Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Utryddelsen

historien om den norske industrielle hvalfangsten

Gjennom hundre år var Norge pådriver bak den største nedslaktingen av ville dyr verden noensinne har sett: den globale industrielle hvalfangsten. I Utryddelsen forteller Espen Ytreberg historien om det som var den første norske oljealderen, med utgangspunkt i bildene og beretningene til arbeiderne som selv deltok. Les mer

305,-

349,- Spar: 44,-

Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Gjennom hundre år var Norge pådriver bak den største nedslaktingen av ville dyr verden noensinne har sett: den globale industrielle hvalfangsten. I Utryddelsen forteller Espen Ytreberg historien om det som var den første norske oljealderen, med utgangspunkt i bildene og beretningene til arbeiderne som selv deltok. Resultatet er et unikt nytt blikk på moderne norsk historie.


.Det var det første norske oljeeventyret. I dag er det nesten glemt. I drøye hundre år fra Svend Foyn utviklet den eksploderende granatharpunen i 1863, var Norge den drivende kraften bak den den globale industrielle hvalfangsten. Norge utviklet ny tek. nologi, åpnet nye fangstfelt, arbeidet internasjonalt for å hindre regulering og begrensinger. Da hval. fangstens epoke var over, var det nesten ingen igjen av de store hvalene som hadde fylt verdenshavene. Men fangsten hadde bygd norsk velferd, og vært med på å skape industrinasjonen Norge. Vanlige norske arbeidere bemannet den norske hvalfangstindustriens fangstskip og kokerier.

For disse mennene var arbeidet slit, eventyr, noen ganger mareritt. I dag finnes et stort materiale av fotografier, dagbøker og selvbiografier som forteller om arbeidernes erfaringer fra slaktefabrikkene i Sørishavet.


I Utryddelsen forteller Espen Ytreberg for første gang historien om den industrielle hvalfangsten fra arbeidernes perspektiv. Han tar oss med på fangsten, lar oss følge arbeidernes opplevelser, setter bildene og beretningene deres inn i en større sammenheng. Kildene lar oss se den industrielle fangsten innenfra. Men de viser også hvordan nedslaktingen virket på arbeiderne selv. Utryddelsen er et enestående stykke historieskriving om et avgjørende kapittel i moderne historie.

Medlemsvurdering:
Viser kyniske forretningsfolk som utnytter naturen for profitt uten å tenke på naturen i det hele tatt. Dette fortsetter den dag i dag med uvitende politikere som forsvarer hvalfangst. Boken forteller om en virkelig skamplett for Norge.

Leif

Detaljer

Forlag
Forlaget Press
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788232805853
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023

Les utdrag

Åpne utdrag her

Kunders vurdering

L
Leif – 04.11.2023

– Viser kyniske forretningsfolk som utnytter naturen for profitt uten å tenke på naturen i det hele tatt. Dette fortsetter den dag i dag med uvitende politikere som forsvarer hvalfangst. Boken forteller om en virkelig skamplett for Norge.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Utryddelsen:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv