Drit i døden, her er Dan Turèll

dikt i utvalg

; Nils-Øivind Haagensen (Oversetter) ; Bendik Wold (Oversetter)

Dan Turèlls lyrikk er en hyllest til byen, til gatene, til larmen og livet. Drivende gatelangs hentet han fram poesien. Les mer
Vår pris
262,-
Spar
37,-

Veil. pris: 299,-  (Paperback)
Leveringstid: Ikke i salg

Vår pris: 262,-
Spar: 37,-

Veil. pris: 299,-  (Paperback)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Sissel Stordahl, litteraturviter

Dan Turèll var Danmarks forteller nummer 1, og han har en helt spesiell plass i dansk litteraturhistorie. Som poet, essayist, københavner, musiker, roman- og kriminalforfatter fremsto han nærmest som en egen institusjon i den danske offentligheten, med over 70 utgivelser fra debuten i 1966 til hans siste bok i 1993.

Eget øye for byen
Som poet er Turèll raus og altomfattende og deler flere motiver med beatpoetene Allen Ginsberg og Jack Kerouac. Et sentralt motiv for dem alle er byen, og i Turèlls tilfelle, København. Ingen har som han - med et like inkluderende blikk for horer, halliker og narkomane - klart å fange den danske hovedstaden.

"En fabelaktig observatør av storbyens liv og uttrykk"

Turèll var opptatt av at poeten skulle skildre livet fra gateplanet, der menneskene oppholder seg. I et direkte og samtidig poetisk språk utmerker han seg som en fabelaktig observatør av storbyens liv og uttrykk og alltid med overskudd, tempo og begeistring.

Eksperimentell lek
Men Dan Turèll var ikke bare inspirert av beatlitteraturen. Andre sentrale temaer i hans diktning er buddhisme, narkotika og ikke minst - jazz. Diktsamlingene hans har gjerne lekne titler som Onkel Danny's små sitrende skinnende svirrende swingende saxsoli sæbeboble-sange og Onkel Danny's rullende rallende regnvejrs ragtime rapsodi.

"Den dagen Dan Turèll døde, kjørte drosjene i København med svarte flagg"

Diktene er som musikk - musikk som lekent og uanstrengt flyter av gårde på samme tid som de henter opp detaljer, hendelser, sansinger og minner. Det er dette nærværet av små og store hverdagsbilder, refleksjoner og opplevelser formidlet gjennom diktenes egen rytme, som nettopp gjør dem så ekstremt stemningsmettet.

Københavns store poet
Turèll var improvisator. Ikke bare skrev han lange fortellende dikt, han kunne spontant improvisere dikt til stor begeistring for publikum rundt på de københavnske kneiper.

Hans form var på én gang tolerant, satirisk, provoserende, skarp og ikke minst nyskapende. Og københavnerne elsket ham for det. Den dagen Dan Turèll døde, kjørte drosjene i København med svarte flagg. På fødselsdagen hans i 2006 ble en del av Halmtorvet i København til "Onkel Dannys Plads" Hans lyrikk er av et slik format at den gir gjenklang langt utover den danske hovedstaden.

OM DIKT
Dikterne skriver sine dikt -
så fins de ikke lenger!
Når jeg blir gammel og grå i skjegget
vet jeg at de vil komme og spørre:
Hvorfor det? Hvorfor disse diktene?
På denne måten?
Og jeg skal bare se ut av vinduet
og mumle
at de satans diktene
bare VILLE bli skrevet -
Og så skal jeg begynne å snakke om været
eventuelt by mine gjester på et glass -

GULT LYS
Lyset inni tåka så
Lyset inni lufta så en Stemme i Lyset
Og Stemmen der i Lyset
I svingningen ikke og der i lufta
I Lyset inni Stemmen inni tåka
I svingningen i Stemmen i Lyset i
Lyset i Lyset inni lufta så
En Stemme i Lyset ikke en Stemme i Lyset ikke
EN STEMME I LYSET INNI LUFTA


 

Fakta