Ville bær

rå smak

; Arne Nohr (Fotograf)

Denne boka vil gi deg akutt lyst til å plukke bær. Kirsten Winge overbeviser oss nemlig om at det er utrolig mye vi kan bruke dem til.

Les mer
Vår pris
305,-
Spar
44,-

Veil. pris: 349,-  (Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Paperback
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Paperback
Legg i
Vår pris: 305,-
Spar: 44,-

Veil. pris: 349,-  (Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Presentert av Bente Einan Eriksen, redaktør

Ikke bare blåbær

Denne boka vil gi deg akutt lyst til å plukke bær. Kirsten Winge overbeviser oss nemlig om at det er utrolig mye vi kan bruke dem til.

Kirsten Winge kan det med å hente mat fra naturen. Nå er det skogens og fjellets bær som skal benyttes. Og man oppdager fort at det dreier seg om mer enn syltetøy og saft. Det er gode grunner til også å plukke bær du vanligvis går forbi, som for eksempel blokkebær (også kalt skinntryte) eller krekling. Boka Ville bær er virkelig en god bok for alle som vil bruke bær, og har du hagebær, kan du selvsagt erstatte ville med «tamme» bær.

Salte bær?
Å plukke bær samt ta vare på dem, gir en egen tilfredsstillelse. Og kanskje er det som med jakt og bålfyring … det ligger i oss. Kirsten Winge tar for seg ville bær som kan spises, tilsetningsstoffer som kan brukes samt hva de inneholder. Molter, tyttebær, tranebær og rognebær har for eksempel et høyt pektininnhold fra før, og du trenger derfor ikke dette som tilsetning hvis du skal lage geleer. Bær kan inngå i veldig mye. Ulike typer bærsirup har blitt populært og er et typisk salgsprodukt på for eksempel markeder. Men dette kan du lage selv av de aller fleste bær som molter, markjordbær, solbær og krekling. Bærsirup er herlig som tilsetning i kaker eller på en dessert. Noe helt nytt for meg er for eksempel bær som tilsetning i salt, som tyttebærsalt. Da får man altså et lekkert salt med smak av tyttebær, eventuelt kan man tilsette krydderurter, til å strø på foccacia, kjøttretter, i gryter og sauser. En skål med rosa salt på bordet er dessuten ganske lekkert!

Men altså, tyttebæra er gode for mer enn bare å være tilbehør til juleribba. Det er jo helt fantastiske bær ... plukk dem! Lag tyttebæreddik, -pudding, -smør, -gele, -stenger, -likør, -kake og TYTTEBÆRKÅL.

Sauser, geleer, bakverk, desserter
Jeg henger meg raskt opp i kapitlene om ymse desserter. Her er det enkelte godbiter som må testes, som for eksempel noen lokale varianter fra Finnskogen. Tyttebærhillo er enkel å lage til og kan definitivt bli en ny favoritt. Man tager tyttebær, havremel og sukker og blander og serverer med fløtemelk. Men altså, tyttebæra er gode for mer enn bare å være tilbehør til juleribba. Det er jo helt fantastiske bær … plukk dem! Lag tyttebæreddik, -pudding, -smør, -gele, -stenger, -likør, -kake og TYTTEBÆRKÅL.

Winge blander ofte inn litt konjakk eller annet sterkt drikke i geleer eller sirup. Da får de voksne deilig tilbehør til for eksempel viltkjøttet. Og lag råsaft som du fryser og ta den opp når det er vinter og surt ute. Lag det av krekling og få en deilig smak av fjellet. Krekling har de fleste helt glemt at kan brukes til noe, men Kirsten lager råsaft og likør. De er dessuten raske å plukke når det er et godt bærår.

Ville bær er en bok som inspirerer. Det er så mye gøy og godt man kan finne på med bærene, og tenk dessuten på at ferdige produkter blir fine gaver. Hvem blir ikke glad for et hyggelig glass med tørkede einerbær eller en dose rognebærgele?

I Ville bær kan du lese om:

  • Bær og bærplukking
  • Saft
  • Syltetøy
  • Bærsirup
  • Gelé
  • Gløgg
  • Smør
  • Saus
  • Salt
  • Eddik
  • Likør
  • Dessert
  • Kaker
  • Bakverk

Du lager godsakene av:

  • Bjørnebær
  • Blokkebær (skinntryte, mikkelsbær)
  • Blåbær
  • Bringebær
  • Einerbær
  • Krekling
  • Markjordbær
  • Molter
  • Rognebær
  • Tranebær
  • Tyttebær

Fakta

Utdrag

Om forfatteren

KIRSTEN WINGE er fra Trondheim, men har siden 1994 vært bosatt i Søre Osen, Trysil i Hedmark. Hun er utdannet biolog og har et ydmykt og nært forhold til naturen. Hun er ivrig sanker av naturens råvarer og erfaren villmarkskokk. Kirsten har gitt ut 15 bøker, alene og sammen med andre.