De uadskillelige - Simone de Beauvoir

De uadskillelige

; Gøril Eldøen (Oversetter)

«De uadskillelige er rett og slett et nært, velskrevet portrett av Simone de Beauvoirs intense barndomsvennskap»

, Aftenposten
Kortromanen De uadskillelige ble skrevet i 1954 og har ikke vært utgitt tidligere. Den handler om det lidenskapelige vennskapet mellom Sylvie og Andrée - virkelighetens Simone de Beauvoir og Elisabeth Lacoin (Zaza) - fra de var ni år gamle. Les mer
Vår pris
336,-
Spar
33,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 336,-
Spar: 33,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Kortromanen De uadskillelige ble skrevet i 1954 og har ikke vært utgitt tidligere. Den handler om det lidenskapelige vennskapet mellom Sylvie og Andrée - virkelighetens Simone de Beauvoir og Elisabeth Lacoin (Zaza) - fra de var ni år gamle. Andrée er morsom, frekk og tøff, og Sylvie, som er mer tradisjonell og sjenert, kjenner en uimotståelig dragning.

I romanen skildrer forfatteren sin store ungdomskjærlighet til venninnen Zaza. Zazas tragiske død, fremprovosert av fordommene og påbudene som preget datidens samfunn, skulle hjemsøke Simone de Beauvoir resten av livet.

De uadskillelige iscenesetter den seksuelle og intellektuelle oppvåkningen til to «veloppdragne» og opprørske unge jenter i et miljø som forsøker å hindre dem i å bli frie og tenkende kvinner og lukke dem inne i rollen som hustru og mor i samfunnets tjeneste. Teksten skildrer med sinnsbevegelse og skarpsyn erfaringene som ligger til grunn for den store feministiske filosofens opprør og verk - hennes dramatiske frigjøring og det fundamentale motsetningsforholdet mellom de intellektuelle og de rettenkende, senere grunnlaget for En veloppdragen ung pikes erindringer.

Boken inneholder også bilder av Simone de Beauvoir og Zaza gjennom oppveksten, samt bilder av Zazas kjæreste Maurice Merleau-Ponty (Pascal Blondel i romanen), og av Simone de Beauvoir og Sartre. Den inneholder også autentiske brev som Beauvoir og Zaza skrev til hverandre.

Boken har forord av Sylvie Le Bon de Beauvoir, Simone de Beauvoirs adoptivdatter.
FAKTA
Utgitt:
Forlag: Pax
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 190
ISBN: 9788253042459
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Les inséparables
Format: 21 x 14 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«De uadskillelige er rett og slett et nært, velskrevet portrett av Simone de Beauvoirs intense barndomsvennskap»

, Aftenposten

«Det er både fascinerende og rørende å lese en roman som har en så sterk duft av en svunnen tid, men som likevel er ladet med så mye livsglede, håp og etter hvert fortvilelse og opprør . De uadskillelige gjør likevel et sterkt inntrykk også i dag . I denn»

, Dagsavisen

«Simone de Beauvoirs .De uadskillelige. er en tankevekkende krysning mellom coming-of-age og elegi . Dilemmaene Andrée og Sylvie diskuterer oppleves ikke minst som viktige i 2021»

, Klassekampen