Hanne Kristin Rohde: Offerdyr
Offerdyr - Hanne Kristin Rohde

Offerdyr

Serie: Wilma Lind 4

«Krimekspert og ekspoliti Hanne Kristin Rohde har levert sin beste kriminalroman med ‘Offerdyr’»

, Tvedestrandsposten Terningkast 5
Når advokat Mikael Andersen finner en ung, død og naken mann - bare ikledd pels - i ektesengen, tror han straks at det må være konas elsker. Men psykiater Nina Berle blir tilsynelatende like paff som ektemannen. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Presentert av redaksjonen

Advokat Mikael Andersen kommer hjem og finner en ung, død og naken mann - kun ikledd pels - i ektesengen. Han tror straks at det må være konas elsker. Men kona, psykiater Nina Berle, blir tilsynelatende like paff som ektemannen. Hvem er den unge mannen, og hvorfor ligger han i deres seng? Og hvordan døde han? Kroppen har ingen synlige skader. 

I dannede kretser
Hele scenariet virker uforklarlig. Kun pelsen som den drepte har på seg, synes å tilby noe som likner et spor. Politiet retter oppmerksomheten mot ekteparet som fant den døde, hvorfor havnet den døde hjemme hos dem? Nina Berle er ingen hvem som helst. Hun er søsteren til landbruksminister Jakob Berle, en tidligere pelsdyroppdretter, og familien driver fremdeles en pelsfarm med god avkastning. Landbruksminister Berle er dessuten homofil, men er oppsatt på å holde det skjult for offentligheten. Ministerens bånd til saken gjør etterforskningen politisk problematisk, og Wilma og teamet hennes blir nødt til å tenke utenfor boksen. 

Dyrevern med komplikasjoner
Wilma kjenner også presset på hjemmebane. Sønnen Birk er dyrevernaktivist og jobber som frivillig i NOAH. Mens etterforskningen pågår, blir han arrestert i forbindelse med ulovlig filming på Berles pelsfarm, og Wilma blir både irritert og bekymret over sønnens heftige engasjement. Samtidig kjenner hun på stoltheten over at sønnen er blitt så voksen og selvstendig, bare han nå ikke går for langt. 

Om ikke løgnene dreper deg, vil sannheten gjøre det 
Wilma og de andre etterforskerne gir seg ikke og vil komme til bunns i denne merkelige saken. Da de begynner å grave litt bakover i tid, tar saken en ny vending. Wilma og hennes mest betrodde medarbeider, Bjarne Larsen, må både trå varsomt og grave dypt for å finne sammenhengene. Leserne henger spent med fra side til side. Vi heier på Wilma og stoler på at hun kommer til å løse flokene. 

Samfunnskritikk og spenning
Hanne Kristin Rohde skriver alltid om tematikk som opptar henne. I Offerdyr handler det på mange måter om makt - både den makten som gjør at enkelte mennesker kan ta seg til rette i samfunnet og i rettssystemet, men også den makten mennesker har over umælende vesener, som rever og mink. Mellom linjene dirrer harmen, og vi følger henne gjerne. Det er lite som kan måle seg med et godt fall fra maktens tinder! Fest sikkerhetsbeltet når du rigger deg til i godstolen, her er det mange halsbrekkende tvister, det er bare å henge med! 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Kagge
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 377
ISBN: 9788248921837
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 14 cm
Nr: 8123837
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
 

En brennende sjel

Hanne Kristin Rohde. Foto:  hannekristinrohde.no

Hanne Kristin Rohde brenner for de svakeste i samfunnet. Det bærer bøkene om politietterforsker Wilma Lind preg av. Vi har snakket med Rohde om en av hennes hjertesaker. 

Intervju: Hilde Røer Johnsrud 

- Du har tidligere skrevet om migrantbarn som forsvinner uten at samfunnet klarer å hjelpe dem. Denne gangen danner pelsdyroppdrett bakteppe for Offerdyr. Hvor viktig for deg er det å bruke hendelser fra virkeligheten i bøkene dine? 

