Ingar Johnsrud: Korset
Ingar Johnsrud: Korset

Korset

Serie: Fredrik Beier 3

«Toppscore på terningen - en krim i mesterklasse!»

, Tønsbergs Blad Terningkast 6
Direktør Henry Falcks hyrdestund med elskerinnen i bilvaskehallen blir avbrutt av en brutal drapsmann. Politietterforskerne Fredrik Beier og Kafa Iqbal får en meget delikat sak i fanget. Les mer
Vår pris
199,-
Spar
200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 199,-
Spar: 200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Hvorfor velger direktøren å ta med seg elskerinnen Beata Wagner til en bilvaskehall for en liten hyrdestund? Hvorfor har noen malt «SVIKER» over hele bilen? Og ikke minst: hvorfor velger noen å henrette dem midt i akten? Spørsmålene er mange da tospannet Fredrik Beier og Kafa Iqbal blir satt på saken. 

«En styrkedemonstrasjon fra en forfatter som legger Nesbø bak seg i det hardkokte spenningsfeltet»

Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

Men om spørsmålene er mange, er i det minste identifikasjonen av mannen enkel. Da Beier nylig ble oppsøkt av en journalist som stilte en rekke spørsmål om Beiers avdøde far, forstyrret en ukjent, men illsint mann dem med ufine gester mot journalisten. Forklaringen er at journalist Benedikte Stoltz var i ferd med å lage en kritisk nyhetssak om ham. Siden har ikke Beier ofret mannen en tanke før han nå ser ham igjen. Det vil si, han ser igjen den livløse kroppen hans hengende over kosten i bilvaskemaskinen. 

Tilfeldig? Neppe! 
Fredrik Beier tror ikke på tilfeldigheter og forsøker å komme i kontakt med Stoltz igjen. Hva var det hun hadde på Falck - kan det ha noe med drapet å gjøre? Hvorfor ville Stoltz egentlig snakke om faren til Beier, en helt vanlig statstjenestemann som var død for mange år siden? Og hva var det hun var på sporet av som hadde hisset opp Henry Falck? 

«Ingar Johnsrud fortsetter å levere krim på absolutt internasjonalt toppnivå,» skrev VG om Johnsruds forrige bok. "Korset" er enda bedre!

Parallelt med alt dette blir Beier til sin overraskelse oppsøkt av en tidligere kollega av faren. Beier har aldri hatt fullt kjennskap til farens arbeid, men interessen fra Stoltz og det farens tidligere kollega forteller, setter Beier på sporet av helt ny kunnskap om sin egen familiehistorie.  

Spor fra fortiden
Det viser seg etter hvert at drapet i vaskehallen ikke er noen opplagt sak. Det går forbindelser til hendelser tilbake i tid, og Beier får snusen i hemmeligholdte statlige operasjoner. Men det er ingen hjelp å få fra Stoltz, hun er forsvunnet. Og det blir ikke bedre av at Fredrik og Kafa må kjempe mot mektige krefter som til enhver tid befinner seg et lite steg foran dem. Hvem kan de stole på, er det noen innen deres egne rekker som motarbeider dem?

For Beier blir saken mer og mer personlig. Han bærer allerede den tunge sorgen over sønnens brå død noen år tidligere, og nå hjemsøkes han også av sin fars historie. 

Hva var det egentlig som skjedde den gangen i lille Fredriks barndom?

 

Fakta

Gud, sex og ondskap

Gud, sex og ondskap 

Av Ingar Johnsrud 

Husker du hva du gjorde den 10. januar 2004? Den dagen ble jeg forfatter.

Det var en av de vinterdagene som er så kalde at snørra fryser i nesa. Ørsmå ispartikler glitret under gatelysene og snøen knirket under støvlene. 

Vi var bare tre mennesker der ute. Det var jeg, fotografen fra VG og pastoren som var kommet for å møte oss. 

Landskapet var flatt. Foran oss lå vinterbitte jorder, klynger av trær, og en rad trevillaer. I bygningen nærmest var en kvinne bare noen timer tidligere blitt skutt og drept mens hun sov. Inngangspartiet foran nabovillaen var avsperret med polititeip. Der var en mann blitt skutt i ansiktet. Nå kjempet han for livet. 

