Anne Holt: Mandela-effekten

Mandela-effekten

Selma Falcks tredje store sak : kriminalroman

Serie: Selma Falck 3

«Holt fortsetter med å sette søkelys på viktige samfunnstemaer. Det gjør henne til Norges mest interessante krimforfatter.»

, Trønder-Avisa Terningkast 5

Under et venninnetreff på en fortausrestaurant i september 2019 faller ett enkelt skudd fra en snikskytter. Skuddet treffer Selma Falcks gamle håndballvenn Linda Bruseth i hodet, og skader Selma i armen. I Mandela-effekten briljerer Anne Holt der hun trives best: I skjæringspunktet mellom politikk, samfunn og drivende god spenning!

Les mer
Sidevender
Drap
Kvinnelig hovedperson
Mor-datter
Vår pris
199,-
Spar
200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 199,-
Spar: 200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, redaktør

Gnistrende høyspenning!

Selma Falck sitter på en fortauskafé med to gode venninner. Brått kjenner hun noe som napper i skulderen – og samtidig synker hennes beste venninne sammen over bordet. Hun er skutt. 

Hun reddet meg
– Hun reddet meg, rekker Selma å tenke – etter de siste årenes dramatiske hendelser tar hun det som en selvfølge at skuddet var ment for henne. Senere, når hun blir avhørt av politiet, er hun mer usikker. En skarpskytter som er såpass god, ville neppe truffet feil person? Kanskje var Linda målet likevel? Det er bare det at ingenting ved Linda virker særlig provoserende. Vel er hun stortingsrepresentant, men hun er en av dem som ikke lager så mye vesen av seg. I hjemfylket sitt er hun høyt elsket. Så hvorfor skulle noen ville skyte henne?

Inntrengeren
Idet Selma låser seg inn i leiligheten sin, merker hun at det har vært noen der. Hun har riktignok alarm, men flere ganger i løpet av den siste tiden har hun likevel hatt en følelse av at noen har vært inne hos henne. Denne gangen er hun sikker, for det ligger en gjenstand i senga. En gave. Gaven er en pakke Kip-tyggis. Det var noe av det beste Selma visste da hun var barn. Noen som kjenner henne veldig godt, må ha lagt igjen tyggispakken – og de må ha planlagt godt, for Kip har vært ute av produksjon i 40 år.

Når en høyprofilert høyesterettsdommer også blir funnet drept, tar saken en helt ny vending …

Hjelperen
Selma innser at hun har fått en ny sak. Hun er nødt til å finne ut hva det er som foregår – om det var henne skytteren siktet på, eller om det var Linda – og i såfall hvorfor? Og ikke minst, hvem er det som kommer seg inn hjemme hos henne? Hun samler sammen mapper hun har over folk som hun regner med at har et horn i siden til henne. Bunken tar hun med seg til sin venn Einar, tidligere politietterforsker, nåværende psykiatrisk tilfelle. Kanskje han ser noe hun har oversett. Men når en høyprofilert høyesterettsdommer også blir funnet drept, tar saken en helt ny vending ...

Mandela-effekten
I sin forrige roman, Furet/Værbitt, beskrev Anne Holt en justisminister som blir utsatt for press etter at familien hans blir dratt inn i det politiske spillet. Boka var selvfølgelig skrevet i god tid før anslagene mot tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, men er en god illustrasjon på hvor tett på virkeligheten Anne Holt skriver. Årets roman ble påbegynt lenge før noen av oss hadde hørt om covid-19, like fullt er en av skikkelsene i romanen satt til å måle befolkningens tillit til myndighetene i tilfelle en pandemi. Så gjenstår det å se om det er mer av handlingen som hentes inn av virkeligheten etter hvert ... 

Tittelen på boka henviser til en kjent psykologisk effekt der minner blir forvrengt og manipulert – så herved er du advart: Anne Holt tvinner leserne rundt lillefingeren, og før du vet ordet av det, har hun ført deg også bak lyset. I Mandela-effekten er det mange motiver, og ingen av dem er opplagte – og du klarer neppe å legge fra deg boka før siste side er lest!

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Gunn Magni Galaaen, Trønder-Avisa

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 378
ISBN: 9788205540613
Utgave: 1. utg.
Format: 23 x 16 cm
Nr: 8177333
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Anne Holt (f. 1958) er en av våre fremste og mestselgende krimforfattere. Siden debuten Blind gudinne (1993) har hun solgt nærmere ti millioner bøker på verdensbasis. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet Bokhandlerprisen og Rivertonprisen. Hun har også vært nominert til den prestisjetunge amerikanske The Edgar Award, som én av bare tre skandinaver i historien. Holt er utdannet jurist og har arbeidet som politifullmektig, advokat og journalist. Hun har også vært justisminister. 

«Holt fortsetter med å sette søkelys på viktige samfunnstemaer. Det gjør henne til Norges mest interessante krimforfatter.»

, Trønder-Avisa Terningkast 5

«Det er fart over Holts nye gjennomgangsskikkelse, den fryktløse Selma Falck.»

, Dagbladet

«Når det kommer til krimbøker med mot og mening, finnes det få som når opp til Anne Holt her til lands. (...) Man lukker ikke en krimbok av Anne Holt uten å ha fått med seg en solid dose ettertanke om samfunnet vi lever i.»

, VG