Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Mesteren og Margarita

Mesteren og Margarita er Michail Bulgakovs hjertebarn som han skrev på 12 år og så vidt rakk å fullføre før han døde i 1940. I disse årene var han utestengt fra Sovjetunionens offentlige liv og opplevde nærmest bare motgang. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 3 virkedager
Mesteren og Margarita er Michail Bulgakovs hjertebarn som han skrev på 12 år og så vidt rakk å fullføre før han døde i 1940. I disse årene var han utestengt fra Sovjetunionens offentlige liv og opplevde nærmest bare motgang. Likevel fant han styrke til å skape en av det 20. århundrets store romaner. M & M sprenger alle grenser, tematisk og genremessig. Den er både krimroman, historisk roman, dannelsesroman, satire og epos. Mest dekkende er kanskje betegnelsen: en fantastisk fortelling, eller snarere - fortellinger, for boken inneholder minst to ulike historier. Den ene utspiller seg i Stalins Moskva, mens det som skjer i Jerusalem der en prokurator ved navn Pontus Pilatus får sjelefreden forstyrret når en underlig fange føres frem for ham. Interessant nok finner det fantastiske sted i Moskva, mens det som skjer ved påsketider i Jerusalem 2000 år tidligere skildres med streng realisme. Over dette historiske svelg knyttes de to historiene sammen på finurlig vis: Et fintfølende russisk åndsmenneske som bare kalles Mesteren har skrevet en bok om Pontus Pilatus, og den har kostet ham forstanden, så nådeløs var kritikken. Men just som en representant for den nye sovjetiske litteratur i åpningssekvensen av boken belærende demonstrerer at Jesus aldri har levd, skjer det noe. Dostojevskijs observasjon slår til: når menneskene slutter å tro på Gud får de besøk av Djevelen.
Beskrivelse:

Romanen utspiller seg i to plan, et grotesk-fantastisk som skildrer livet i slutten av 1920-årenes Moskva, og et historisk-mytisk som skildrer Kristus før Pilatus og påskeukens videre begivenheter. I parallellføringen av de to plan gis en dyptloddende analyse av forræderiets, maktens og det ondes problem. Romanen er egentlig et etterlatt manuskript som først ble offentliggjort i fullstendig form i Tyskland i 1969.

I denne nyutgitte utgaven av boken finner du spennende illustrasjoner av kunstneren Svein Bolling.

Medlemsvurdering:
Jeg elsker språket i denne romanen, og jeg elsker premissene for historien. Jeg elsker det rike persongalleriet, og inntrykkene skildringen av den russiske hverdagen gir meg. Noen ganger lo jeg høyt, og et par ganger felte jeg faktisk noen tårer (noe jeg for så vidt ofte gjør). Aberet med romanen, etter min mening, er noen sekvenser som rett og slett ikke fungerte for meg da jeg nylig leste den. Jeg skal ikke gå inn på hvilke sekvenser det dreier seg om i denne omtalen, men det er altså visse deler av historien som forhindrer meg i å gi Mesteren og Margarita en definitiv toppkarakter. Men jeg sier det igjen: Du verden, for et språk!!

Malla

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Document forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
489
ISBN
9788275192569
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Master i Margarita
Format
25 x 18 cm

Kunders vurdering

M
Malla – 22.05.2007

– Jeg elsker språket i denne romanen, og jeg elsker premissene for historien. Jeg elsker det rike persongalleriet, og inntrykkene skildringen av den russiske hverdagen gir meg. Noen ganger lo jeg høyt, og et par ganger felte jeg faktisk noen tårer (noe jeg for så vidt ofte gjør). Aberet med romanen, etter min mening, er noen sekvenser som rett og slett ikke fungerte for meg da jeg nylig leste den. Jeg skal ikke gå inn på hvilke sekvenser det dreier seg om i denne omtalen, men det er altså visse deler av historien som forhindrer meg i å gi Mesteren og Margarita en definitiv toppkarakter. Men jeg sier det igjen: Du verden, for et språk!!

m
mls – 17.10.2006

– Denne romanen utspiller seg på mange plan, både i Moskva i 20-årene, i Helvete eller noe i nærheten, og hos Pontius Pilatus på Jesu tid. Den er til tider morsom, noen ganger spennende og ofte litt rar, og jeg skjønner at her er det en del som går over mitt hode. Det er mange fotnoter som skal forklare leseren f.eks. hvem forfatteren har tenkt på ved noen av bipersonene, men disse gjorde meg ikke så veldig mye klokere for å være ærlig. Uansett så er det en annerledes og underholdende bok, som mange mener er fantastisk, - det er gode grunner til å lese den!

b
basto – 24.07.2006

– I en kafé i Moskva, en gang i 1930-tallet, sitter det to menn (en redaktør og en dikter) og diskuterer et bokprosjekt der man skal bevise at Jesus ikke har eksistert. Plusselig dukker det opp en utenlandsk mann som mener det motsatte og starter å fortelle om korsfestelsen siden han var der. Da den ene reiser for å få tak i militsen, forteller utlendingen at han kommer til å dø snart. En stund senere får utlendingen rett. Senere viser det seg at utlendingen er djevelen selv og sammen med sin tjener skal han teste Moskva-beboernes moral, etikk og tro. "Mesteren og Margarita" er en av mest fascinerende romanene jeg har lest på lenge. Med sine ulike sider, fra historisk roman til krimroman via dannelsesroman og metafysisk roman, får man en følelse av at man leser flere romaner på en gang uten at man går i surr. Romanen anbefales for folk som liker å lese lange og litt tyngre romaner.

H
HT – 04.12.2005

– Å lese Michail Bulgakovs Mesteren og Margarita var en virkelig stor opplevelse! Handlingen foregår dels i Moskva på 20-tallet, men plutselig har vi flyttet oss til Jerusalem og Jesus` siste dager. Dette er rett og slett en fantastisk, og ikke minst surrealistisk roman der alt kan skje. Det mystiske aspektet er i tillegg hele tiden til stede, og man sitter hele tiden med en hel del spørsmål som man bare venter på at skal bli avslørt, men på samme tid ønsker man at boken aldri skal ta slutt! Med denne boken beviser Bulgakov at selv det absurde kan bli ganske så klart og forståelig.

M
Mohoho – 06.09.2005

– En roman der handlingen foregår på flere plan i flere ulike tidsperioder, men der fellesnevneren er onde krefter i deres ulike former.Den ene delen av handlingen legges i tilknytning til Jesus og hans skjebne under Pilatus. En større del av handlingen legges til Moskva på 1920 tallet, og de handlinger som følger i kjølvannet av en fremmeds tilstedeværelse i byen. Aburde hendelser tar til, der grådighet, død og galskap blir tre viktige faktorer. Opprinnelsen til disse absurde hendelser viser seg ikke i sin egentlige form før i slutten av boken, men innen den tid har den observante leser gjettet hva eller hvem som bor i den forbannede leiligheten og hva dette kan bety for livets gang. Boken er skrevet godt, med stadig fler hint som peker mot den nødvendige avslørelse.
Dette driver handlingen i boken fremover på en god måte, der leseren stadig vil vite mer. Det er til tider en meget humoristisk, surrealistisk og absurd handling, samtidig som dens tema ikke er det. Denne boken anbefales!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Mesteren og Margarita:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Bibelen

Kjell Arild Pollestad
Innbundet 
655,- 749,-
 

Berlin

Helge Jordheim
Innbundet 
437,- 499,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv