Turisten

; Helge Winther-Larsen (Oppleser)

Serie: Jonfinn Valmann 8

Valmann får det hett da han roter seg inn i kriminelle miljøer i Marbella. Og må konfrontere en mor han ikke har sett siden barndommen. Les mer
Vår pris
340,-

(Lyd-CD) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Vår pris: 340,-

(Lyd-CD) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Marius Aronsen

Jonfinn Valmann, overbetjent ved Hamar politikammer, får en melding som gjør at han i all hast må forlate jobben og sin gravide samboer og sette seg på første fly til Malaga. I Marbella er en person blitt alvorlig skadet. Valmann drar rett til sykehuset og setter seg ved den skadedes seng: pasienten våkner og ser på ham: «Lenge. Et uttrykk av nesten barnslig forundring krøp langsomt over det skamslåtte ansiktet. Leppene arbeidet uten en lyd. Så kom det: - Jonfinn …?»

Den skadede er hans egen mor, som forlot Valmann og faren brått og aldri så seg tilbake. Det å se henne igjen her, er følelsesmessig tøft for Valmann. Men oppholdet skal bli tøffere på flere måter, det skal Valmann få kjenne på kroppen.

Turisten bekrefter at Faldbakken kan skrive spenningsbøker som få andre.
Sverre Mørkhagen, VG

Blod på tann
Moren er ikke i stand til å snakke den første tida. Hun er ikke så snakkesalig senere heller. Legen kan heller ikke fortelle stort om hvordan ulykken skal ha skjedd og som sønn - og politimann - mener Valmann det er av interesse å vite om det var en påkjørsel eller utforkjøring. Politiet gir ham delvis selvmotsigende forklaringer, og de er mest opptatt av å fortelle ham at han må holde seg rolig, han er jo ikke politimann i Marbella, men turist. Valmann føler at politet skjuler noe for ham. Ordentlig blod på tann får han da en ambulanseassisten bemerker at moren hans var heldig, for kulen hadde jo bare streifet henne. Valmanns gjenforening med moren blir vanskelig: var hun involvert i noe kriminelt? Snart har i hvert fall den trauste hedmarkingen brutale kjeltringer fra mange nasjoner etter seg, og handlingen vokser som et crescendo mot en avslutning med flere store smell - mentale og fysiske.

Så er det bare å bli med Valmann til Solkysten, og nyte avbrekket fra Hamar med ham. Det er en roman preget av en nesten litt løssluppen frihetsfølelse, av å befinne seg et sted der en kan slippe seg litt løs og ta det litt ut.
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Halvsannheter
Valmann befinner seg ikke bare i en nesten kafkaaktig situasjon i møte med ulike forklaringer og halvsannheter omkring til dragelsene om morens ulykke, eller hva det er. Samtidig nyter han friheten i sola og unngår å ta telefonen fra sin gravide samboer, da han ikke vet hva han skal fortelle henne: «At han satt her i mørket på parkeringsplassen utenfor en heller tvilsom nattklubb og lyttet til sirissene og sine indre, forvirrede stemmer, og kjente hvordan den varme sciroccovinden fylte bilen med en blanding av afrikansk hete og kystens egen parfyme, søtbitre spanske lukter, en svak eim av søppel, til sammen et pust av fordervelse?»

Kreativ utfoldelse
Grepet med å ta Valmann ut av vante omgivelser i Hamar-traktene og la han møte den nordiske kolonien på den spanske solskysten, gir Faldbakken rom for stor kreativ utfoldelse. Særlig frydefulle er skildringene av Valmanns møter med noen suspekte norske «næringslivfolk» i eksil. Knut Faldbakken er rett og slett en god forfatter. Men han tør også slippe seg helt løs og skape lødig underholdning med høy spenningsfaktor. Frodigere krim finner du knapt denne høsten. E viva España! Eller kanskje ikke ...?

 

 

Fakta

Om forfatteren

Knut Faldbakken

Knut Faldbakken (f. 1941) studerte psykologi ved Universitetet i Oslo, men forlot studiene og ble i stedet journalist, og senere forfatter. Hans gjennombrudd kom med den andre romanen, Sin mors hus fra 1969. I perioden 1975-1980 var Faldbakken redaktør av det litterære tidsskriftet Vinduet, og han har senere arbeidet som litteraturkritiker i ulike aviser. Faldbakkens bøker er blitt oversatt til 18 språk, og nærmere 2 millioner er solgt i inn- og utland. Flere av dem er også filmatisert. Knut Faldbakken bor på Hamar.