Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Jonas

Jonas er den ordblinde, åtte år gamle gutten som ikke forstår bokstavenes betydning og som kommer på hjelpeskolen «Iddioten». Boken er et intenst oppgjør med skolens ensrettethet og lærernes uvitenhet og maktmisbruk. Les mer

179,-
Sendes innen 1 virkedag
Jonas er den ordblinde, åtte år gamle gutten som ikke forstår bokstavenes betydning og som kommer på hjelpeskolen «Iddioten». Boken er et intenst oppgjør med skolens ensrettethet og lærernes uvitenhet og maktmisbruk.

Da romanen kom ut i 1955 vakte den storm. Den ble oversatt til flere språk, og i Norge er den siden kommet i utallige opplag. Ingen norsk roman har betydd mer for skolen, elever, lærere og foreldre.

Medlemsvurdering:
Dette er Bjørneboe på sitt beste. I boken møter vi Jonas, som har lesevansker, og derfor blir overflyttet til en spesialskole, på folkemunne kalt "iddioten". Dette er et rent angrep på det norske skolesystemet på den tiden, og på hvordan de utnytter og presser elevene til det ytterste, og skiller ut de svake. Jonas blir til slutt lei, og bestemmer seg for å rømme fra alt. Noe som jeg synes er fantastisk med boken er at novelle-lignende fortellinger forteller historiene til de forskjellige personene som Jonas møter på reisen. Noen vil kanskje påstå at dette er kjedelig, men jeg synes det er en fantastisk ting å gjøre. Det gjør simpelthen historien mye, mye mer realistisk. Boken kan nok sees på som ren propaganda for Steiner-skolen, men ser man bort i fra det, er den fantastisk.

NekraN

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Pax
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
302
ISBN
9788253036946
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Format
20 x 13 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

i
indi – 15.09.2009

– "Jonas" er fortellingen om den åtte år gamle gutten som plages og hundses av omverdenen fordi han ikke kan lese. Jonas er ordblind, noe som gjør ham ute av stand til å tilegne seg språket på samme måte som andre. Dette fører til at han blir plassert på en skole for evneveike, og satt utenfor. I "Jonas" retter Bjørneboe et sterkt angrep mot skolen og lærerstanden, noe som skapte sterk motstand da den kom ut. Men til tross for den krasse kritikken er det en fengslende og gripende bok, og det er lett å engasjere seg i den lille guttens skjebne. "Jonas" er en bok man kan lære noe av også i dagens samfunn, og en bok som jeg virkelig anbefaler.

N
NekraN – 03.01.2006

– Dette er Bjørneboe på sitt beste. I boken møter vi Jonas, som har lesevansker, og derfor blir overflyttet til en spesialskole, på folkemunne kalt "iddioten". Dette er et rent angrep på det norske skolesystemet på den tiden, og på hvordan de utnytter og presser elevene til det ytterste, og skiller ut de svake. Jonas blir til slutt lei, og bestemmer seg for å rømme fra alt. Noe som jeg synes er fantastisk med boken er at novelle-lignende fortellinger forteller historiene til de forskjellige personene som Jonas møter på reisen. Noen vil kanskje påstå at dette er kjedelig, men jeg synes det er en fantastisk ting å gjøre. Det gjør simpelthen historien mye, mye mer realistisk. Boken kan nok sees på som ren propaganda for Steiner-skolen, men ser man bort i fra det, er den fantastisk.

B
Bokormen – 11.08.2005

– 'Jonas' er fortellingen om den åtte år gamle gutten som plages og hundses av omverdenen fordi han ikke kan lese. Jonas er ordblind, noe som gjør ham ute av stand til å tilegne seg språket på samme måte som andre. Dette fører til at han blir plassert på en skole for evneveike, og satt utenfor. I 'Jonas' retter Bjørneboe et sterkt angrep mot skolen og lærerstanden, noe som skapte sterk motstand da den kom ut. Men til tross for den krasse kritikken er det en fengslende og gripende bok, og det er lett å engasjere seg i den lille guttens skjebne. Jonas er en bok man kan lære noe av også i dagens samfunn, og en bok som jeg virkelig anbefaler.

R
Rasputin – 31.05.2005

– Bli kjent med Jonas, gutten som ikke kan lese, og lærerne i den offentlige skolen nesten ødelegger. Bjørneboe har skrevet en dramatisk historie om å ikke passe inn datidens rigide skolesystem. Og han gjør det på en fortryllende måte. Bjørneboes beskrivelser er først og fremst nøkterne, men man skjønner at her ligger det oppriktig medfølelse og sympati bak. Men også et sinne overfor de som utsetter barn for slikt, og åpenbart ikke har noe respekt for barnesinnet. Bjørneboe lar sine meninger kommer til uttrykk igjennom en rekke fargerike og sympatiske karakterer. Slik får han klart og tydelig frem sitt budskap, samtidlig som han har rammehistorien med Jonas til å vise i praksis at han har rett.
En bok med mening. En mening alle innenfor skoleverket burde være kjent med. Anbefales.

R
Rasputin – 31.05.2005

– Denne boken er Bjørneboes angrep på den offentlige skolen, og forherligelse av hans eget virkested: Steinerskolen. Nå har heldig vis den offentlige skolen endret seg siden den gangen, men Bjørneboes prinsipper og Jonas' historie er fremdeles sørgelig aktuell. "Jonas" er en historie om hvordan følelsen av å ikke kunne mestre er totalt ødeleggende for den følelsen rammer. Hovedpersonen klarer nemlig ikke å lese ordentlig, og sender han ned i en vond spiral når de gang på gang ydmyker han med å høre han i leseleksen foran klassen. Problemene hoper seg opp for lille Jonas, men det er lys i enden av tunnelen: Steinerskolen.
Bjørneboe lever her en bok som syder av fortellerglede og kreativitet. Samtidlig som vi får høre om Jonas' historie blir vi fortalt vakre anekdoter fra andre menneskers liv. En fryd og lese!

L
L. – 21.02.2005

– Denne boken er skrevet av den kjente norske forfatteren Jens Bjørneboe. Boken Jonas handler om den stakkars lille gutten Jonas. Jonas har dyseleksi, og store problemer med å lære seg å lese. Lærerinne synes det er uhørt at en andreklassing ikke kan lese og hun tvinger Jonas til å lese for hele klassen hver dag. Jonas blir ikke noe flinkere til å lese av denne grunn, tvert imot. I tillegg begynner også de andre på skolen å mobbe ham fordi han ikke kan lese. Dette går sterkt inn på Jonas, og han får både psykiske og fysiske problemer. Dette er en bok som forteller om lærere som ikke ønsker det beste for elevene sine, men som kun ønsker å heve seg pga. sin egen tragiske barndom. Men heldigvis finnes det unntak...

N
NIta – 01.02.2005

– Dette er en veldig tøff historie om skolen på 1950 tallet. Bjørnebo forteller om enliten gutt som går fra å elske å gå på skolen til en gutt som fikk hysteriske annfall og nektet å gå på skolen. Dette var fordi læreren fant ut at jonas ikke kunne lese og fikk hele klassen til å mobbe han. Dette er en utrolig godt skrevet bok så du kan lett se for deg handligen. Det er ikke noen del av boka som kunne være kuttet ut for alt er like spennende og bra skrever. Bjørnebo er virkelig flink til å få fram alle karakterene ved å fortelle en historie om hver og en av dem. Den er utrolig.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Jonas:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv