Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Kafka på stranden

På 15-årsdagen rømmer Kafka Tamura hjemmefra. Han vil vekk fra den iskalde faren sin og den foruroligende ødipale spådommen som alltid har forfulgt ham. Men Kafka bærer også på håpet om å finne moren og søsteren, som forsvant elleve år tidligere. Les mer

189,-
Sendes innen 1 virkedag
På 15-årsdagen rømmer Kafka Tamura hjemmefra. Han vil vekk fra den iskalde faren sin og den foruroligende ødipale spådommen som alltid har forfulgt ham. Men Kafka bærer også på håpet om å finne moren og søsteren, som forsvant elleve år tidligere. I byen Takamatsu slår han seg ned i et lite privat bibliotek, der han blir kjent med den androgyne Oshima og den gåtefulle kvinnelige bestyreren. Og her får han hjelp da politiet tar opp jakten på ham etter en blodig hendelse. Nakata er også på flukt fra politiet. Etter en mystisk ulykke som barn har Nakata kunnet snakke med katter, og det er da han må lete etter en forsvunnet katt at han får blod på hendene og må legge ut på reise. Trådene i Kafkas og Nakatas liv veves sammen.

Medlemsvurdering:
Denne boka er en utrolig surrealistisk historie, nesten en slags Alice i Eventyrland for viderekomne. Likevel føles den mer virkelig en mye annen litteratur jeg har lest. Med denne boka innser man at livet er så mye mer enn bare det som tilsynelatende skjer utenfor oss selv. En utrolig facinerende historie om Kafka som rømmer hjemmefra og slår seg ned i et lite bibliotek. Det er en bok det er utrolig deilig å bare forsvinne inn i. Selv om handlingen føles så fjern, føles den også så nær, det forutsetter selvfølgelig at man tolker boken og tenker gjennom det man leser, samtidig som man bare kan slappe av å la stemningen fra boka strømme på. En høyst interessant og livsbejaende bok. Kan ikke få lovprist den nok, den må bare leses.

Gulla

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Pax
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
575
ISBN
9788253041544
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
Umibe no Kafuka
Format
20 x 13 cm
Nr
8196044

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

G
Gulla – 14.05.2010

– Denne boka er en utrolig surrealistisk historie, nesten en slags Alice i Eventyrland for viderekomne. Likevel føles den mer virkelig en mye annen litteratur jeg har lest. Med denne boka innser man at livet er så mye mer enn bare det som tilsynelatende skjer utenfor oss selv. En utrolig facinerende historie om Kafka som rømmer hjemmefra og slår seg ned i et lite bibliotek. Det er en bok det er utrolig deilig å bare forsvinne inn i. Selv om handlingen føles så fjern, føles den også så nær, det forutsetter selvfølgelig at man tolker boken og tenker gjennom det man leser, samtidig som man bare kan slappe av å la stemningen fra boka strømme på. En høyst interessant og livsbejaende bok. Kan ikke få lovprist den nok, den må bare leses.

L
Lesehesten – 17.03.2009

– Dette er en helt fantastisk roman! Jeg må innrømme jeg hadde fordommer i begynnelsen, men så begynte jeg å lese! Jeg lyver hvis jeg sier at det ikke var et kjedelig sekund, men det var i begynnelsen når jeg ikke skjønte noen ting som helst av hva som skjedde. For dette er ikke en historie om hva som skjer utenfor, dette er en roman om innsiden. Om vår innside, verdens innside, og hvor den i det hele tatt er. Hvordan virkelighet, tanker og inntrykk blandes til en virkelighet som er helt vår egen. Og det er inn i denne verdenen vi blir dratt. Hovepersonen Kafka rømmer hjemmefra, på jakt etter moren og søsteren som forlot ham da han var liten. Bortsett fra at han ikke gjør det, plutselig, for perspektiv, mål og mening endres hele tiden. Samtidig, parallelt, følger vi Nakata, som er psykologisk hemmet, også han på jakt etter noe. Denne romanen bergtok meg, fordi det ikke bare er en historie som fortelles, det er en reise i det indre i historien, og er det ikke der de fleste av oss befinner oss mesteparten av tiden?

E
Ellen – 31.01.2009

– Verdens hardeste 15-åring, Kafka Tamura, rømmer hjemmefra, da han ikke orker å bo sammen med sin kunstnerfar i Tokyo. Han vil finne sin mor og søster som flyttet fra dem da han var fire år, og havner på et avsidesliggende bibliotek, eid av kvinnen Saeki og betjent av androgyne Oshima. Samtidig dreper Nakata, en eldre mann som kan snakke med katter, Johnny Walker som lager fløyter av kattesjeler. Han begir seg også ut på en reise som etterhvert har tilknytning til Kafkas liv. Til tross for fisk og igler som regner fra himmelen, spøkelser og ødipuskompleks-spådom, er ensomhet fellestrekket for alle personene i boka. For en kort tid møtes noen av disse på et eller annet plan, og det forandrer deres liv. Kafka leter etter fortiden sin og er på vei til å bli voksen. Nakata har mistet sin fortid, er analfabet og snart ved veis ende, men likevel full av livsvisdom. Slutten etter 574 sider er en liten nedtur og svekker plotet. Likevel er dialogene og beskrivelsene så gode, at jeg tar normale og uforklarlige hendelser på strak arm. Under overflaten ligger det også en litt uhyggelig stemning som driver handlingen fremover og skaper spenning.

L
Litteraturelsker – 23.03.2008

– Haruki Murakami har tydelig fortjent sin suksess, noe denne boken beviser gjennom flott levert handverk. I tillegg er oppleseren svært dyktig på denne lydboka. Vi får følge Kafka, en femten år gammel gutt, på sin flukt fra sin far, og Nakata, en mindre normal mann i femtiårene, på sin reise gjennom Japan. Det er selve boken, ikke slutten, som er spennende, og selv om Murakami kan oppfattes som en drøvtygger; tygges det ikke nok til at boken blir kjedelig. Det som er kjedelig, derimot, er selve oversettelsen. Jeg håper og tror at bokmåloversettelsen er noenlunde korrekt, men når oversetteren prøver seg på et slags dialektnynorsk, går det veldig galt. Som eksempel, kan jeg nevne at ordet "støtt" betyr alltid og ikke ennå, og at dersom "støtt" brukes betyr det ikke at det nødvendigvis skjer i øyeblikket. Vel, den som leser, vil forstå. Bortsett fra slike tilfeller, er boken et kunstverk!

m
mls – 25.08.2007

– Boken handler om den veslevoksne, morløse Kafka som rømmer hjemmefra. Den handler også om Nakata, en enkel sjel som allikevel er den som forstår mest av alle. Kafka reiser for å finne ut mer om fortiden sin, moren han bare så vidt kan huske og søsteren hans som moren tok med seg da hun dro. Kafka ender på et spesielt, gammelt familiebibliotek, der en ung gutt jobber i skranken og en kvinne jobber som bestyrer. Etterhvert veves historien sammen med historien til Nakata, som kan snakke med katter og få det til å regne fisk. Veldig annerledes og forfriskende! Dette er nok en love it or leave it-bok, jeg likte den veldig godt.

J
Julie – 12.02.2007

– Haruki Murakami er ikke en populær forfatter for ingen grunn. Ennå en gang har han skrevet en utrolig bra bok. Her kommer vi inn i en virkelighet som på mange måter er litt drøm-aktig, med fisk og igler som faller fra himmelen, Nakata som kan snakke med katter, Kafka som drasser på en spådom - bare for å nevne noe. Det kan alt høres ganske urealistisk ut, men når man negynner å lese så sluker man det, man lever seg inn i boken. Murakami er en erfaren ord-mester noe som gjenspeiles klart. Den levende historien, de interessante karakterene, den drømmeaktige fornemmelsen som følger gjennom hele boka gjør at dette nok blir et uforglemmelig møte. Absolutt å anbefale!

B
Brakfink – 23.01.2007

– En tenåring med sans for klassisk musikk, en homse fanget i en kvinnekropp, en gammel mann som kan snakke med katter og en mystisk og vakker bibliotekar. Gjennom musikk, kunst og litteratur, drøm og virkelighet, fletter historiene til disse menneskene seg inn i hverandre og blir én, ugjenkallelig drevet fremover av skjebnen. I et forsøk på å unnslippe en forbannelse kastet av hans far, rømmer Kafka Tamura hjemmefra på femtenårsdagen sin. I denne moderne og surrealistiske versjonen av Kong Ødipus, vikler Murakami oss inn i et nett av nyere og eldre myter, realisme og surrealisme, fantasi og virkelighet. Og det er helt greit at han aldri tar seg bryet med å vikle oss ut igjen.

F
Frøken Hattsno – 04.12.2006

– Historien om Kafka Tamura og menneskene han møter på sin vei er virkelig en av de beste bøker jeg noensinne har lest! Det er sjelden man kan kose seg så til de grader med en bok, og virkelig nyte hver eneste setning på denne måten. Det er langt mellom A4-menneskene i denne boken, men forfatteren får fram egenskapene deres på en liketil og sannsynlig måte, uansett hvor merkelige de kan fremstå. Selv et regnskyll av fisk, er noe man godtar som en naturlig del av handlingen! Hvert menneske har sine hemmeligheter å bære på. Unggutten Kafka Tamura kommer gjennom begivenhetene som et langt klokere og mer modent menneske. Likte du Bulgakovs "Mesteren og Margerita" kommer du garantert til å like denne boka også!

K
Knutsen – 30.10.2006

– Ny bok fra en av Japans mest populære og fremste samtidsforfattere. "Kafka på stranden" er et stort og underfundig episk verk, med forankring både i dagliglivets håndfaste realisme og i en drømmeaktig verden full av fantastiske historier og innfall. Boken handler om Kafka Tamura, en japansk gutt fra Tokyo, som bestemmer seg for å rømme hjemmefra på sin egen 15-årsdag. Kafka "låner" penger fra sin fars skrivebordskuff og begir seg ut på en symbolsk(og ganske så surrealistisk) reise. Vi møter også Nakata, en underlig, gammel mann som har kunnet snakke med katter etter en mystisk ulykke han var utsatt for som liten. Etter å ha lest boken satt jeg igjen med litt blandede følelser. Mest på grunn av alle de merkelige episodene(som fra mitt synspunkt var hensiktsløse og tilføyde ikke historien noe viktig.) Likevel vil jeg anbefale denne boken fordi den har en del spenning og humor. Samtalene mellom Nakata og trailersjaføren er etter min mening høydepunkter.

T
Trym – 30.05.2006

– Jeg kjøpte denne boka som et rent impulskjøp, og det har jeg absolutt ikke angret på, jeg satte meg ned og startet lesinga, jeg ble helt sugd inn i handlingen med en gang, og boka har bare blitt lagt ned noen få ganger før jeg var igjennom den. Alle de små tingene, beskrivelsene og samtalene er skrevet på en underfundig og finurlig måte, boka er veldig annerledes fra mye av det jeg har lest av vestlige forfattere, men dette er bare positivt. Reisen til Kafka Hoshino og Nakata, alt de opplever og lærer. Alt er beskrevet så godt at man rett og slett føler seg helt med, så full pott får denne av meg.

g
guth – 09.02.2006

– I romanen "Kafka på stranden" møter vi 15 år gamle Kafka Tamura som har rømt hjemmefra. Han ønsker å finne sin mor og søster som forsvant for mange år siden. Vi møter også den aldrene mannen Nakata som i sin barndom ble utsatt for en merkelig ulykke med det resultat at han nå kan snakke med katter. Etter en blodig hendelse drar han ut på en reise der han møter trailersjåføren Hoshino som blir hans hjelper. Etter en stund blir Kafkas og Nakatas historier flettet mer og mer sammen. Handlingen er både realistisk og overnaturlig på samme tid. Fantasi og virkelighet smelter sammen på en utrolig vellykket måte. Det er lett å leve seg inn i skjebnen til de to hovedpersonene selv om episoder som er hinsides enhver fornuft stadig inntreffer i livene deres. Boken er både morsom, spennende, innsiktsfull og filosofisk. Selv om det blir brukt mange ord og lange beskrivelser av ulike ting og fenomener blir det aldri kjedelig. Dette er en bok man rett og slett skulle ønske at man aldri ble ferdig med og en historie man ikke kommer til å glemme med det første.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kafka på stranden:

1Q84

Haruki Murakami
Paperback 
189,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

1Q84

Haruki Murakami
Paperback 
189,-
 

1Q84

Haruki Murakami
Paperback 
189,-
 

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 
Stormen
Ny!

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv