Den siste jenta

historien om mitt fangenskap og min kamp mot Den islamske staten

; Rune R. Moen (Oversetter) ; Jenna Krajeski (Innledning)

«Nadia Murad har skrevet den hittil sterkeste boken om IS’ terrorregime i Midtøsten.»

, Aftenposten
Nadia Murad er tildelt Nobels fredspris 2018 sammen med den kongolesiske legen Denis Mukwege for deres arbeid for å bekjempe seksualisert vold i krig. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

«Mer enn noe annet ønsker jeg å være den siste jenta i verden som har en historie som min,» sier Nadia Murad i boka. Hun levde et trygt og rolig liv i en sammensveiset landsby, med familieliv og skolegang og gleden over at familiens saueflokk økte og var i godt hold. Hun hadde et nært, godt vennskap med niesen sin og søskenflokken, og et tett og varmt forhold til moren, som hadde holdt familien sammen i så mange år. Til henne kunne hun fortelle alt, hva som hadde skjedd den dagen, hva hun tenkte og om framtidsdrømmen om å bli lærer.

Dagen hun mistet alt
De hadde levd i usikkerhet og frykt en stund allerede da okkupantene kom i 2014, men hvor skulle de dratt? ISIS tok fra 21 år gamle Nadia alt. Familien. Hjemmet. Friheten. Tryggheten. Og kontrollen over egen kropp og framtid.

I løpet av en dag tok livet slik de kjente det slutt. For alltid. Brødrene ble skutt i massegraver, mødrene også. Ungjentene ble fraktet til et marked og solgt som sexslaver. De som ikke en gang hadde kysset en gutt før, ble trakassert, voldtatt, banket opp, krenket på det groveste og solgt videre til stadig nye menn.

Mange tok sin død av det som skjedde. De prøvde å flykte men ble fanget på nytt. Nadia prøvde først en gang å rømme, men ble tatt med det samme og straffet på det mest umenneskelige. Hun klarte til slutt å rømme fra fangevokterne sine og kom seg, via mange mellomstasjoner, etter hvert til Tyskland.

Nadias ønske
Nadias sterke historie, både fra livet før, under og etter ISIS -terroren, er sterk og viktig lesning. Ingen skal måtte oppleve dette. Derfor forteller hun så ærlig og åpent om alt det vonde. Hun håper at ingen andre skal måtte ha en slik historie å fortelle. «Når historien min fortelles ærlig og saklig, er den det beste våpenet jeg har mot terrorisme, og jeg har tenkt å bruke den helt til de terroristene blir stilt for retten.»

Bakgrunnen for boka

  • Jesidiene levde fredfullt side om side med muslimske og kristne naboer i Nord-Irak fram til august 2014. De ble et enkelt mål for IS.
  • De som ikke klarte å flykte fra landsbyen da IS tok makten, ble tatt til fange. Mennene som nektet å konvertere til islam, ble skutt. De unge kvinnene ble solgt som sexslaver.
  • Nadia Murad er jesidi og var 21 år gammel da IS inntok landsbyen hun bodde i
  • Seks av Murads brødre og moren ble henrettet. Nadia ble tatt til fange, voldtatt og torturert.
  • Nadia klarte å rømme og komme seg til Tyskland. Der startet hun arbeidet med å stille IS til ansvar for sine handlinger.
  • Hun har blitt tildelt Nobels fredspris, mottatt Vaclac Havels menneskerettighetspris og blitt FNs første Goodwill-ambassadør for overlevende av menneskehandel
  • Mottar Nobels fredspris 2018 10. desember i Oslo

 

Fakta

Om forfatteren

Nadia Murad (f. 1995) er jesidisk aktivist og FN ambassadør representert av den kjente menneskerettighetsadvokaten Amal Clooney. Nadia Murad har blitt en sentral stemme i formidlingen av IS' overgrep, og etter at hun flyktet og klarte å komme seg til Tyskland, gikk fortellingen hennes verden rundt. Hun ble tildelt Nobels fredspris i 2018, mottok Vaclac Havels menneskerettighetspris og ble FNs første Goodwill-ambassadør for overlevende av menneskehandel. Hun lever under konstante trusler fra IS. Den siste jenta er hennes første bok. 

Utdrag

 

Anmeldelser

«Nadia Murad har skrevet den hittil sterkeste boken om IS’ terrorregime i Midtøsten.»

, Aftenposten

«'Den siste jenta' er ikke en offerhistorie. Den er mer et kampskrift. ... Hennes minner fra månedene i Mosul gir oss unik informasjon om hvordan hverdagslivet fortonet seg i den IS-okkuperte byen. Flukten fra dette helvetet holder leseren i ånde helt til Nadia Murad er trygt over grensen til de kurdisk-kontrollerte områdene, og redningsorganisasjoner blir organisert i det fjerntliggende Tyskland. »

, NRK Bok