Pastoren vi pratet med, var kommet fra en av de andre villaene. I lyset bak gardinene satt barn og voksne, pastorer og menighetsmedlemmer, og forsøkte å fatte tragedien. Der inne satt Knutbysekten. Pastoren var sektens talsperson. 

I året som fulgte, var jobben min å skildre hva som hadde skjedd i den lille menigheten i det lille tettstedet på den svenske landsbygda utenfor Uppsala. 

Hvordan ble ting så galt at den 26 år gamle barnepiken Sara Svensson drepte kvinnen hun jobbet for, for deretter å gå over til nabohuset og prøve å ta livet av mannen som bodde der? 

Hvordan klarte en annen av pastorene i sekten, den norskættede Helge Fossmo, å hjernevaske barnepiken Sara til å utføre disse udådene? Og hvorfor? 

Svarene var like tragiske som de var absurde. 

Sara Svensson kom til Knutby noen år tidligere. Der giftet hun seg og ble del av menigheten. Men snart falt pastor Fossmos øyne på henne. Og da pastoren ble syk, angivelig i kamp med Satan selv, måtte barnepiken gå i forbønn for ham. Hele natten satt hun hos pastoren, mens kona og barna hans befant seg i en annen del av huset. Nettene ble avsluttet med et samleie. Slik feiret de Guds seier over djevelen. 

Så begynte Sara å motta tekstmeldinger. De kom fra en anonym mobiltelefon, og var kryptisk formulert. Men én mann sa han forsto hva de betydde. Pastor Helge Fossmo sa at Gud var avsenderen. Og Gud ville at Sara skulle drepe. 

Vi som fulgte saken, fra dens første iskalde dag i januar og gjennom to runder i rettssalen, fikk et innblikk i menneskesinnets mørkeste avkroker. 

Det skulle vise seg at en av pastor Fossmos elskerinner var gift med mannen i nabohuset. Men pastoren ville ha henne for seg selv. For å få det til, var han villig til å drepe sin kone. Ta livet av elskerinnens ektemann. Han brukte Gud, sex, isolasjon og makt for å hjernevaske sin stillferdig barnepike, slik at mistanken ikke skulle falle på ham. Han sendte de anonyme tekstmeldingene og fikk Sara til å tro at hun gjorde som Gud befalte da hun avfyrte skuddene som gjorde henne til morder. 

Helge Fossmo ble dømt til fengsel på livstid. Sara Svensson ble dømt til rettspsykiatrisk behandling. Hun bor nå et annet sted i Sverige. Jeg klarte aldri å glemme de inntrykkene jeg satt med fra drapssaken i Knutby. Ti år senere skrev jeg Wienerbrorskapet. Boka handler ikke om Knutbysekten. Men den handler om en kristen sekt. Og den handler om hvor galt det kan gå når ondskapen får slippe fri. Selv her i vårt trygge, skandinaviske hjørne av verden. 

 

Om forfatteren

Ingar Johnsrud (f. 1974) har studert journalistikk og filmvitenskap. Han startet sin yrkeskarriere i Jarlsberg Avis og NRK før han kom til samfunnsavdelingen i VG i 2001, der han blant annet dekket Knutbysaken. I dag er han forfatter på heltid. Wienerbrorskapet (2015) er hans debut som forfatter. Beiertrilogien er solgt til 20 land, deriblant Frankrike, Russland, Italia, Nederland og Tyskland. Korset er den tredje boka i serien. 

Utdrag

 

Anmeldelser

«Toppscore på terningen - en krim i mesterklasse!»

, Tønsbergs Blad Terningkast 6

«Johnsrud blir bare bedre og bedre»

, Dagbladet Terningkast 5

«Solid avslutning på trilogien om Fredrik Beier.»

, BOK365 Terningkast 5

«... en fremragende thriller som setter nervene i høyspenn og overgår det meste av det som er utgitt av norske thriller- og kriminalromaner så langt i år. Med «Wienerbrorskapet», «Kalypso» og «Korset» har Ingar Johnsrud vist at han befinner seg i toppdivisjonen blant norske spenningsforfattere.»

, Tvedestrandsposten Terningkast 5

«En styrkedemonstrasjon fra en forfatter som legger Nesbø bak seg i det hardkokte spenningsfeltet.»

, Aftenposten