Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Språkreisa

norsk gjennom to tusen år

Ei underhaldande reise tilbake til norskens opphav, og språkreisa tek til i dag med norskens plass i det globale språksamfunnet. Lomheim guidar oss gjennom det dramatiske tusenåret då urnordisk gradvis gjekk over til å bli norrønt som vikingane så tok med seg ut i Europa, fram til dagens internasjonalt prega norsk. Les mer

399,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Ei underhaldande reise tilbake til norskens opphav, og språkreisa tek til i dag med norskens plass i det globale språksamfunnet. Lomheim guidar oss gjennom det dramatiske tusenåret då urnordisk gradvis gjekk over til å bli norrønt som vikingane så tok med seg ut i Europa, fram til dagens internasjonalt prega norsk. Den kunnskapsrike språkdirektøren syner korleis samfunnsutviklinga har påverka språket vårt, og korleis menneska gjennom historia har teke til seg ord og vendingar i takt med nye behov. Reisa sluttar ved å vende blikket framover. Vegen vidare er uviss. Trass i ulike tema og mange avstikkarar har reisa éin tydeleg tråd, og det er at ord og samfunn til alle tider står i forhold til kvarandre. Det er ikkje dermed slik at språket styrer samfunnet - det er samfunnet som styrer språket. Slik var det i steinalderen, og slik er det i skjermalderen. Denne mangfaldige framstillinga av språkhistoria vil fryde både ihuga språkelskarar og dei språkinteresserte som ønskjer å vite meir om språkutvikling. Bli med på ei spennande språkreise!

Medlemsvurdering:
Gjennom 450 sider tar Lomheim leseren med på en fantastisk spennende språkreise. Lomheim er en flott reiseleder og det er lett å bli trollbundet av alle reiseopplevelsene gjennom historiens gang. Han viser tydelig det tette samspillet mellom samfunnets og språkets utvikling. Gjennom korte historier om hendelser og gode eksempler på språkendringer trekker han klare linjer gjennom språkets utvikling. Framstillingen gjør det lett å forstå hvorfor norsk språk har blitt som det har blitt. Et spørsmål melder seg: Hvordan hadde norsk språk vært dersom det inntrufne ikke hadde skjedd? eksempelvis dersom Norge ikke hadde vært under Danmark i fire hundre år. Boka er både lystig og vemodig lesning på samme tid. Lomheim skriver saklig og upartisk, men når det kommer til dagens norsk skinner hans egne holdninger og synspunkter igjennom. Han mener at nordmenn har vært lite kritiske til norskspråkets utvikling i etterkrigstida. Vi har slukt nye utenlandske ord rått uten kritisk sans. Skal norsk overleve som språk, må vi ha en klar holdning og handle deretter. Språk er politikk.

HS

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Nynorsk
ISBN
9788202676452
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020

Lytt til utdrag

Kunders vurdering

H
HS – 11.06.2009

– Gjennom 450 sider tar Lomheim leseren med på en fantastisk spennende språkreise. Lomheim er en flott reiseleder og det er lett å bli trollbundet av alle reiseopplevelsene gjennom historiens gang. Han viser tydelig det tette samspillet mellom samfunnets og språkets utvikling. Gjennom korte historier om hendelser og gode eksempler på språkendringer trekker han klare linjer gjennom språkets utvikling. Framstillingen gjør det lett å forstå hvorfor norsk språk har blitt som det har blitt. Et spørsmål melder seg: Hvordan hadde norsk språk vært dersom det inntrufne ikke hadde skjedd? eksempelvis dersom Norge ikke hadde vært under Danmark i fire hundre år. Boka er både lystig og vemodig lesning på samme tid. Lomheim skriver saklig og upartisk, men når det kommer til dagens norsk skinner hans egne holdninger og synspunkter igjennom. Han mener at nordmenn har vært lite kritiske til norskspråkets utvikling i etterkrigstida. Vi har slukt nye utenlandske ord rått uten kritisk sans. Skal norsk overleve som språk, må vi ha en klar holdning og handle deretter. Språk er politikk.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Språkreisa:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv