Katharina-koden

kriminalroman

Serie: William Wisting 12

«Genialt fra Jørn Lier Horst. (…) Boken er engasjerende og har et indre driv som gjør den vanskelig å legge fra seg før siste side er lest. Katharina-koden er så langt den beste og mest geniale Jørn Lier Horst har skrevet - det er bare å glede seg til nye Wisting-romaner fra hans hånd!»

, Tvedestrandsposten Terningkast 6
William Wisting må ut av komfortsonen for å løse Katharina-koden. Jørn Lier Horst viser nye sider av den dedikerte etterforskeren. Les mer
Vår pris
149,-
Spar
50,-

Veil. pris: 199,-  (Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 149,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 199,-  (Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

I 24 år har Katharina Haugens forsvinning plaget William Wisting. Så skjer det noe som setter ham på sporet. Men hvor langt vil han gå for å få fram sannheten? 

I klesskapet hjemme har den samvittighetsfulle etterforskeren William Wisting helt ureglementert lagret dokumenter fra en gammel, uløst sak. Katharina forsvant sporløst for 24 år siden. Igjen sto det en ferdigpakket koffert og et ark med en rekke sifre. Saken plager Wisting fortsatt. Han har lest dokumentene gang på gang, men håper stadig å finne noe han har oversett. Det nærmer seg tida da han gjør sin årlige visitt til Katharinas mann, Martin, som fortsatt lever i uvisshet. Mistanken falt naturligvis på Martin, men han hadde vanntett alibi. Så var det en voldsdømt nabo som ble sjekket - og ekskona, som hadde trakassert Martin og Katharina i lengre tid. Etterforskningen førte ingen steder. 

I klesskapet hjemme har den samvittighetsfulle etterforskeren William Wisting helt ureglementert lagret dokumenter fra en gammel, uløst sak.

Mye på spill
Gjenopptakelsen av en uløst kidnappingssak har gitt direkte kobling til en av de mistenkte i Katharinasaken. Kripos-etterforskeren Adrian Stiller kommer til Larvik for å få Wisting med i etterforskningen. Spillet er i gang, for det er ordet Stiller bruker, og han spiller bare ut «de rette kortene på rett tidspunkt - også overfor kolleger». Stiller vil at Wisting skal dra på hyttetur med den hovedmistenkte samtidig som han lar Wistings datter, Line, publisere artikler i VG om nye funn i saken. Stiller vil provosere fram en reaksjon. Det blir et risikabelt spill for Wisting. 

«Jeg har for lengst krysset de etiske grensene,» sier Wisting før han drar på oppdraget.

De etiske grensene
I Katharina-koden møter vi en svært dedikert Wisting. Hans mange møter med ofre og etterlatte har gjort at han aldri gir opp en sak. Han vil gi dem svarene som kan gi dem ro. Samtidig kan han, som Stiller, bevege seg på kanten av det korrekte, som når han lar et «falskt» vennskap utvikle seg i håp om å finne en løsning. «Jeg har for lengst krysset de etiske grensene,» sier Wisting før han drar på oppdraget. Man skjønner lett hvorfor Wisting kommer så nær folk. Han er god på å føle seg fram i samtaler, og man oppfatter ham som oppriktig, uansett hvilken strategi som ligger bak. Den suverene og kreative etterforskeren framstår nå også som en god menneskekjenner. Men kan han lokke fram en tilståelse? Det blir virkelig intenst når Wisting befinner seg langt fra folk - og kollegaene finner ut at mannen han er der med, har tatt med seg et ulovlig, nyanskaffet skytevåpen. 

Små og store løgner
Men Wisting, som lever av å avsløre andres løgner, må innrømme for seg selv at han også lyver. Både for Line og for mistenkte. Løgnen blir et tema i romanen: Når krysses grensen fra å pynte litt på sannheten til å lyve bevisst for å skjule noe? Refleksjonsnivået er høyt i Katharina-koden, men kanskje ligger romanens aller største kvalitet i måten plottet er tråklet sammen på. Der slutter Jørn Lier Horst aldri å overraske. 

 

Fakta

Om forfatteren

Jørn Lier Horst regnes som en av Norges fremste krimforfattere. Han har tidligere jobbet som etterforskningsleder i Larvik og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Han sluttet i politiet i 2013 for å kunne skrive på heltid. Handlingen i bøkene er som hentet rett ut av en politimanns hverdag. Vinner av Bokhandlerprisen 2011, og Rivertonprisen og den skandinaviske Glassnøkkelen 2012. 

Intervju: Den kreative etterforskeren

Anmeldelser

«Genialt fra Jørn Lier Horst. (…) Boken er engasjerende og har et indre driv som gjør den vanskelig å legge fra seg før siste side er lest. Katharina-koden er så langt den beste og mest geniale Jørn Lier Horst har skrevet - det er bare å glede seg til nye Wisting-romaner fra hans hånd!»

, Tvedestrandsposten Terningkast 6

«særdeles vellykket (...) en trippelberetning av klasse.»

, Tønsbergs Blad Terningkast 6

«sitrende og velskrevet mysterium»

, Dagbladet Terningkast 5

«Både Wisting og Horst er hel ved.»

, BOK365 Terningkast 5

«Det er bare å slå fast at Jørn Lier Horst imponerer igjen.»

Østlands-Posten Terningkast 5

«Jørn Lier Horst blir bedre og bedre. Og han var steingod fra før.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Spenning på et solid Horst-nivå.»

, Trønder-Avisa Terningkast 5

«Katharina-koden har en handling vi kunne tenke oss utspille seg på ordentlig, uten at fantasien må løpe helt løpsk. Og likevel er den mer spennende enn det meste ellers på dette området.»

, Dagsavisen