Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Det store klimasøksmålet

saken som tok livet av Grunnlovens miljøbestemmelse

«Nordby er ikke bare grundig i sin "take-down" av argumentene mot klimasøksmålet, på en måte ikke-jurister kan forstå, han trekker også ut de få positive konsekvensene som kan ha stor betydning i fremtida, på en realistisk og ikke-utopisk måte. » Les hele anmeldelsen

Natur & Miljø nr. 2/2022

I boken setter forfatter Marius Gulbranson Nordby lyset på det norske klimasøksmålet, saken der Grunnlovens miljøbestemmelse stod mot utvidelsen av det norske oljeeventyret, og tapte. Forfatteren argumenterer for hvorfor dommen bestod av svak virkelighetsforståelse og dårlig jus, og at Høyesterett hverken tok Grunnloven eller klimakrisen på alvor. Les mer

336,-

369,- Spar: 33,-

Sendes innen 3 virkedager
I boken setter forfatter Marius Gulbranson Nordby lyset på det norske klimasøksmålet, saken der Grunnlovens miljøbestemmelse stod mot utvidelsen av det norske oljeeventyret, og tapte. Forfatteren argumenterer for hvorfor dommen bestod av svak virkelighetsforståelse og dårlig jus, og at Høyesterett hverken tok Grunnloven eller klimakrisen på alvor. Dette er også en historie om maktfordeling, om demokrati og om statsmaktens yttergrenser.

Kvelden 14. februar 2017 gir NRK ordet til en mager mann med lyst, bustete hår. Mannen er regjeringsadvokat i Norge; det er hans kontor som representerer staten i domstolene når staten blir saksøkt. Det er uvanlig at han fører saker personlig, men denne gangen er det annerledes. Fredrik Sejersted forbereder seg på å gå i retten. Om saken sier han:

«Søksmålet er et forsøk på å rettsliggjøre denne prosessen og flytte den vekk fra de demokratiske politiske prosesser og over til domstolene.»

Tonen er satt for en av de viktigste sakene som har gått i norske domstoler siden krigen.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm akademisk
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
159
ISBN
9788202738846
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Format
21 x 15 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Nordby er ikke bare grundig i sin "take-down" av argumentene mot klimasøksmålet, på en måte ikke-jurister kan forstå, han trekker også ut de få positive konsekvensene som kan ha stor betydning i fremtida, på en realistisk og ikke-utopisk måte. » Les hele anmeldelsen

Aled Dilwyn Fisher, Natur & Miljø nr. 2/2022

«Det vil føra for langt å referera kritikken hans i detalj. Men eit sentralt punkt hos Nordby er at retten har teke for lite omsyn til ordlyden i paragrafen, og for mykje til «lovgivarviljen». Når regjeringsadvokat Fredrik Sejersted viste til at miljøparagrafen måtte tolkast i lys av at Stortinget i ettertid hadde gitt grønt lys for auka oljeutvinning, og fekk retten med seg på det, viser det ifølgje Nordby at paragrafen er tømt for kraft, og at politikarane i realiteten får det som dei vil.»

Tom Hetland, Energi og klima

«Komplisert tematikk blir fremstilt på en så pedagogisk måte at boka godt kan leses av ikke-jurister som ønsker å bli smartere. Jeg vil også bemerke at selv om boka ikke er på pensum, egner den seg ypperlig som tilleggslitteratur, først og fremst i statsrett. Hvordan maktfordelingen funker (og ikke funker) blir en praktisk realitet, ikke enda et svevende akademisk prinsipp lest i en bok.»

Martine Therese Bjørneboe-Øhra, Stud. Jur. 2/2022

«Det er en sånn type bok som får deg til å tenke A) Tenk at jeg ikke visste dette før! B) Alle burde lese boka»

Freia C. Aasdalen, PUTSJ #2/2022

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Det store klimasøksmålet:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 
Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv