– Love it! Dystopisk ala 2019-2021. Anbefales.
1984
George Orwells framtidsroman foregår i en virkelighet der ingen vet hva som egentlig er sant fordi Sannhetsdepartementet forfalsker all informasjon. Over 70 år etter utgivelsen har en amerikansk president gjort boka mer aktuell enn noensinne.
Les merHva er sant og ikke? Historien begynner med at Winston Smith skriver dagbok. Han bor i London i Oceania, en av tre stormakter, som konstant er i krig med hverandre, og arbeider i Sannhetsdepartementet med å skrive om fortiden. Plakater av «Storebror», en skikkelse som aldri viser seg personlig, finnes overalt. Slagordet til Partiet lyder: «Krig er fred, frihet er slaveri, uvitenhet er styrke.»
Den usanne sannheten
Winston møter Julia, en ung, kvinnelig kollega, og i all hemmelighet stjeler de litt tid sammen på et rom bare de to vet om. I Julia møter han en opprørskhet han aldri før har sett. Hun former tilværelsen ved å være tro mot de små reglene så hun ubemerket kan bryte de store. Alt er usikkert i boka, også årstallet.
Hovedpersonen Winston antar bare at det er 1984, men sikker kan han ikke være. Virkeligheten er manipulert. Da Winston finner ut at han ikke er den eneste motstanderen møter han hårreisende utfordringer. Og utsiktene til 25 års straffarbeid, eller i verste fall døden, er ganske heftig for å bare skrive tankene sine i en dagbok. For Storebror ser alt.
«Fortiden ble visket ut, utviskingen ble glemt og løgnen ble sannhet»
Orwell mente at det var en plikt som forfatter å være så ærlig som mulig om det han så omkring seg. «Hvis man bare proklamerer at alt er til det beste og ikke peker på de skumle symptomene, hjelper man bare til med å bringe totalitarisme enda nærmere», sier forfatteren i et brev fra 1944. I 1984 møter leseren et overvåkningsregime av mørkeste og uhyggeligste slag. På kløktig vis minner forfatteren oss på hvor uendelig viktig og verdifull menneskets frihet er for verden.
George Orwells roman er skremmende aktuell og en påminnelse om hva slags samfunn kontroll - av språk, sannhet og til og med folks tanker - kan føre til.
Visste du at:
- George Orwells 1984 føyk rett inn på bestselgerlistene bare et ar dager etter at Donald Trump ble innsatt i sin første periode som president ?
- Romanens Partiet har som slagord at «Den som kontrollerer fortiden kontrollerer fremtiden: Den som kontrollerer nåtiden kontrollerer fortiden.»
- George Orwell sa om romanen at han ville gi et varsku om at ingen folkeslag er bedre enn andre, og «at totalitarisme, hvis den ikke bekjempes, kan triumfere overalt.»
Kundevurdering:
Året er 1984. Vi befinner oss i en tid der alle blir overvåket, ingen fri tanke er tillat, ingen fritid eksisterer og alt ellers er grått og kjedelig. Alle som ikke godtar dette som Store bror har bestemt, får en usikker fremtid i vente. Alt dette ser vi i lyset av Winston Smith, en av de få som til det siste husker hvordan tiden før revolusjon og Store brors diktatur var. Orwells 1984 har siden utgivelsen i 1949 blitt flere ganger brukt som advarsel for politistatens fremvekst. Nå sist med dataloven som ble diskuteres i Sverige (sommeren 2008). Dette er en grunn til hvorfor alle bør lese denne boken. Flere grunner til at denne boken bør leses, og aller helst også være i ditt personlige bibliotek, er at boken er veldig godt skrevet og gir forståelser diktatoriske samfunn i både fortid og nåtid uavhengig om de er basert på fascismen, nazismen, kommunismen eller en annen ideologi. Anbefales på det sterkeste!basto
Detaljer
- Forlag
- Gyldendal
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Norsk Bokmål
- Sider
- 361
- ISBN
- 9788205508163
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2017
- Format
- 19 x 12 cm
- Nr
- 8227454
- Priser
- Bastianprisen. Voksen 2017
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herKunders vurdering
Skriv en vurdering
– George Orwell skrev denne boken i 1949, men dens tema og handling er fremdeles aktuell, lærerrik og ikke minst glitrende lesning. Boken er av politisk natur, der man må forstå og ha kunnskap til Stalintidens Sovjetunion og fascimens fremmarsj i Europa. Vi er i et samfunn der alle overvåkes av et toveis fjernsyn, der all makt er samlet i staten. Bokens hovedperson arbeider i Sannhetsministeriet, og har i oppgave å rekvidere historien om til dagens virkelighet. Boken er minst like aktuell i dag som på den tiden, der et samfunn der alle blir overvåket blir mer aktuelt. Dette er en fantastisk parodisk roman, der en krass kritikk skaper en fantastisk leseopplevelse!
– Året er 1984. Vi befinner oss i en tid der alle blir overvåket, ingen fri tanke er tillat, ingen fritid eksisterer og alt ellers er grått og kjedelig. Alle som ikke godtar dette som Store bror har bestemt, får en usikker fremtid i vente. Alt dette ser vi i lyset av Winston Smith, en av de få som til det siste husker hvordan tiden før revolusjon og Store brors diktatur var. Orwells 1984 har siden utgivelsen i 1949 blitt flere ganger brukt som advarsel for politistatens fremvekst. Nå sist med dataloven som ble diskuteres i Sverige (sommeren 2008). Dette er en grunn til hvorfor alle bør lese denne boken. Flere grunner til at denne boken bør leses, og aller helst også være i ditt personlige bibliotek, er at boken er veldig godt skrevet og gir forståelser diktatoriske samfunn i både fortid og nåtid uavhengig om de er basert på fascismen, nazismen, kommunismen eller en annen ideologi. Anbefales på det sterkeste!
– 1984 er skrevet i 1948 av George Orwell. Den skildrer et skremmende fremtidssamfunn der man er overvåket døgnet rundt, man kan ikke ha forhold eller sex med en av det motsatte kjønn, nyheter rettes opp i etterkant etter hva de herskende bestemmer, og tankepolitiet passer på at ingen tenker avvikende tanker. Winston Smith er hovedpersonen som vil leve sitt eget liv og tenke sine egne tanker. Vi følger ham i kampen mot å oppnå et bedre liv for seg selv, tørre følge forelskelsen sin, og velge et ekte liv framfor et falskt liv etter samfunnets normer. En virkelig aktuell bok også i våre dager. Kanskje dette skremmende framtidssamfunnet ligner litt mer på vårt eget enn vi liker å tenke på?
– Orwells klassiker 1984 er en bok det kanskje er viktig å lese. Det er ingen tvil om at forfatteren her har noe han vil fortelle og få fram, og det er interessant å lese om opprøreren Winstons tanker om det totalitære samfunnet han lever i, spørsmålene om det finnes objektiv sannhet og om individets rolle. Det er mye å hente temamessig i denne romanen, og tidvis er handlingen veldig engasjerende. Likevel synes jeg Orwell av og til har så mye å fortelle og et så tydelig budskap å dele at dette går ut over den litterære kvaliteten. I deler av romanen synes jeg kanskje at han også trekker poengene sine litt til det ekstreme, særlig på slutten. Kanskje kunne romanen vært bedre om den hadde vært mer antydende, og det hadde blitt gjort mer plass til de gode beskrivelsene av mennesket Winston, som av og til dukker opp. Likevel er dette en viktig og aktuell bok.
– Historien om en mann som finner ut at han ikke liker at styresmaktene skal kontroll på alt, en som ikke liker at han aldri kan ha noe privatliv, at selv ens tanker blir overvåket og kan gi den dødsdom, en som derfor er livredd for å bli oppdaget. Orwells dystopiske fremtilling av en feilslått revolusjon som endte i tidens diktatur skremmer fremdeles. Når den kom ut i 1949 var den først og fremst rettet mot Sovjet, men kan i dag overføres til økende overvåkning, begrenset ytringsfrihet ol. Og man kan på mange måter oppfatte det slik at det er USA boken nå har rettet seg mot. Den lever på en måte sitt eget liv, leter opp og forfølger antidemokratiske strømninger. Derfor er denne boken genial; tidløs, bra skrevet og samfunsengasjert. Den har alt hva en god bok må ha. Hør den!
– 1984 blir regnet som en av hundreårets viktigste bøker, ergo denne utgaven i århundrets bibliotek. (Noe jeg likegodt kan advare mor med en gang: Denne serien er ikke videre vakker; søttitalsomslag og mørkegrønt kunstgress under) Det omhandler et totalitært autokrati hvor ingen ting er privat, ikke en gang dine egne tanker. Som science fiction er dette temlig tynt, med ting man har hørt om X antall ganger før, men det er det samfunsmessige som inspirerer til lesing. En sylskarp kritikk av totalitære regimer, og de som styrer det. Med etpartisystem hvor indre stridigheter fører til daglige likvideringer, et propagandaapparat uten like og en verden i konstant krig. Boka som kom ut i 1949 var først og fremst en kritikk av Sovjet, men i dag overføres dette til generell kritikk av antidemokratsike verdier og systemer. Noe absolutt burde få med seg!
– Eric Arthur Blair skrev i 1948, under pseudonymet George Orwell, en fremtidsvisjon om hvordan 1984 (han snudde tallene) ville bli. Orwell har delt menneskene inn i 3 klasser i framtidens London: medlemmer av det indre parti, partimedlemmer som hovedpersonen Winston Smith og proletariatet. Winston jobber i Sannhetsministeriet som "korrigerer" historiske dokumenter. Han lever i en verden der Partiet har all makten over Oseania. Tanker, handlinger, ansiktsuttrykk overvåkes gjennom fjernskjermer, og Tankepolitiet passer på at man ikke bryter Partiets vilje. Storebror, Partiets overhode, skal elskes og avholdes, hvis ikke blir man fordampet (tilintetgjort). Boken handler om Winstons opprør mot Partiet, da han er en av dem som fremdeles har hukommelsen i orden. Orwell har skrevet en skremmende solid roman om hvordan et totalitært samfunn kan kneble individets frihet ved overvåking, hjernevasking og undertrykkelse. Han viser hvordan man kan manipulere språket med å innføre nytaleord. "Å være fri" kan bare brukes om å være fri for en vare. Å være "et fritt menneske" eksisterer ikke ¿ det er "gammeltenking". Det er ingen koselig lesing, men meget aktuell. "Krig er fred"-slagordet brukes den dag i dag under en annen formulering: "Til krig mot terrorismen". Begge garanterer vår sikkerhet. Veldig skremmende!
– Noe så skremmende og akutelt som boka 1984 (skrevet i 1948) tror jeg aldri jeg har lest! George Orwells skrekkvisjon om fremtidas (1984) mediesyn er skremmende korrekt. Her kommer det fram hvor lett folk kan manipuleres via media, akkurat som i dag med dagens moderne krigføring. Boken er godt skrevet, og den er tragisk og til dels nedbrytende, men det er en tankevekker. Dette er virkelig en bok som setter tankene i sving. Utrolig å tenke på at forfatterene har vært så klarsynt i sin fremtidsvisjon allerede i 1948. Det er forresten iden til reality serien "Big Brother" kommer fra. Store Bror ser deg oveeralt i boka, og du vil leve deg sånn inn i boka, at all din forakt vil gå til dagens diktatorer (StoreBror er mer skremmende enn noen diktator du kunne forestille deg). Tenke deg en verden hvor fri tanke betyr døden, det er ganske skremmende. Boka holder en intens nærve hele veien gjennom, jeg klarte ikke å legge boka fra meg og jeg klarte ikke å gjøre noe mer den dagen enn å tenke over alt. Det er ingen lettvekter, men en bok jeg personlig mener at man MÅ, ikke bør, men MÅ lese. Den er viktig og den er ritkig. God lesing!