Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Przewalskis hest

«'Przewalskis hest' er den aller mest uhyggelige boka hun har skrevet til nå. ... men det er nok også den mest håpefulle. For mellom linjene leser vi, i alle tre historiene: Det er aldri for seint å skifte kurs. Et mer optimistisk budskap er neppe mulig, i en romanserie om hvordan menneskeheten raserer sitt eget livsgrunnlag.»

Marie Kleve, Dagbladet

Fra forfatteren av de internasjonale bestselgerne «Bienes historie» og «Blå»

St Petersburg 1881: Et skjelett av en nylig drept villhest bringes hele veien fra Mongolia til zoologen Mikhail. Han har aldri tidligere sett noe lignende. Les mer

139,-

169,- Spar: 30,-

Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Fra forfatteren av de internasjonale bestselgerne «Bienes historie» og «Blå»

St Petersburg 1881: Et skjelett av en nylig drept villhest bringes hele veien fra Mongolia til zoologen Mikhail. Han har aldri tidligere sett noe lignende. Skjelettet må stamme fra selve urhesten, som alle har trodd var utryddet. Mikhail begynner å planlegge en storstilt ekspedisjon til de mongolske steppene. Planen virker umulig, helt til eventyreren Wolff en dag står på døren. Mikhail tvinges til å forlate alt som er trygt, også det trygge i ham selv.

Mongolia, 1992: Veterinæren Karin har i mange år arbeidet for å tilbakeføre den utryddede Przewalski-hesten fra Europa til Mongolia. Nå er hun endelig nær ved å lykkes. Hun reiser til naturområdet Hustai med sønnen Mathias, som trenger å komme seg vekk fra Berlin. Siden barndommen ved Görings Carinhall, der villhestene levde i fangenskap, har disse hestene betydd noe spesielt for Karin. Men det har hatt sin pris, både den gangen og nå.

Norge, 2064: Eva tviholder på gården sin i et Europa som er i oppløsning. De fleste rundt henne har for lengst forlatt sine hjem og tenåringsdatteren Isa vil at også de skal flykte. Strømmen forsvinner, maten minker. Det er bare et spørsmål om tid før de ikke lenger vil klarer seg. Men Eva vil ikke dra, villhoppa i innhegningen venter et føll, og en dag dukker det en ukjent kvinne opp som trenger et sted å være: Louise.

«Przewalskis hest» er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda? Hva er forskjellene på oss og dyrene? Har vi noen mulighet til å rette opp våre feil? Og hva skal til for at vi alle skal overleve?

Medlemsvurdering:
Medrivende og engasjerende , brutal og rørende. ML klarer å unngå politisering og "forkynning" som kanskje kunne gjort boka kjedelig eller forutsigbar. Det er den ikke, bare helt konkret på hva vi går i møte. Karakterene og historiene er orginale og troverdige.

Marit Hoff

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Lydbokforlaget
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788242182289
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Serie
Klimakvartetten 3

Lytt til utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«'Przewalskis hest' er den aller mest uhyggelige boka hun har skrevet til nå. ... men det er nok også den mest håpefulle. For mellom linjene leser vi, i alle tre historiene: Det er aldri for seint å skifte kurs. Et mer optimistisk budskap er neppe mulig, i en romanserie om hvordan menneskeheten raserer sitt eget livsgrunnlag.»

Marie Kleve, Dagbladet

«Romanen er besettende lesning med stort driv, den er velskrevet og språklig velopplagt, midt i den dystre framtiden. ...tar ikke leseren totalt inn i klimadepresjonen. Her er sannelig også atskillig lys og håp. »

Guri Hjeltnes, VG

«Maja Lunde har bytta ut biene med villhestar. Det var ein god ide. (...) Den som har ein flokk, kan tole temmeleg mykje, jamvel om livet endrar seg radikalt. Den som brenn for noko, har mykje å gå på. Om framtida er dyster i denne boka liksom i dei to føregåande, så sloknar ikkje livsgnisten i det skandinaviske striregnet. Det går an å leve i framtida òg.»

Marta Norheim, NRK Bok

«Alenemoren Eva kjemper for å kunne bli boende på et nedlagt naturreservat i Norge etter samfunnets totale sammenbrudd. Denne fremtidsdystopien er det beste i romanen. (...) Den som en dag kommer inn på gården deres er imidlertid en ung, fransk kvinne som leseren vil kjenne igjen fra romanen Blå. Man må bare la seg imponere over Lundes evne til å lage overraskende plott.»

