representerer Vesaas på høgda av si skapande kraft. Boka fortel om venskapen mellom to jenter i gryande pubertetsalder, Siss og Unn. Unn går for langt inn i den frosne fossen, og Siss kjempar ein lang vinter mot frosten i sitt eige sinn. Jentene opplever først at der blir knytte band mellom dei på eit vis dei ikkje kan forklare. Dei er to av ei og ei i to. Dette er ein roman om vaknande kjensler, om å vere åleine og framand i verda, om å vere barn og stå på terskelen til eit vakse medvit, og om det mørke grenselandet i sinnet der mange slags krefter, draumar og drifter strir om makta.

Medlemsvurdering:
"Is-slottet" av Tarjei Vesaas handler om vennskapet mellom Siss og Unn og hvordan de føler det er et bånd mellom dem. Men da Unn går for langt inn i den frosne fossen, kjemper Siss en lang vinter mot frosten i sinnet sitt. At Tarjei Vesaas er en av våre største og beste forfattere gjennom alle tider, beviser han til fulle med "Is-slottet", og selv om jeg personlig foretrekker "Fuglane", er det bare å si at dette er kunst og det er noe av det beste som er skrevet av en norsk forfatter. Noensinne.

Hemmelig

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Lydbokforlaget
Språk
Norsk Nynorsk
ISBN
9788242139221
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2009
Priser
Nordisk Råds litteraturpris 1964

Lytt til utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

K
K.A. Guttormsen – 29.08.2010

– En veldig bra bok. Ikke lett fordøyelig. Meget bra skrevet med gode beskrivelser av menneskelige følelser. Dramatiske naturbeskrivelser. Innleser Liv Bernhoft-Osas stemme passer meget bra, og får frem den litt kjølige stemningen i boka. Komplekse er også hovedpersonene, Siss og Unn.

E
Ellen – 25.10.2008

– 11-årige Siss er lederen i jentegruppa, og da Unn kommer ny i klassen, vil Siss gjerne ha henne med. Hun er unnvikende, men etter en stund inviterer hun Siss hjem. De oppdager at de er like og har følelser de ikke har hatt før. Unn har en hemmelighet som hun ikke har fortalt til noen, men vil dele den med den nye venninna si. Siss føler ubehag og vil ikke høre. Morgendagen blir skjebnesvanger. Vesaas er på sitt beste i jentenes fascinasjon av "Is-slottet". Unns opplevelser er så nær, og Siss' savn er hjerteskjærende. Siss og Unn er to jenter som i utgangspunktet er to motpoler, både i indre egenskaper og av ytre miljø. Tilhørighet og vennskap - ensomhet og isolasjon. Likevel føler de en dragning til hverandre og finner ut at de er ganske like. De utfyller hverandre og blir dermed en helhet. Jeg klarer ikke helt å slippe Unn. Hun er en gåte og nøkkelen til forståelsen av boka. Hennes vandring inn i is-slottet er ikke planlagt, og kan være et bilde på hennes vandring i eget sinn og selvbevissthet.

H
Hemmelig – 19.04.2008

– "Is-slottet" av Tarjei Vesaas handler om vennskapet mellom Siss og Unn og hvordan de føler det er et bånd mellom dem. Men da Unn går for langt inn i den frosne fossen, kjemper Siss en lang vinter mot frosten i sinnet sitt. At Tarjei Vesaas er en av våre største og beste forfattere gjennom alle tider, beviser han til fulle med "Is-slottet", og selv om jeg personlig foretrekker "Fuglane", er det bare å si at dette er kunst og det er noe av det beste som er skrevet av en norsk forfatter. Noensinne.

h
hg – 07.02.2005

– Dette er en av de merkeligste bøkene jeg har lest. Jeg satt hele tiden og ventet på en forløsning som aldri kom! Dette er en typisk Vesaas-bok, full av lyrisk språk, språklige bilder og symboler. For å forstå noe av boka må du forstå symbolene. Boka handler om de to unge jentene Siss og Unn. Siss er lederen for de unge jentene i bygda. Unn kommer som nyinnflytter, og det oppstår et vennskap og et bånd mellom Siss og Unn. De møtes EN kveld, og etterpå er de bundet til hverandre. Det som irriterer meg med denne boka, er at vi aldri får hvite hva det er med Unn. Hva er hemmeligheten hennes? Man kan tolke i det vide og det brede, men vi har ikke nok opplysninger til å finne det ut, og dette gjør det etter min mening til en merkelig bok. Mange vil nok mene at det er nettopp dette som gjør det til en bra bok, men....! Litt for heavy for min smak!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Is-slottet:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv