– Mange har lest Kristin Lavransdatter, men Jenny er etter min mening like god! Sigrid Undset trivdes godt i Roma, og det merkes når du leser romanen. Stemningen i byen er så levende for deg at når jeg dro til Roma etter å ha lest boken, kjente jeg meg igjen! Jenny er en person du ikke blir helt klok på. Men istedet for å oppleve det irriterende, ble jeg fascinert over hva som var hennes driv og motiver. Boken har et vakkert språk, og en ro over seg. Her er det ikke alltid så mye som skjer ytre sett. En perfekt bok å ta med på hytten når du vil synke inn i en bok.
Jenny
Det er kveld i Roma i begynnelsen av det 20. århundre da to unge mennesker møtes på gaten: forskeren Helge Gram og billedkunstneren Jenny Winge. De innleder et forhold, og da de møtes igjen i Kristiania, blir Jenny presentert for Helges familie. Les mer
Detaljer
- Forlag
- Lydbokforlaget
- Språk
- Bokmål
- ISBN
- 9788242127730
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2007
- Originaltittel
- Jenny
- Serie
-
Klassikerbiblioteket
Lytt til utdrag
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herKunders vurdering
Skriv en vurdering
– Helge Gram har også arbeidet for å realisere sin drøm, nemlig å komme til Roma og arbeide med sin avhandling om arkeologi. Samme kveld han ankommer sine drømmers by, møter han kunstneren Jenny Winge og hennes vakre venninne Franceska. Umiddelbart blir han forelsket i Franceska, men hun besvarer ikke hans tilbedelse, og etter en stund føler han seg trukket til den mer tilbakeholdne Jenny. De innleder et kjærlighetsforhold, men det er hele tiden fylt med tvil; er denne personen den rette, den eneste ene?
Etter at de reiser hjem til Norge igjen, blir forholdet deres dessuten preget av Helges foreldre; den bitre og eiesyke moren og den livsbejaende faren Gert.
Sigrid Undset er nok mest kjent for sin trilogi om Kristin Lavransdatter, men "Jenny" er absolutt også en litterær perle. Historien om den søkende, sårbare og likevel sterke Jenny er svært fascinerende, og setter i gang mange tanker hos meg som leser. Og i hele teksten ligger det en litt sår og lengtende undertone...
– Uforglemmelig bok med fantastiske skildringer av Italia som samtidig er svært personlige, sett gjennom den unge kvinnen Jennys øyne. Hun er en kompleks person med mange sjelekvaler, og dette er ingen munter bok. Men den er betagende og gir fantastiske stemningsfulle bilder i hodet. Vi kommer under huden på Jenny, som lever et kunstnerliv slik det virkelig var før media kom og trivialiserte det. Jenny møter dilemmaer og blir revet med av sine intense følelser. Sigrid Undset får fram storheten i en historie som kunne vært en ukebladnovelle hvis en dårligere forfatter hadde skrevet den. Hun kan skrive om kjærlighet uten at det noensinne blir mindre komplisert enn det i virkeligheten er.
– Sigrid Undsets gjennombruddsroman forteller om Jenny Winge, en ung kunstner i Roma. Jenny har store drømmer og idealer, men hun synes ikke livet gir henne det hun hadde forventet, og hun kjeder seg. En kveld møter hun Helge Gram. Helge er svært ulik henne selv, men når han sier han elsker henne, innleder hun et forhold til ham. Vel hjemme i Kristiania bryter de to, og Jenny innleder et nytt forhold, denne gangen med Helges far; et forhold som ikke er stort sunnere enn hennes første. Syk og nedbrutt ender Jenny opp i Roma igjen. Alle hennes drømmer og idealer er knust, og når hun endelig forstår hvor feil hun har valgt i livet, anser hun det for å være for sent å rette det opp. Romanen forteller om hvordan det er å skulle leve opp til eventyraktige drømmer og idealer, og hvor fryktelig galt det kan gå når man først kommer skjevt ut. Skildringene både av Roma og av menneskene det fortelles om er levende og vakre, og dette er en norsk klassiker om en tragisk kvinneskikkelse.