– Boka gir inngående kjennskap til jezidienes religion, kultur og familieliv. Så kommer sterke og detaljerte skildringer av undertrykkelsen, fornedrelsen og folkemordet som IS stod bak, med utgangspunkt i forfatterens egne opplevelser. Denne boka gjør et dypt inntrykk og gir et solid innblikk i situasjonen til en folkegruppe.
Den siste jenta
«Nadia Murad har skrevet den hittil sterkeste boken om IS’ terrorregime i Midtøsten.»
Sylo Taraku, Aftenposten
I 2014 var Nadia Murad en 21-år gammel jente som drømte om å bli lærer. Hun bodde i en liten og sammenspleiset landsby i Nord-Irak med moren, brødrene og søstrene sine. Jesdiene, som hun og familien tilhørte, var en religiøs minoritet som levde fredfullt side om side med sine muslimske og kristne naboer, da soldater tilknyttet IS en augustdag i 2014 inntok landsbyen deres. Les mer
For IS var Jesidiene et enkelt mål, de holdt til i et område av stor strategisk betydning for den militante gruppen, og hadde ingen nevneverdig beskyttelse. Landsbyens befolkning ble samlet sammen på en skole der menn og kvinner ble adskilt. Nadia var vitne til at mennene ble kjørt av gårde i lastebiler og hørte kort tid etter skuddsalver, da de av dem som nektet å konvertere til Islam ble henrettet. Blant dem var seks av Nadias brødre.
Selv ble Nadia plukket ut av en IS-soldat som, sammen med sine medsoldater, gjentatte ganger voldtok og banket henne. Denne torturen pågikk i flere dager, inntil Nadia, ved et lykketreff klarte å rømme. Nå forteller Nadia for første hele historien om de dramatiske dagene og flukten som fulgte.
Nadia har blitt en sentral stemme i formidlingen av IS' overgrep og etter at hun omsider klarte å komme seg til Tyskland, gikk fortellingen hennes verden rundt. Hun ble nominert til Nobels fredspris, mottok Vaclac Havels menneskerettighetspris, og ble FNs første Goodwill-ambassadør for overlevende av menneskehandel.
Den siste jenta er en naturlig fortsettelse av Nadias viktige arbeid i å formidle overgrepene begått i terrorgruppens navn og et nødvendig bidrag i arbeidet med å bekjempe IS og stille dem til ansvar for sine handlinger.
Medlemsvurdering:
Boka gir inngående kjennskap til jezidienes religion, kultur og familieliv. Så kommer sterke og detaljerte skildringer av undertrykkelsen, fornedrelsen og folkemordet som IS stod bak, med utgangspunkt i forfatterens egne opplevelser. Denne boka gjør et dypt inntrykk og gir et solid innblikk i situasjonen til en folkegruppe.Bjørn Arild Olsen
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 317
- ISBN
- 9788202620141
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2019
- Originaltittel
- The last girl
- Format
- 21 x 13 cm
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Nadia Murad har skrevet den hittil sterkeste boken om IS’ terrorregime i Midtøsten.»
Sylo Taraku, Aftenposten
«'Den siste jenta' er ikke en offerhistorie. Den er mer et kampskrift. ... Hennes minner fra månedene i Mosul gir oss unik informasjon om hvordan hverdagslivet fortonet seg i den IS-okkuperte byen. Flukten fra dette helvetet holder leseren i ånde helt til Nadia Murad er trygt over grensen til de kurdisk-kontrollerte områdene, og redningsorganisasjoner blir organisert i det fjerntliggende Tyskland. »
Knut Hoem, NRK Bok
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– En trist og vond bok å lese, men en viktig dokumentasjon om hvordan krigsmakter begår overgrep mot kvinner i væpnede konflikter.
– Dette er en sterk beretning av en sterk kvinne, som har opplevd noe mange dessverre gjør i væpnede konflikter.
– Den siste jenta
– Utrolig sterk historie. Vondt å lese.
– Viktig bok av Nadia Murad, som er tildelt Nobels fredspris 2019 sammen med den kongolesiske gynekologen Mukwege. Nadia Murad tilhører minoriteten jesidiene i Irak. Jesidiene blir regnet som vantro av muslimene. De ble fordrevet og utsatt for et folkemord av ISIS (Den islamske stat), og de fleste i Nadia Murads familie ble drept; moren og brødre. Nadia Murad ble tatt til fange og tvunget til sex med IS menn. Hun ble holdt fanget, men klarte å rømme . Historien endte godt så langt da hun fikk hjelp av en familie som hjalp henne forbi IS sperringer og til å komme i kontakt med sin bror, Nå har hun skrevet bok og er FN s første Godwill-ambassadør for trafficking ofre. Hun arbeider også sammen med Yazda, en jesidisk menneskrettighetsorganisasjon med å stille Den islamske stat for retten for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Meget bra og tankevekkenede bok!