Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Kongs-emnerne

historisk skuespill i fem akter

Norge, første halvdel av det 13. århundret: Kong Inge er død uten å ha etterlatt seg noen arving. Flere påberoper seg retten til Norges trone, blant dem kongens yngre bror, den erfarne statsmannen Skule Jarl, og Håkon Håkonssøn, kongens uekte sønn. Les mer

179,-
Paperback
Sendes innen 3 virkedager
Norge, første halvdel av det 13. århundret: Kong Inge er død uten å ha etterlatt seg noen arving. Flere påberoper seg retten til Norges trone, blant dem kongens yngre bror, den erfarne statsmannen Skule Jarl, og Håkon Håkonssøn, kongens uekte sønn. Idet stykket begynner har birkebeinerne gjort Håkon til konge etter at Håkons mor, Inga, har bevist at han er ekte kronarving. Dermed er det duket for maktkamp, en kamp på liv og død der far står mot svigersønn, der kall står mot begjær, der tvil står mot tro. Ibsens historiske skuespill er ikke blitt mindre aktuelt med tiden: «En mand kan falde for en andens livsværk; men skal han blive ved at leve, så må han leve for sit eget.»

Detaljer

Forlag
Transit
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
190
ISBN
9788275960328
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2005
Format
17 x 12 cm

Kunders vurdering

E
Ellen – 14.03.2005

– Kongsemnene er motpolene Håkon Håkonsson og Skule Bårdsson på begynnelsen av 1200-tallet. Norge er preget av borgerkrigstilstand og ideen om å samle de ulike delene av Norge til en stat vokser fram som en kongstanke. Håkon er uekte sønn av kongen, mens Skule er halvbror til kongen. Da Håkon innsettes som konge, blir den maktglade Skule fryktelig sjalu, og den slue biskop Nikolas gjør ikke striden bedre ved å så tvil om hvem som burde styre Norge.
Ibsen har brukt historiske personer i dette dramaet, og det er lett å se at han er fascinert av Skule jarls sjelekamp. Der Håkon er elsket av folket er Skule er ensom, Håkon får sønner mens Skule får døtre, Håkon får en kongstanke - Skule låner den. Dialogene er gode og konfliktene i Kongsemnene er tidløse.
Mye av bakgrunnsstoffet er hentet fra Sturla Tordssons "Soga om Håkon Håkonsson", men forfatteren har lagt til egne fortolkninger. Annet er ikke å forvente når man skal skrive skjønnlitterær historie.
Radioteateret har forkortet stykket og halvert rollebesetningen, noe som bidrar til å forsterke den psykologiske drakampen mellom kongsemnene og bispen. Stemmene til Håkon og Sturla burde ha vært mer forskjellige, da de er vanskelig å skille.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kongs-emnerne:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv