Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Cash

hatet, kjøret, jakten

"Ny svensk komet"

Aftenposten

CASH er første bok i triologien kalt "Stockholm Noir." En hardbarket krimserie fra Stockholms underverden som solgte over 400.000 i Sverige.

I Stockholms underverden regjerer psykopater uten hemninger på alle nivåer i samfunnet. Les mer

199,-
Midlertidig tomt på lager
CASH er første bok i triologien kalt "Stockholm Noir." En hardbarket krimserie fra Stockholms underverden som solgte over 400.000 i Sverige.

I Stockholms underverden regjerer psykopater uten hemninger på alle nivåer i samfunnet.

Fra salongene på Östermalm til blokkene i forstedene. Fra klubbene rundt Stureplan til bordellene der jenter fra Øst-Europa blir holdt fanget.Stureplanbratsen JW som selger kokain på de hotteste stendene. Den småkriminelle Jorge som kjenner kokainbransjen bedre enn noen, men som ikke vil selge lenger. Torpedoen Mrado som tar hånd om innkreving og hvitvask av penger for Radovan, mafiabossen. Disse tre føres sammen av underverdenens helt særegne logikk, og det kan bare ende på én måte: som en kamp på liv og død.

Jens Lapidus (f 1974) er bosatt i Stockholm. Han er jurist ved et av Sveriges ledende advokatbyråer. CASH er hans debutroman, skrevet i en hardkokt, amerikansk stil.

Medlemsvurdering:
I denne boka følger vi Stockholms underverden tett, og historien blir fortalt fra tre personers synsvinkel. JW er en helt allminnelig svensk gutt som gjerne vil passe inn i jetset-miljøet rundt Stureplan. Dette medfører løgn og bedrag, og skikkelig balansekunst av de ulike løgnene. Han jobber seg oppover i miljøet ved å rykke opp i narkomiljøet. Vi sitter med følelsen av at det må gå galt. Mrado er serber, og slåsskjempe. Han er høyt oppe i den jugoslaviske mafiaen, og en skikkelig bråkmaker. Hans posisjon er truet, men han jobber hardt for å holde posisjonen. Jorge selger narkotika, men blir lurt av sine kompanjonger. Han rømmer fra fengselet, og er fast bestemt på å starte et nytt liv. Når disse tre historiene etter hvert fletter seg sammen blir det spennende, og Jens Lapidus har skrevet en meget god roman, synes jeg. Gode miljøskildringer fra harde miljøer, og det hele virker svært realistisk. Gleder meg til å lese bok nummer to!

JT

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
512
ISBN
9788202298401
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2009
Originaltittel
Snabba cash : hatet, drivet, jakten
Format
19 x 12 cm
Serie
Stockholm noir 1

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

"Ny svensk komet"

Terje Stemland, Aftenposten

"Trioens liv møtes, historiene knyttes inn i hverandre på elegant vis, og vi kjenner på frykten, paranoiaen, lukten av penger og billig lykke. Cash maner fram et troverdig bilde av rampelyset mange hipstere ønsker å være en del av, med forståelse, distanse og snert. Ingen romantisering, men et tidsriktig stykke Stockholm."

Roar Eskild Jacobsen, Haugesunds Avis

"Boken er hardtslående og brutal, her er det mye testosteron og adrenalin som pumpes rundt på sidene, og Lapidus lykkes i å tegne troverdige personer i galleriet sitt (...) Cash er en pageturner som beskriver et miljø som vel er ukjent for de fleste av oss, men som fremstår som skremmende, og svært troverdig."

Marte Gresvik, Fredriksstad Blad

" (...) det kan umulig være mye strid om at Cash er blant årets beste nordiske spenningsromaner."

Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen Dagningen

Kunders vurdering

9
9ppel – 15.08.2010

– Etter å ha lest de to første bøkene i denne trilogien, ser jeg lett at dette ligner mye på de danske Pusher-filmene. Og det er jo slettes ingen dårlig ting! Handlingen foregår riktignok i Stockholm istedenfor København, men ellers så er hovedingrediensene de samme: stoff, penger, øst-europeere, tvilsomme typer, vold, muskelmenn, underverden. Handlingen i boka fortelles i flere "tråder", og forfatteren hopper mellom de forskjellige trådene og holder på denne måten spenningen oppe gjennom hele boka, for det er ikke mange dødperioder her! Boka bruker en del tid på å beskrive detaljer rundt personene i handlingen, og kanskje spesielt klær/utstyr hos personen i "øvre sjikt" av persongalleriet, de som kommer fra rike familier eller som har mye penger av andre grunner. Dette er ikke ulikt det man kjenner fra f.eks. "American Psycho", og det er gjort like elegant her. Jeg gjetter på at du vil ha problemer med å legge fra deg denne boka hvis du først begynner på den!

H
H – 26.07.2010

– Jens Lapidus er en relativt ung forfatter som her leverer første bok i trilogien "Stockholm Noir". Lapidus skriver glimrende, lekent og rett på sak. "Cash" handler om undergrunnsverdenen i Stockholm, og vi får møte en rekke skjebner som vikles inn i en heseblesende jakt på penger og makt. På den ene siden møter vi forstadsgutten JW, som kjører pirattaxi for å kunne feste på Stureplan med sine kompiser. JW får muligheten til å selge kokain og oppdager snart at man kan tjene raske penger på å ta stadig større risiko. Vi møter også Mrado, som jobber for mafiabossen Radovan. Mrado er en gjennomhard jugoslav som brekker neser raskere enn fyrstikker, men slites også av en pågående farskapssak der han står i fare for å miste datteren. Ulike skjebner vikles sammen, og en forstår raskt at en kun kan stole på seg selv i dette spillet. Boken er lekent skrevet, Lapidus blander det glamorøse og underholdende med det mørke, dystre og brutale på en glimrende måte. Dette er deilig sommerlektyre, anbefales til alle som liker fartsfylt krim!

G
G – 06.07.2010

– Forykende tempo. Tre skjebner som sakte flettes inn i hverandre. Alle med hver sin egen vei inn i Stockholms underverden. Jorge, den chilenske kokainlangeren som akkurat har klart å bryte seg ut av fengsel med en spektakulær flukt. JW, den glatte studenten som med sin medel-Svensons-bakgrunn vil inn i varmen til den rike Stockholms-bratsen. Mrado, den kalde og gjennomkriminelle torpedoen som har vært i gamet en mannsalder. Et stilig virkemiddel er hvordan forfatteren lar oss følge de tre karakterene etter tur gjennom kapitlene. Slik ser vi hvordan de opplever de samme hendelsene ulikt. Svært spennende tema, og veldig interessant lesning! En favoritt!

T
T – 01.03.2010

– "Cash" er første bok i en trilogi om Stockholms underverden, og jeg kommer i hvert fall til å lese de neste også, fordi dette var virkelig bra! Boka tar utgangspunkt i et rikmannsmiljø rundt Stureplan, kokainomsetning og maktkamper i den organiserte kriminaliteten. Vi følger tre forbrytere tett. JW er en oppkomling fra landet som bløffer seg inn i rikmannsmiljøet, suksessen som narkotikalanger fører ham dypt ned i underverdenen. Jorge er desperat fengselsfugl på rømmen, Mrado er torpedo og høyt på strå i den jugoslaviske mafiaen. Disse tre hovedpersonenes veier krysses og det på høyst dramatisk vis. Bokas store fordel er personene, som er lett å kjenne igjen. Litt mye informasjon til tider, men en bok som går fort unna!

G
Gabby – 06.10.2009

– Personlig kjøpte jeg denne boken av en eneste grunn: selve historien virket spennende og nyskapende. Muligens er den nettopp det fortsatt i et nøtteskall, men boken har dessverre en stor og stygg svakhet som overskygger alt annet: språket! Selv om boken omhandler et miljø der skolegang og tilegning av kunnskap ikke akkurat anses som viktige egenskaper - blir det alikevel ikke god litteratur av å skrive fortellingen på hovedpersonenes muntlige språknivå. For leseren blir det enormt slitsomt, og en god historie ødelegges før den egentlig får begynt. Forfatteren selv, Jens Lapidus, virker imidlertid som et spennende kort med et godt hode. Det er dermed god grunn til å følge med på ham i fremtiden: jeg er spent på hva han kan få til dersom han endrer språklig fremtoning!

G
Gabrielle – 01.07.2009

– Ut fra forlagets omtale av boken, blir leseren lurt til å tro at dette er en god, viktig og nyskapende samtidsroman rundt et tema det ikke er skrevet alt for mye om. Dessverre oppdager man rimelig raskt, at dette ikke er annet enn forkledd kiosk-litteratur. I sitt forsøk på å beskrive det såkalte broilermiljøet i Sveriges hovedstad, går Lapidus seg helt vill. I sin iver etter å skildre det overfladiske ved personene han skriver om, glemmer han helt å tillegge dem personlighetstrekk. Resultatet er at hele registeret av mennesker fremstår som navn istedetfor ekte personer. Språket er dårlig tvers igjennom. Det brukes alt for mye slang, og de fleste delene blir skildret og beskrevet opp og i mente til det kjedsommelige. Dermed synes det som om de eneste som vil like denne boken er forvillede ungdommer som så gjerne ønsker å være sitt lokalmiljøs svar på Petter Pilgaard ...

J
JT – 29.06.2009

– I denne boka følger vi Stockholms underverden tett, og historien blir fortalt fra tre personers synsvinkel. JW er en helt allminnelig svensk gutt som gjerne vil passe inn i jetset-miljøet rundt Stureplan. Dette medfører løgn og bedrag, og skikkelig balansekunst av de ulike løgnene. Han jobber seg oppover i miljøet ved å rykke opp i narkomiljøet. Vi sitter med følelsen av at det må gå galt. Mrado er serber, og slåsskjempe. Han er høyt oppe i den jugoslaviske mafiaen, og en skikkelig bråkmaker. Hans posisjon er truet, men han jobber hardt for å holde posisjonen. Jorge selger narkotika, men blir lurt av sine kompanjonger. Han rømmer fra fengselet, og er fast bestemt på å starte et nytt liv. Når disse tre historiene etter hvert fletter seg sammen blir det spennende, og Jens Lapidus har skrevet en meget god roman, synes jeg. Gode miljøskildringer fra harde miljøer, og det hele virker svært realistisk. Gleder meg til å lese bok nummer to!

T
T – 07.06.2009

– "Cash" er første bok i en trilogi om Stockholms underverden, og jeg kommer i hvert fall til å lese de neste også, fordi dette var virkelig bra! Boka tar utgangspunkt i er rikmannsmiljø rundt Stureplan, kokainomsetning - og maktkamper i den organiserte kriminaliteten. Vi følger tre forbrytere tett. JW er en oppkomling fra landet som bløffer seg inn i rikmannsmiljøet, suksessen som narkotikalanger fører ham dypt ned i underverdenen. Jorge er desperat fengselsfugl på rømmen, Mrado er torpedo og høyt på strå i den jugoslaviske mafiaen. Disse tre hovedpersonenes veier krysses og det på høyst dramatisk vis. Bokas store fordel er personene, som er lett å kjenne igjen. Litt mye informasjon til tider, men en bok som går fort unna!

R
Ragnhild – 15.04.2009

– Dette er en fantstisk godt skrevet bok som tar leseren med inn i Stockholms underverden, der det syder av business som ikke tåler dagens lys. Man får et virkelighetsnært innblikk i ulike personers hverdag, der de jakter på rikdom, hevn, lykke, alt etter hva man definerer det som. De ulike personlighetstypene beskrives levende, og karaktertrekkene er gjenkjennelige. Leseren dras inn i en verden som en ikke nødvendigvis har kjennskap til fra før, og en blir skremt av det en ser. For Lapidus' språk er så levende og fengende at leseren har vanskeligheter med å legge boken fra seg. Dette er krim på høyt nivå, men ikke bare krim alene. Romanen er første av tre bøker i serien Stockholm Noir, og leseren kan vente seg harde innkrevningsmetoder, dobbeltspill, narkoproblematikk, ulike nasjonaliteter i samspill med hverandre, og ikke minst, et spill om liv og død. Gjengmiljøet er hardt, pengene man kan tjene er store, men taper er kanskje størst ... anbefales på det varmeste!

M
Merethe_81 – 19.08.2008

– Dette er en av de bedre bøkene jeg har lest, spennende, interessant og skremmende virkelig! Forfatteren tar oss med "ned" i Stockholms underverden hvor vi finner forskjellige nasjonaliteter og får innblikk i hvordan de styrer Stockholm. Garderobeinnkreving, dopsalg, prostitusjon og hvitvasking av store mengder penger er sentrale deler i historien som fletter 3 skjebner sammen. Boka er utrolig godt skrevet, på en levende måte som gjøre at man til tider sitter og holder pusten. Den gir ett innblikk i hvordan underverden fungerer, og hvordan sammenblandingen med svenskene er. Hele tiden får vi følge tett på hovedpersonene, noen ganger litt for tett! Anbefaler boka på det sterkeste!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Cash:

Kniv

Jo Nesbø
Innbundet 
99,- 399,-
X
Ny!

X

Pascal Engman
Innbundet 
349,- 399,-
 
Mr Én
Ny!

Mr Én

Jens Lapidus
Innbundet 
393,- 449,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Jakten

Bernard Minier
Innbundet 
375,- 429,-
X
Ny!

X

Pascal Engman
Innbundet 
349,- 399,-
 
Mr Én
Ny!

Mr Én

Jens Lapidus
Innbundet 
393,- 449,-
 

Dalen

Bernard Minier
Paperback 
199,-

Kokain

Pascal Engman
Innbundet 
349,- 399,-
 

Skår

Bret Easton Ellis
Innbundet 
393,- 449,-

Enkene

Pascal Engman
Innbundet 
269,- 379,-
 

Logg inn

Handlekurv