Mannen som jaget sin egen skygge - David Lagercrantz
Mannen som jaget sin egen skygge - David Lagercrantz
  • relatert illustrasjon
  • relatert illustrasjon

Mannen som jaget sin egen skygge

; Elisabeth Bjørnson (Oversetter)

Serie: Millennium 5

«Noen fiktive karakterer er for populære til å dø [...] Lisbeth Salander er en av dem [...] Lagercrantz gjør en fantastisk jobb.»

Lisbeth Salander soner en kort straff i et kvinnefengsel og gjør alt for å holde seg unna de interne konfliktene mellom fangene. Helt til hun ikke klarer å la være. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, redaktør

Lisbeth tar fengselsdommen med knusende ro. For henne er det like greit å lese og jobbe med kvanteteorier i fengselet som noe annet sted. Men Benito, fengselets gjengleder og verste innsatte, får henne ut av likevekt.

Benito
Fengselsbetjenten Alvar pleide å si at det fantes noe godt i alle forbrytere. Men det fantes ikke noe godt i Benito, og det var tross alt mange som hadde lett - elskere, elskerinner, advokater, terapeuter og rettspsykiatere, og til og med et par prester. Opprinnelig het hun Beatrice, men så valgte hun å kalle seg selv opp etter Mussolini. Gang på gang mishandler Benito en ung kvinne fra Bangladesh. Fengselsledelsen er åpenbart i lomma på henne, for de gjør ingenting for å stanse overgrepene. Til slutt går Lisbeth imellom, slik bare hun kan. Benitos posisjon i fengselet svekkes, og Lisbeth har skaffet seg en hissig fiende. Når hun kommer ut, må hun finne en måte å håndtere de økende truslene fra Benito på.

Lisbeth tar fengselsdommen med knusende ro. For henne er det like greit å lese og jobbe med kvanteteorier i fengselet som noe annet sted.

Ikke akkurat Lyckliga gatan
Lisbeth får besøk av sin tidligere verge, Holger Palmgren. Han har fått tak i dokumenter som kaster et nytt lys over myndighetenes overgrep mot henne da hun var barn. Holger hadde fått besøk av en kvinne som hadde vært sekretær på St. Stefans barnepsykiatriske klinikk, der Lisbeth hadde vært innlagt som barn. Da Lisbeth nevner en kvinne med fødselsmerke, spør Holger om ikke hun kom fra Registeret for studier av genetikk og miljø. Lisbeth ber Mikael Blomkvist om hjelp til å følge sporene videre. De viser seg å peke mot en svært rik finansmann, Leo Mannheimer. Hva har Lisbeths barndom med denne rike finansmannen å gjøre? I Mannen som jaget sin egen skygge får vi endelig vite litt mer om Lisbeths bakgrunn.

Eventyrlig suksess
Stieg Larssons Millennium-bøker slo ned som en bombe i den internasjonale krimlitteraturen. De hadde alle de viktige elementene på plass: En handlekraftig og intelligent heltinne med tilhørighet på den mørke siden, en helt som holder sannhetens fakkel høyt og representerer det ordnede og inkluderende samfunnet. Ingen hadde tidligere søkt inn i psyken til de ulike karakterene på en like overbevisende måte. Da David Lagercrantz fikk det ærefulle oppdraget med å videreføre serien, ble det tatt imot med stor skepsis. 

Lisbeth har ikke blitt tammere med åra - snarere tvert imot ...

Ny giv
Heldigvis blåste han all tvil av banen med Det som ikke dreper oss. Han skriver med respekt og overskudd, og vi lesere vil mer enn gjerne lese mer om Lisbeth og Mikael. Her hjemme var motstanden aller størst, til og med striere enn i Sverige - men selv her måtte både anmeldere og lesere gi seg over: David Lagercrantz skriver fletta av de aller fleste, og vi vil jo så gjerne lese mer om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. «Mer enn godkjent,» skrev anmelderen i Bergens Tidende. USA Today puster lettet ut: «Vår punkete hackervenninnne er i gode hender.». Nå er det altså bare for leserne å lene seg tilbake og nyte. Mannen som jaget sin egen skygge er enda tettere og bedre enn Det som ikke dreper oss. Og Lisbeth har ikke blitt tammere med åra - snarere tvert imot ...

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 372
ISBN: 9788205494350
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Mannen som sökte sin skugga
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8111820
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

DAVID LAGERCRANTZ (f. 1962) er forfatter og journalist. Han er blant annet kjent for bestselgeren Jeg er Zlatan. Den ble nominert til svenske Augustpriset og har solgt millioner av eksemplarer i hele verden. Nå har han fått æren av å skrive videre på Millennium-sagaen, og hans første bok i serien, Det som ikke dreper oss, ble mottatt med svært gode anmeldelser.

«Noen fiktive karakterer er for populære til å dø [...] Lisbeth Salander er en av dem [...] Lagercrantz gjør en fantastisk jobb.»

«... Lagercrantz lykkes med å bygge videre på både karakterene og grunnhistorien i Millennium-universet ... dette er lødig lesning for den som ennå ikke har fått nok av historien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.»

, VG

«Med sin andre Millennium-krim trer David Lagercrantz fram som forfatter på egne bein.»

«Han syr det effektivt sammen, det skal han ha, han har et stort overskudd og en energi i teksten som gjør det lett å lese.»

, Aftenposten

«Ved siden av at han skriver lett og greit, ligger Lagercrantz' styrke i de mange psykologiske portrettene.»

, Dagbladet

«Jeg sa ved forrige korsvei, og gjentar nå, at David Lagercrantz kan sitt fag, han skriver godt, fremfor alt når det kommer til det fortellertekniske.»

, NRK P2

«Strålende [...] Det er vanskelig å forestille egen oppfølger mer vellykket etter originalen enn denne.»

«Spennende ... fengslende ...gjennomtrengende med en skarphet og et pågangsmot som ville gjort Larsson stolt.»

«Utmerket oppfølger til Stieg Larssons Millennium-serie. Et innfløkt, fascinerende plot.»

«Lagercrantz' glimrende bidrag til Stieg Larssons Millennium-serie [...] plottene snor seg sammen i denne komplekse, spennende historien. Som en bonus får leserne vite hvorfor Lisbeth har en drage tatovert på ryggen.»