Blod på snø

; Thorbjørn Harr (Oppleser)

Serie: Blod-bøkene 1

Blod på snø er en ny krim av Jo Nesbø! Etter ti bøker med Harry Hole og etter Hodejegerne og Sønnen har Jo Nesbø en ny hovedperson i leiemorderen Olav Johansen. Les mer
Vår pris
199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Oslo, desember 1975. Den kaldeste vinteren i manns minne. I fire år har Olav vært ekspeditør - leiemorder - for den forfinede gangsteren Daniel Hoffmann. Med Olavs hjelp kontrollerer Hoffmann hovedstadens heroinmarked. Nå blir Hoffmanns bande utfordret av Fiskeren, en narkoselger som bruker fiskebutikken sin på Youngstorget som dekkoperasjon.

Hoffmann kjenner seg truet fra alle kanter og lover Olav femdobbelt honorar og evig juleferie for et siste oppdrag: Han skal ekspedere kona, den vakre og forføreriske Corina Hoffmann. Haken er bare at Olav forelsker seg i offeret.

Presentert av Marius Aronsen, redaktør

«Snøen dansa som bomull i lyset under lykta. Retningsløst, visste ikke om den ville opp eller ned, lot seg bare føre av den helvetes, iskalde vinden som kom inn fra det store mørket over Oslofjorden.»

Slik setter Jo Nesbø i gang en fortelling med et helt nytt persongalleri, i en by han har skildret mange ganger, men i en tid han har lagt lite annet enn sangtekster til tidligere. Året er 1975. Det er en god, gammeldags vinterkveld i hovedstaden. Olav har nettopp "ekspedert" en av sjefens fiender. Og snøen, den egner seg ekstra godt til å visualisere resultatet når snøkrystallene er kalde og tørre.  Det får Olav til å tenke på eventyrenes kongekapper i purpur og hermelin. Han er en mann med teft for fortellinger. Olav er ekspeditør. Ikke i vanlig betydning av ordet, en som betjener butikk-kunder eller driver med forsendelser av pakker. Olav blir kvitt dem som er til bry for en av byens største kjeltringer, den anglofile og tweedkledte Daniel Hoffmann. Nå har Hoffmann et nytt oppdrag til Olav. Han har funnet ut at kona har en elsker og vil ha henne ekspedert.

Jo Nesbø har skrudd sammen et frydefullt og kreativ plott.

Olav tenker at hun har brutt visse regler og at han derfor kan utføre jobben. Men han skjønner at om han knerter kona til sjefen, blir han også den som kan knuse Hoffmann om politiet skulle snuse seg fram til ham. «Jeg følte meg som en fyr som sitter ved et pokerbord med fire tungt bevæpna, naturlig mistenksomme og dårlige tapere. Og jeg har akkurat fått fire ess rett på hånda. Av og til er gode nyheter så usannsynlig gode at de er dårlige.»

Drap og dysleksi
Og hvorfor blir han tilbudt femdobbelt honorar for en temmelig enkel jobb? Han begynner å spionere på Corina Hoffmann, og så skjer det som ikke må skje. Han faller for den vakre, men svikefulle Corina og finner en kreativ løsning på problemet. Og situasjonen går fra vondt til verre. Og enda verre. Jo Nesbø har skrudd sammen et frydefullt og kreativt plott, der han leker med kiosklitteratur og  klassikere, lurer leserne sine trill rundt og sier mye om både moral og ordblindhet.

Så skjer det som ikke må skje. Han faller for den vakre, men svikefulle Corina.

Det er en fornøyelse å møte persongalleriet i Blod på snø. Nesbø tegner karaktertrekk på kortfattet og effektivt vis. Olav får mer plass. Heldigvis. For hvilken paradoksfylt person har ikke Nesbø skapt med Olav! Han var et prøvet barn. Om opphavet forteller han: «Mora mi var så svak. Det var derfor hun måtte utstå mer enn den sterkeste ville tålt.» Faren var en voldelig jævel som bare dukket opp for å tyne ut noen kroner av mora. Men Olav aner dessverre at han har arvet noe: «Jeg skjønte at jeg hadde ham i meg også. Som et virus, en sjukdom i blodet.»

Jo Nesbø gir alle inntekter av boka til Harry Hole-stiftelsen, som bruker midlene til kamp mot analfabetisme. I boka skildrer han hvordan ordblinde Olav baler med både skriving og lesing. Olav leser, men misforstår: «og skjønner ikke feilen før mye seinere. Og da kan det hende at fortellingen jeg har hatt i huet mitt har vært en helt annen. Så da har jeg liksom fått to fortellinger til prisen av én.» Én bok har hatt spesiell betydning for ham: Victor Hugos De elendige - som han har diktet om mye: «Jeg trodde på historien. Jeg trodde bare ikke at Victor Hugo fortalte den sant.» Og i Olavs versjon er Jean Valjean mer som Olav selv. Farlig. Og god. Men er det Olav forteller oss, sant?

Den sanselige morderen
Blod på snø kunne vært en klassisk noir-krim. Det er kjapt og freidig, men det er mange overraskelser. Olav er den profesjonelle morderen som gir alle pengene sine for å redde Maria som er i alvorlig trøbbel på grunn av sin narkomane bror, uten å la henne vite at han gjør det. Han er så sanselig at han vet akkurat hvor t-banen får en liten sleng, men lyden kobler tankene til det han jobber med: «Metall mot metall. Følelsen av orden og at ting falt på plass. Av skjebne. Det var lyden av arbeidet mitt, av et våpens bevegelige metalldeler, av sluttstykke og stempel, av ladegrep og rekyl.» Olav er drapsmannen som gjennom hele fortellingen sliter med å skrive det store kjærlighetsbrevet. At han får oppleve at Maria leser det og forstår, gir ham den største lykke, og han tenker: «Jeg behøver ikke dikte mer. Jeg klarer ikke å dikte denne fortellingen bedre.» Men en lykkelig slutt? Det må du lese hele fortellingen for å finne ut.

Fakta

Om forfatteren

Jo Nesbø (f. 1960) er utdannet finansanalytiker og siviløkonom ved Norges Handelshøyskole i Bergen, og han har jobbet som både journalist og megler ved siden av å være vokalist og låtskriver i rockegruppa Di Derre. Nesbø debuterte som forfatter med kriminalromanen Flaggermusmannen i 1997, med politietterforskeren Harry Hole som hovedperson. Politi fra 2013 var roman nummer ti i den utrolig populære serien om Harry Hole. Jo Nesbøs bøker er solgt i 20 millioner på verdensbasis. Han regnes som en av Europas beste forfattere og er oversatt til 46 språk.

En arrogant skandinav