De druknede og de bergede

; Birgit Owe Svihus (Oversetter)

I De druknede og de bergede vender Primo Levi tilbake til «konsentrasjonsleiruniverset» som han beskrev i sine erindringer fra Holocaust, men det analytiske perspektivet som også kjennetegner den italienske forfatterens selvbiografier og romaner, inntar her essayets form, som en oppsummering av temaene han brukte hele sitt liv etter andre verdenskrig på å formidle. Les mer
Vår pris
323,-
Spar
46,-

Veil. pris: 369,-  (Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Kommer til lager 12.03.20

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Vår pris: 323,-
Spar: 46,-

Veil. pris: 369,-  (Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Kommer til lager 12.03.20

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

I De druknede og de bergede vender Primo Levi tilbake til «konsentrasjonsleiruniverset» som han beskrev i sine erindringer fra Holocaust, men det analytiske perspektivet som også kjennetegner den italienske forfatterens selvbiografier og romaner, inntar her essayets form, som en oppsummering av temaene han brukte hele sitt liv etter andre verdenskrig på å formidle. I disse essayene granskes nazistenes bruk av dehumaniserende eufemismer, «den grå sonen» der ofrene blir til bødlenes allierte, overlevelseshierarkiene der de edleste fangene bukker under først, og omstendighetenes forvandling av vanlige mennesker til uhyrer - i kontrast til ideen om arketypiske moralske uhyrer, som kan betraktes som noe fjernt fra vanlige mennesker og vår egen tid. Boken ble skrevet ett år før Levis selvmord og framstår som et litterært testament og en siste appell til menneskeheten: Om aldri å glemme at konsentrasjonsleirene ikke var et historisk avvik, nazistenes systematisering av det europeiske jødehatet, men dehumaniseringens universelle endestasjon. Det er nettopp Levis universalitet som gjør erindringsarbeidet hans til verdenslitteratur, og De druknede og de bergede til et av menneskehetens sentrale verk - en seier over hatets, pessimismens og forenklingens fristelse i oppgjøret med det onde.

Unn Falkeid formulerer noe av essensen på denne måten: «I De druknede og de bergede forklarer Levi at leiren var et mikrokosmos av den totalitære stat - ja, kanskje det mest vellykkede forsøket fra nazistenes side på å realisere den totalitære stat. Konsentrasjonsleiren var et gigantisk biologisk og sosialt eksperiment, et forsøk på å virkeliggjøre en pervers drøm, snarere enn en kopi av verden utenfor.»

Fakta