- Å peke på områder i samfunnet som ikke fungerer tilfredstillende, er en vesentlig del av driveren min. Vi bor i et så flott land. Vi har stønadsordninger og velferdsordninger, skole og helsevesen som i store trekk fungerer svært godt. Likevel så jeg som politi - og ser jo fortsatt gjennom mediene - at også vi er sårbare på sentrale områder. Derfor har jeg tidligere skrevet krim om fysisk og psykisk mishandling av kvinner, asylbarn som forsvinner, ledere som setter egne interesser foran samfunnsoppdraget og nå: Pelsdyrnæringen. På mange måter er det både trist og pinlig at vi ikke greier å løfte oss atskillig på disse områdene, men ingenting er vel perfekt. Uansett er mitt ønske å oppnå en bevisstgjøring gjennom avslappende krimlesing, fordi all innsats hjelper. Også hverdagshandlingene våre skaper et bedre samfunn. Selv har jeg hengt pelskåpen innerst i skapet. Drap på pelsdyr varmer ikke i vinterkulda. 

- Du skriver om livet og arbeidet på politihuset med stor troverdighet, det gnistrer av dialogene. Savner du samspillet med kollegene? 

- Klart det. Jeg hadde praktfulle, kreative og inspirerende kollegaer, og det mellommenneskelige i disse relasjonene blir naturligvis et savn. I fiksjon må jeg selvfølgelig spisse dialogene, og jeg ser for meg flere fargerike kollegaer når jeg skriver, før jeg rister dem sammen i én karakter. Da blir dialogene levende. 

- Mange av oss kjenner deg også fra tv-programmet 'Åsted Norge'. Kan du si noe om politiets forhold til mediene? 

- Jeg håper og tror at politiets forhold til mediene i stadig større grad er i flyt mot større tillit. Da jeg tidlig på 2000-tallet fikk min første topplederjobb i Oslopolitiet, sa min leder til meg at «du må aldri stole på en journalist». Heldigvis var jeg grunnleggende uenig med vedkommende også den gangen, men jeg tror ikke denne lederen var den eneste som hadde journalistfobi. Min erfaring ble imidlertid positiv med et par unntak. Vi vil samfunnet vel, både fra politietaten og fra nyhetsmediene. Tillit og gjensidig respekt var nødvendig for meg. 

- Tror du Wilma skal delta i et liknende program? 

- Som Åsted Norge? Hehe ... ja kanskje det? Hvem vet hva Wilma kommer til å gjøre, oppleve og finne på? Hun og Bjarne er jo egentlig grenseløse i både kreativitet og måloppnåelse. Jeg må innrømme at jeg gleder meg til fortsettelsen, selv om jeg ikke akkurat nå vet hva hun finner på i neste bok. Men kjenner jeg Wilma rett, har hun gitt meg noen stikkord før sommerferien tar til. 

- Du har jo nådd et stort lesende publikum - får du mye respons fra leserne, ris og ros? 

- Responsen er rett og slett helt eventyrlig. Jeg mottar mail og meldinger på sosiale medier flere ganger i uka, folk som har trykket Wilma til sitt bryst og bare venter på neste. Eller de har opplevd noe som de gjerne vil dele, enten det er kriminalitet, eller noe de kjenner igjen fra Wilmas privatliv. Det er veldig trivelig. Dialogen med leserne gir meg påfyll og varme. Uten leserne ville ikke Wilma ligge an til å få et så langt bokliv som jeg planlegger nå. 

 

Hanne Kristin Rohde er utdannet jurist og har jobbet i politiet i 25 år, blant annet som leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. I 2014 sa hun opp sin stilling og er nå forfatter og foredragsholder på heltid. Hun har gitt ut flere krimromaner om Wilma Lind i tillegg til sakprosaboka Kjemp for alt hva du har kjært

 

«Krimekspert og ekspoliti Hanne Kristin Rohde har levert sin beste kriminalroman med ‘Offerdyr’»

, Tvedestrandsposten Terningkast 5

«Rohde skriver bedre og bedre. ... Som alltid er Rohde god til å skape plott, og til å legge ut creepy detaljer.»

, Dagbladet

«Det begynner upåklagelig. 60–70 sider ute i Hanne Kristin Rohdes fjerde krim er jeg overbevist om at det er duket for forfatterens soleklare bestenotering. Situasjoner risses raskt og presist opp. Det er snert over formuleringene.»

, Aftenposten