Henning Howlid Wærp, Aftenposten

«Teksten dirrer av livsglede, språket er lekent og rikt.»

May Grethe Lerum, BOK365

Kunders vurdering

K
Kari Krogsrud – 27.07.2021

– En fantastisk historie. Velskrevet

A
Anne-Gerd Låstad – 12.01.2021

– Veldig fin kopp

L
Lena Ekman – 29.06.2020

– Prezewalskis hest

M
Marit – 05.02.2020

– Skremmende god bok.

T
Trude – 08.01.2020

– Selvfølgelig mesterlig skrevet, men litt tungt stoff. Spesielt i første tredjedel.

K
Kjersti Sponås – 07.01.2020

– Engasjerande og viktig bok!

H
Hilde J Pertersen – 07.01.2020

– Przewalskihest

M
Morten – 07.01.2020

– Ikke like god som Biene og Blå, klarer ikke å holde meg engasjert like lenge.

A
Audun Eftedal – 07.01.2020

– Przewalskis hest

A
Audun Eftedal – 10.12.2019

– Przewalskis hest

M
Marit Hoff – 10.12.2019

– Medrivende og engasjerende , brutal og rørende. ML klarer å unngå politisering og "forkynning" som kanskje kunne gjort boka kjedelig eller forutsigbar. Det er den ikke, bare helt konkret på hva vi går i møte. Karakterene og historiene er orginale og troverdige.

R
Ruth Astrid L. Sæter – 10.12.2019

– Etter å ha lest de to første bøkene i Maja Lundes serie, var jeg spent på bok nr. 3. Ville den samme postapokalyptiske følelsen fra "Blå" være der? Svaret ga seg fort. Nok en gang klarer Lunde å skildre mellommenneskelige forhold tett og nært, på en måte som kjennes langt inn i hjerterota og der jeg nesten tar meg i å rope til romanfigurene mens jeg leser. Men større enn egenskapen til å skildre det mellommenneskelige, er Lundes utrolige evne til å synliggjøre for oss de katastrofale konsekvensene klimaendringer og miljøforurensing vil få om vi ikke tar grep - i går. Og jeg må innrømme at den sterkeste følelsen jeg satt igjen med etter å ha lest siste side av Prezwalskis hest, var motløshet. For vil vi klare å stoppe i tide? Er vi ikke allerede kommet for langt? Eller kan naturen selv greie å ordne opp, også denne gangen? Lunde har skrevet en roman og en serie som alle burde lese, for egen samvittighets skyld, men også for de kommende generasjoners skyld. Og så er det tid for handling.

E
Egil Flønes – 12.11.2019

– Maja Lunde skriver strålende og direkte om folk og dyr. Og om forholdene mellom folkene i ulike tidsepoker. Anbefales.

E
Egil Flønes – 12.11.2019

– Strålende

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 17.09.2019

– Det er et ambisiøst prosjekt Maja Lunde har satt i gang. Først fikk hun en hel verden med lesere til å se og forstå bienes enorme betydning i kretsløpet vårt. Deretter lot hun oss ta del i frykten og hjelpeløsheten mennesker opplever ved intens tørke i deler av verden. Nå går hun videre. Ikke bare skal hun lære oss boktittelen Przewalskis hest (uttales Pzewalski), men hun gir oss igjen noe å tenke på. Mennesket er en av mange arter som er gjensidig avhengige av hverandre. Hva er forskjellen på oss og dyrene? Vi mennesker påvirker andre arter og kanskje er vi mer til skade enn til gagn, men samtidig er vi også i stand til å rette opp våre feil. Maja Lundes historier er på mange måter historier om sårbarhet, både om menneskenes og naturens sårbarhet. Det er historier som får oss til å reflektere slik god litteratur skal gjøre. Det er ikke til å legge skjul på, Przewaksis hest er sannsynligvis den romanen du leser i år med det vanskeligste navnet, men en ting er helt sikkert, når du leser opplever du å lese en viktig roman. Ikke bare er den aktuell, det er også en fantastisk god leseopplevelse!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Przewalskis hest:

Blå

Maja Lunde
Nedlastbar lydbok 
139,- 169,-

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv