Nexus
«Harari påpeker at oppfinnelsen av kunstig intelligens sannsynligvis er viktigere enn oppfinnelsen av både trykkpressen, telegrafen og skriften, i og med at KI er den første teknologien som er i stand til å ta beslutninger og finne idéer på egenhånd, og dessuten handle på eget initiativ.»
Inger Bentzrud, Dagbladet
I sin nye bok Nexus. En kort historie om informasjonsnettverk – fra steinalderen til kunstig intelligens ser forfatteren bak verdenssuksessen Sapiens på menneskets historie gjennom en bred linse for å finne ut hvordan informasjonsflyten har formet oss. Kan kunstig intelligens skape flere problemer enn det vil løse?
Les mer
Skrevet av: Runhild, Redaktør
Bestselgeren Sapiens kom med den banebrytende historien om hvordan informasjonsnettverk har skapt, og destabilisert, vår verden. I løpet av 100 000 år har vi mennesker oppdaget, oppfunnet og erobrert. Hvorfor befinner verden seg nå i krise? Er vi rustet for valgene vi må i forhold til kunstig intelligens?
– Den historiske delen av boken er avgjørende for å kunne forstå dagens utvikling og fremtidens scenarioer, skriver Yuval Harari. – Fremveksten av KI er etter manges mening den største informasjonsrevolusjonen i historien, men vi kan ikke forstå den uten å sammenligne den med forgjengerne.
Verden er på randen av økologisk kollaps. Feilinformasjonen florerer. Og vi kaster oss hodestups over kunstig intelligens – et nytt informasjonsnettverk som truer med å utslette oss. Med tanke på alt vi har oppnådd, hvorfor er vi så selvdestruktive? Nexus ser på menneskets historie gjennom en bred linse for å finne ut hvordan informasjonsflyten har formet oss.
Yuval Noah Harari tar leseren med fra steinalderen, gjennom kanoniseringen av Bibelen, heksejakten, stalinismen, nazismen og gjenoppblomstringen av populismen, og oppfordrer oss til å tenke gjennom det komplekse forholdet mellom informasjon og sannhet, byråkrati og mytologi, visdom og makt. Han utforsker hvordan ulike samfunn og politiske systemer på godt og vondt har brukt informasjon for å nå sine mål. Og han tar opp de presserende valgene vi står overfor når ikke-menneskelig intelligens truer vår eksistens.
Informasjon er ikke sannhetens råmateriale; det er heller ikke bare et våpen. Nexus utforsker den håpefulle middelveien mellom disse ytterpunktene, og på veien gjenoppdager forfatteren egenskapene som gjør oss til mennesker.
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 427
- ISBN
- 9788202841614
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2024
- Originaltittel
- Nexus
- Format
- 24 x 16 cm
- Nr
- 8225184
Om forfatteren
YUVAL NOAH HARARI (f. 1976) er professor i historie med verdenshistorie som spesialfelt. Hans tidligere bøker, Sapiens: En kort historie om menneskeheten, Homo Deus: En kort hsitorie om i morgen og 21 tanker for det 21. århundre har solgt i millioner av eksemplarer verden over.
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Harari påpeker at oppfinnelsen av kunstig intelligens sannsynligvis er viktigere enn oppfinnelsen av både trykkpressen, telegrafen og skriften, i og med at KI er den første teknologien som er i stand til å ta beslutninger og finne idéer på egenhånd, og dessuten handle på eget initiativ.»
Inger Bentzrud, Dagbladet
«Harari frykter at algoritmene som styrer datamaskinenes intelligens kan bli for mektige. Analysen hans er ikke veldig banebrytende. Men måten han setter informasjon inn i en stor historisk sammenheng, er spennende. Harari har en så høy stjerne, og skriver så godt, at politikere kanskje lytter til advarslene hans. ...Mens han tviler på at autoritære stater har motkreftene som skal til for å tøyle KIs krefter, håper han at demokratiene kan klare det. Forhåpentlig bidrar «Nexus» til at vi får en skikkelig diskusjon om KIs mørke side. … Yuval Hararis popularitet og slagkraft gjør ham til en nyttig deltager i en slik diskusjon.»
Gunnar Kagge, Aftenposten
«Mesterlig og provoserende.»
Mustafa Suleyman
«Nexus er ein intellektuell kraftprestasjon og ei overveldande lesaroppleving for den som liker lange linjer og store overblikk.. ... Statsrådane burde få kvar sitt eksemplar.»
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad