Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Profetene i Evighetsfjorden

"Etter å ha vært med på en avslutning så dramatisk og så fintfølende poetisk at jeg nesten kjenner lukten av brent by i neseborene, drister jeg meg til å være litt profet selv. Om ikke romanen blir en vinner under juletreet, spår jeg at den vil bli husket av heldige lesere som bokhøstens mest spektakulære litterære opplevelsesreise."

VG

Den kongelige danske koloni Sukkertoppen, Grønland, 1793:En grønlandsk kvinne sparkes i døden fra en høy klippe. Den danske presten er i ferd med å gå av hengslene av hjemlengsel og skjørbuk og allmenn fortvilelse. Les mer

349,-
Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 349,-
Den kongelige danske koloni Sukkertoppen, Grønland, 1793:En grønlandsk kvinne sparkes i døden fra en høy klippe. Den danske presten er i ferd med å gå av hengslene av hjemlengsel og skjørbuk og allmenn fortvilelse. Kolonibestyreren forfølger ham, han har et uoppgjort regnskap med ham. Kolonibestyrerens kone er på randen av sammenbrudd og ser presten som sin eneste venn og fortrolige. Pastorens grønlandske kateket fortæres av sinne og sorg. Kolonimannskapets lille gruppe menn går hverandre på nervene. Om vinteren ruger mørket og kulden over kolonien, om sommeren skyller lyset inn som en flodbølge, det er ikke lett å si hva som er verst.Hovedpersonene i denne bredt anlagte romanen fra kolonitidens Grønland, er pastor Morten Falck, hans kateket Bertel Jensen og kvinnen Arnarulunnguaq som faller fra klippen - et fall som strekker seg over tiden det tar å lese boken.

Vi følger dem hver for seg. I København i 1780-årene og under den store bybrannen i 1795. På vandringer i Norge og på lange båtreiser. På hvalfangst med skonnerten Henrietta of Aberdeen og på besøk hos hedninger og kristne i den kongelige danske koloni.På den lille boplassen i Evighedsfjorden, noen dagsreiser fra Sukkertoppen, oppstår det et religiøst svermeri blant grønlenderne, anført av den rettskafne og sterke Maria Magdalene og hennes mann Habakuk. Det er Grønlands første løsrivelsesbevegelse, en moderne drøm om frihet, likhet og brorskap, 4000 kilometer nordvest for Bastillen. En drøm som det danske formynderskap hverken kan eller vil akseptere. Disse svermerier får avgjørende betydning for Morten Falcks og Bertel Jensens skjebner.

Og fra den høye klippen faller kvinnen Arnarulunnguaq. Oppe på kanten står morderen og ser henne falle.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202442071
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2013
Originaltittel
Profeterne i Evighedsfjorden
Format
13 x 13 cm
Priser
Nordisk Råds litteraturpris 2013
Serie
Profetene i Evighetsfjorden 1

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

"Etter å ha vært med på en avslutning så dramatisk og så fintfølende poetisk at jeg nesten kjenner lukten av brent by i neseborene, drister jeg meg til å være litt profet selv. Om ikke romanen blir en vinner under juletreet, spår jeg at den vil bli husket av heldige lesere som bokhøstens mest spektakulære litterære opplevelsesreise."

Ellen Sofie Lauritzen, Dagbladet

"(...) en enormt spennende roman om da opplysningstiden, kolonitiden, urfolk og kristendom støtte hardt mot hverandre på et sted som virket avsides for nesten alle."

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Gled deg til en 560 sider bredt anlagt og råspennende roman fra kolonitidens Grønland."

Tara

"Historia er medrivande, og dei ekspressive skildringane av ulike livs- former på slutten av 1700-talet er fascinerande, frå kvalfangst til piping avprestekragar."

Aina Basso, Klassekampen

Kunders vurdering

A
Arve Plassen – 26.05.2020

– Interessant og veldig godt beskrevet om den tidas spesielle samfunnsforhold.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Profetene i Evighetsfjorden:

Etterliv

Abdulrazak Gurnah
Innbundet 
349,- 399,-
 

Svik

Abdulrazak Gurnah
Innbundet 
349,- 399,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv