– Mye inspirasjon
Charlottes viltkokebok
En rett på sak og ujålete viltkokebok som følger jaktkalenderen kronologisk med egne kapitler for de viktigste viltartene, samt tre samlekapitler for fugl, hare og mer eksotiske arter. Les mer
399,- Spar: 50,-
Charlotte Mohn er TV-kokk og skriver om mat i Dagbladet. Hun er opptatt av sunn, god mat av norske råvarer og vokst opp med jakt og at man skal utnytte den fantastiske råvaren som viltkjøtt er. Selv var hun nesten tenåring før hun smakte annet kjøtt enn elgkjøtt! I Charlottes viltkokebok får vi grunnoppskrifter på tradisjonelle retter som viltstek og kjøttsuppe, og du lærer dessuten å lage en del retter av dyr som du kanskje ikke pleier å koke suppe på. Det er lagt vekt på enkelhet og rene, gode smaker. Her er mat, ikke uten dill, men uten tull.
Uten jåleri
Det er viktig å få til det grunnleggende. Å kunne presentere en steik på sitt aller beste, for eksempel. Det viktigste er å lære seg å gjøre en grundig og riktig grunnjobb med råvaren. Charlotte Mohn er ikke så opptatt av fancy tilbehør. Heldigvis. Det liker vi. En steik av reinsdyr, eller annet dyr, bør langtidstekes. Varieres med å gni inn ulike krydderurter. Eller forsøk granskudd som en spennende variant. De fleste liker klassisk tilbehør som soppstuing og ovnsbakte rotgrønnsaker. Du trenger ikke å følge oppskriftene slavisk, man bruker det man har eller får tak i, og det er lurt å notere seg sine egne spesial-varianter. Elg i kål går helt fint, og helt vanlig i Charlottes hjembygd. Finnbiff av reinsdyrskav er imidlertid en favoritt, skriver Mohn, og gir gode råd om hvordan du kan bruke mindre kjøttbiter til å lage eget skav som du fryser ned. Boka forklarer fremgangsmåter enkelt og greit, og bildene er et kapittel for seg. De syder av deilig kraft og godsaker og vil antagelig omvende den mest innbitte vegetarianer. I hvert fall bruker jeg lang tid på å dvele ved kjøttsuppens tiltrekkende attributter, for en slik suppe er noe av det beste som fins.
Tradisjonelle retter og det motsatte
Charlottes viltkokebok er en kokebok som kan brukes. Den er enkel, og her er ikke lange lister på ingredienser. Den er likevel ikke enklere enn at du finner forslag på flere marinader som passer til grillkjøtt, hvordan koke kraft og lage sauser som smaker etc. Og man bør bruke hele dyret, oppfordrer Charlotte. Rådyrpate som også inneholder hjerte ser unektelig godt ut. Og beverlår som tilberedes i en gryte på glør ute i skogen, med noen få grønnsaker og en flaske rødvin ... Det er kanskje noe å prøve for beverjegeren. Kråker kan faktisk spises, sier Charlotte videre. Under krigen ble de solgt under navnet krype, siden det lignet på rype. Altså finner
du en del retter av dyr man kanskje ikke utnytter så ofte, og som kan gi gode munnfuller og en smule spenning.
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Norsk Bokmål
- Sider
- 175
- ISBN
- 9788202414115
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2013
- Format
- 28 x 21 cm
- Nr
- 8035679