Jørn Lier Horst: Når det mørkner. William Wistings første sak

Når det mørkner

kriminalroman

Serie: William Wisting 11

«Ny topproman fra Lier Horst»

, Tvedestrandsposten Terningkast 5
Etter ti romaner har norske krimlesere lært William Wisting å kjenne som en omsorgsfull og samvittighetsfull etterforsker. Men bare Jørn Lier Horst har visst hvordan det hele startet. Les mer
Vår pris
318,-
Spar
31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 318,-
Spar: 31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Stavern 1983: Det nærmer seg jul, og snøen faller tungt. William Wisting er nyslått tvillingpappa og en fersk og ambisiøs konstabel på politivakta. Jørn Lier Horst byr på et hyggelig tilbakeblikk! 

Med William Wisting har Jørn Lier Horst skapt en krimhelt hele Norge har trykket til sitt bryst. Vi har lært ham å kjenne som en engasjert og grundig etterforsker. Men alle slike historier har en begynnelse. Hvordan oppsto etterforskeren William Wisting?

Tilbake til 1983
Jørn Lier Horsts julegave til oss krimlesere er en herlig fortelling der vi tas med tilbake til Wistings første år i politiet. Til tiden før unge Wisting ble den rutinerte politiførstebetjenten vi har lært ham å kjenne som. I åpningskapittelet befinner vi oss i nåtiden, og William Wisting mottar et brev som bringer minnene tilbake til tidlig 1980-tall og Wistings aller første sak.

"Horst skriver like innsiktsfullt, solid og redelig som Wisting etterforsker sakene sine."
Cathrine Krøger, Dagbladet

Leserne tas med tilbake i tid, til da Wisting selv var nyutdannet politikonstabel. Mens Wistings kone var hjemme med de nyfødte tvillingene deres, Line og Thomas, besto Wistings netter i å patruljere gatene og jakte biltyver. Men tilværelsen som konstabel ble raskt rutine, Wistings drøm var allerede da å gjøre noe mer. 

Rastløs og ambisiøs etterforsker
«Han ville inn på et kontor og forsøke å gjøre noe med kriminaliteten, ikke bare kjøre etter når det hadde hendt noe.» Han er både rastløs og ambisiøs, og allerede den gangen ser vi at han har et glødende engasjement for medmennesker, samtidig som han ønsker å komme bak sakene. Hva er det som gjør at noen havner på en kriminell løpebane?

En gammel pengetransport
Gjennom en bekjent kommer Wisting over en låve med en veteranbil som har stått urørt i 60 år. Bilen har vært savnet helt siden bil og sjåfør i sin tid forsvant med en stor pengetransport. Med unntak av sjåførens familie har politiet og alle andre slått seg til ro med at sjåføren den gangen forsvant med både bil og penger. Men det er noe i historien som ikke stemmer. Den unge konstabelen Wisting begynner å nøste i den gamle saken, og på politikammeret er det til alt hell noen som ser den innsatsen han legger ned på fritiden. 

Peker saken helt fram til våre dager?
Wisting får tillatelse til å se videre på den gamle saken, og selvsagt er ikke alt som man har trodd tidligere. En forlatt bil med kulehull i siden forteller Wisting bruddstykker av en historie 60 år tilbake i tid. Som lesere vet vi godt hvilken eminent etterforsker Wisting etter hvert skal bli, men i Når det mørkner er det en stor opplevelse å få ta del i Wistings første sak. Wisting graver, prøver og feiler, slik man kan forvente av en etterforsker uten den nødvendige erfaringen. Og når han bringer på det rene at sjåføren av bilen ikke var den eneste som kjente til pengetransporten, men at opptil flere var kjent med verdiene han transporterte, så utpeker det seg straks flere mistenkte.

Wisting har allerede i sin første sak gjort et godt stykke etterforskningsarbeid, og bli ikke overrasket om den gamle saken også kan ha forgreninger framover til vår tid.

 

Fakta

Anmeldelser

«Ny topproman fra Lier Horst»

, Tvedestrandsposten Terningkast 5

«Når det mørkner er rendyrket nordic noir. Horsts skildringer av en politimanns hverdag er som vanlig solide og interessante, og krimplottet er godt konstruert. Vi har tross alt å gjøre med en av Norges mest erfarne krimforfattere.»

, VG

«Horst skriver like innsiktsfullt, solid og redelig som Wisting etterforsker sakene sine.»

, Dagbladet

«Wisting fremstår som en tillitvekkende og pålitelig veiviser gjennom forbryterverdenens irrganger. Stødig og metodisk opptrer han som en både god og engasjerende politifaglig pedagog som delaktiggjør oss i alle de overveielsene og tiltakene en kriminalsak utløser, på en måte som får oss til å leve ut vår indre, deduktive sannhetssøker.»

, Aftenposten