Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Skriv godt

Det er ikke lett å skrive en god tekst. Men det går lettere hvis man lærer seg noen triks. Lars Aarønæs har skrevet en nyttig veileder til hvordan du skal skrive så mottaker vil lese. Les mer

318,-

349,- Spar: 31,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager

Å skrive en tekst, enten det er cv, jobbsøknad, epost, leserinnlegg, minneord eller en hel bok, er utfordrende for de fleste. Du skal ikke bare tenke på rettskriving og grammatikk, men også på hvordan du skal disponere innholdet, og ikke minst: det skal være interessant for leseren. Dessuten er det viktig å komme til poenget, mener Lars Aarønæs. De fleste av oss er ikke flinke nok til å være kortfattet og sette punktum!

Skrive raskt og gæli?
Vi er stadig flere som skriver. Det koker med ytringer i blogger, meldinger på twitter, facebook og i nettaviser. Og de skriveføre framstår med mest kredibilitet og gjør seg lettest forstått. Selvsagt krever ulike tekster forskjellig tilnærming. Et referat skal skrives på en annen måte enn en søknad. Aarønæs har en rekke gode råd og metoder for å skrive godt. Det er for eksempel ikke så dumt å hive seg på tastaturet og skrive raskt og "gæli".  Og husk å bruke enkle, hele setninger. Ofte lønner det seg å gå rett på sak. Ikke tro at leseren har all verdens tid til å vente på  at du skal komme til poenget. Taster du som en gris, kan du bare rette opp etterpå eller bygge om. Gode setninger bør ikke være på mer enn 25 ord. Dropp klisjeer som "fokus", "i forhold til" og ord som slutter på "-messig". Bruk aktive verb og ord som folk forstår. Dette er enkle råd, så kan du selvfølgelig tilpasse til type tekst du skal skrive. Er det en novelle, er det ikke sikkert du skal satse på å skrive raskt og gæli. Men det er uansett en fin måte å komme i gang på.

Godt og effektivt språk
Aarønæs gir deg råd på en rekke kjente problemområder. Hvordan skal du for eksempel tiltrekke deg leseren? Jo, du kan bruke ord som virker. Gode overskrifter inneholder ofte magiske ord. Aarønæs mener imidlertid ikke at ord som "sex", "skandale", "kupp", "krise" eller "krig" er magiske. Disse ordene blir fort oppbrukt. Såkalte magnetord er "derfor", "dette", "ny", "nå", "se" ... ord som du ikke merker, men som likevel tiltrekker seg oppmerksomhet. Det er videre ulike måter å bygge opp en tekst opp på, og  du får innføring i fisken og pyramiden. Aarønæs er videre opptatt av at man skal bruke norske ord, og ikke ord som "scenario", "tentativ", "konsept" osv. Dette er amerikanske ord, men de er vanlige å se i språket til norsk næringsliv. Aarønæs kaller dem pynteord. Husk også at norsk ikke er svensk. Boka har mange gode eksempler på områder der vi tabber oss ut. Og effektivt og kortfattet får vi rettledning. Økt bevissthet rundt en del språklige blundere og slurv, ja, det trenger vi!

Skriv godt er en bok som skal brukes, ikke bare leses. Det beste er å bla i boka og lese litt her og der, ikke lese den fra start til slutt. Noe stoff er mer relevant for din tekst enn annet. Bruk boka mens du holder på med en tekst. Aarønæs både inspirerer og rettleder underveis og gir deg trygghet. Du kan skrive!

 

Detaljer

Forlag
J.M. Stenersens forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
184
ISBN
9788272015571
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2013
Originaltittel
Skriv godt
Format
21 x 15 cm
Nr
8035385

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Skriv godt:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv