Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Et glass melk takk

roman

Stor roman av Herbjørg Wassmo Dorte har aldri drømt om det store eventyret. Hun er 15 år og bor på landsbygda i Litauen, og hennes drømmer er konkrete og tett innpå. Ikke om prinser og hester, men om Nikolai, bakerens sønn, om litt mindre fattigdom, om en far som ennå lever. Les mer

149,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Stor roman av Herbjørg Wassmo Dorte har aldri drømt om det store eventyret. Hun er 15 år og bor på landsbygda i Litauen, og hennes drømmer er konkrete og tett innpå. Ikke om prinser og hester, men om Nikolai, bakerens sønn, om litt mindre fattigdom, om en far som ennå lever.Derfor er tilbudet om å reise til Stockholm, i smug, for å jobbe på restaurant, noe hun nesten ikke kan tro at hun slår til på. Kan nesten ikke tro at det er henne som sitter i baksetet på den store Audien gjennom Litauen. Audien med vinduene som ikke lar seg åpne.Wassmos roman er en nesten uutholdelig leseopplevelse. En roman om håpløshet, drømmer og overlevelse.

Medlemsvurdering:
"Et glass melk takk" handler om et meget viktig tema; nemlig human trafficking. Heltinnen i boken, Dorte er et offer for menneskehandel, og i sann stil har Wassmo skrevet en fantastisk og magisk historie. Heltinnen er en sterk, kvinnelig figur, samtidlig som hun er så vidunderlig skjør. Tross alt det vonde som skjer Dorte, beholder hun en barnslig og naiv uskyld som trollbandt meg totalt. Boken er skrevet slik at du føler med Dorte og hennes følelser og det er gjort med en slik perfeksjon at jeg kunne kjenne det på hele kroppen. Wassmo har her skrevet nok et mesterverk som hun har all grunn til å være stolt av. Hvis ikke denne boken åpner øynene dine, vet jeg ikke hva som kan hjelpe deg. Absolutt å anbefale!

Lill

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788205412880
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2011
Priser
Havmannprisen 2006

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Kunders vurdering

K
KL – 12.07.2010

– Etter å ha fått denne boken anbefalt og sett gode anmeldelser av den, gledet jeg meg til å lese den. Man ble raskt presentert for historien og selv om det står lite konkret beskrivelse på baksiden av boken, var det raskt lett å forstå hva handlingen var. Desverre ble også boken etterhvert enda mer forutsigbar. Boken skildrer en grusom historie, det er det ingen tvil om og det gjør et visst inntrykk å lese den. Allikevel sitter jeg gjennom hele boken med en følelse av at forfatteren her fordummer disse jentene og skaper de til handlingslammede jenter. Jeg stusser veldig over at forfatteren skaper disse karakterene så naive at de fremstår til dels som dumme. Det gjør dessverre at historien blir altfor klisjéfylt og kjedelig. I tillegg er avsnittene hvor Dorte mimrer om sin far veldig langtekkelige og kjedelige. Alt i alt en bok jeg dessverre ikke kan anbefale videre.

L
Leser – 27.05.2009

– Jeg har lest boka et par ganger, og jeg klarer ikke bli enig med meg selv. For på den ene siden er det en fantastisk gripende og vond historie, godt skrevet på de aller fleste måter. Men på den andre siden er det så mange svakheter. Det er kun fordi handlingen er så gripende som den er, at man som leser ikke legger fra seg boken pga. at den ikke er skrevet så bra som mye annet. Først og fremst vil jeg trekke fram at man noen ganger skulle tro Wassmo har sittet med manuset til Lilja 4-ever foran seg mens hun skrev. I tillegg: hovedpersonen er så naiv(/dum?), uskyldig og god at det blir alt annet enn troverdig. Episodene der hun snakker med sin døde far er også forstyrrende, så vel som at det mot slutten virker som om forfatteren plutselig var lei av å skrive og bestemte seg for å bli ferdig fortest mulig, uavhengig av hva dette ville ha å si for kvaliteten. Men alt i alt er dette en bok jeg anbefaler alle å lese, så lenge de ikke er kresne hva angår kvalitet. Historien er for viktig til å la den haltende kvaliteten stoppe en.

L
Lill – 14.03.2009

– "Et glass melk takk" handler om et meget viktig tema; nemlig human trafficking. Heltinnen i boken, Dorte er et offer for menneskehandel, og i sann stil har Wassmo skrevet en fantastisk og magisk historie. Heltinnen er en sterk, kvinnelig figur, samtidlig som hun er så vidunderlig skjør. Tross alt det vonde som skjer Dorte, beholder hun en barnslig og naiv uskyld som trollbandt meg totalt. Boken er skrevet slik at du føler med Dorte og hennes følelser og det er gjort med en slik perfeksjon at jeg kunne kjenne det på hele kroppen. Wassmo har her skrevet nok et mesterverk som hun har all grunn til å være stolt av. Hvis ikke denne boken åpner øynene dine, vet jeg ikke hva som kan hjelpe deg. Absolutt å anbefale!

G
Gabby – 17.01.2009

– Boken handler om en ung øst-europeer som grunnet sin naivitet blir et offer for menneskehandelens grusomheter. Virker dette som noe du både har hørt, lest og sett før? Da føler du i såfall helt rett. Temaet i seg selv er viktig, men så gjennomdebattert som prostitusjon, hallikvirksomhet og trafficking har blitt med tiden, må en virkelig passe seg for å ikke havne i klisjeenes middelmådige fallgruve. I "Et glass melk takk" har Wassmo nettopp tatt et skikkelig mageplask inn i denne. Alle klisjeene er der: drømmen om et bedre liv, grenseløs naivitet, grov mishandling, tap av selvrespekt osv osv. I tillegg forsterkes dette negative inntrykket av forfatterens trang til å si alt rett ut akkurat som det er. I god litteratur er det ofte det indirekte og subtile som vekker sterkest reaksjoner og indre tankeprosesser hos leseren - her får en dessverre alt servert på et alt for blankpolert sølvfat.

M
Mariana – 26.06.2008

– Dorte er ei 15 år gammel jente fra landsbygda i Litauen. Faren er død, og familien lever i stor fattigdom. Det livet de lever er like fullt preget av verdighet. En dag får hun tilbud om å jobbe på restaurant i Stockholm, og stikk i strid med hennes natur takker hun ja. Hun håper at hun skal kunne hjelpe familien sin, som står i fare for å bli kastet ut av leiligheten de bor i. Det viser seg snart at Dortes reise ut av Litauen blir starten på et mareritt. Hun blir offer for menneskehandel og tvinges inn i prostitusjon. Vi følger Dorte gjennom noen måneder, som til slutt ender i Oslo. I mellomtiden blir hun utsatt for den mest uverdige behandling. Boka er helt hjerteskjærende. Det verste er at handlingen ligger skremmende nær det man ofte kan lese om i avisene; om jenter som har levd i fangenskap i lang tid, utsatt for voldtekter og tvangsprositusjon. Jeg så filmen "Lilja 4 ever" for et par år siden, og boka har klare paralleller til denne filmen. Ingen sitter uberørt tilbake etter en slik rystende beretning.

M
Merethe_81 – 19.04.2008

– Dette er en av de bøkene som jeg merker kommer til å sette mest inntrykk i meg i lang, lang tid fremover. Boka handler om en liten familie i Litauen, der fattigdommen herjer og framtidsutsiktene er små. Vi blir godt kjent med Dorte, som har små drømmer og ender opp med å hoppe på ett tilbud om jobb på kafe i Stockholm. Selvfølgelig finnes det ingen kafe, og fra her blir historien rett og slett grotesk. Det verste med hele boka er å vite at denne historien er høyst sannsynlig, og sannsynligvis utspiller seg i blant annet Oslo idag. Jeg anbefaler boka på det sterkeste, men man bør være klar over de sterke inntrykkene den gir!

T
Tanja G. Rio – 21.01.2008

– "Et glass melk takk" er skrevet av Herbjørg Wessmo, og er om den 15 år gamle Dorte. Hun blir et offer for menneskehandel og tvangs-prostitusjon av de "mennene Gud aldri skulle skapt," som følge av en skjebnesvanger beslutning om (det hun tror er) å skape et nytt og bedre liv for seg selv og familien. Hun bor på lansbygden i Polen, og sammen med en eldre søster og moren strever hun for å overleve fattigdommen og sulten. Vi blir tidlig introdusert for en annen stor sorg i Dortes liv, farens bortgang. Omstendighetene rundt hennes bakgrunn fører til at hun takker ja til en øyensynlig perfekt jobb i Sverige, men presentasjonen av denne såkalte drømmejobben, samsvarer så absolutt ikke med den tilværelsen hun havner opp i. Boken handler om håp og drømmer, og skildrer hvordan vanskligstilte mennesker ledes ut i den tro at de skal få en meget bedre hverdag, men hvor realiteten slår inn gjennom grusomme mennesker, og hvor disse menneskene heller havner i værre situasjoner enn noengang tidligere. Dortes uskyld og drømmer står i kamp mot de grusommes griskhet. Dette er en spennende bok om det å overleve, uten å knekkes av verdens grusomhet.

l
lesejente – 21.07.2007

– Dorte er en ung jente på 15 år som lever i stor fattigdom sammen med moren og søsteren Vera i Litauen. En dag får Dorte tilbud om å bli med til Sverige for å arbeide som servitør og tjene masse penger. Tilbudet lokker Dorte til å si ja og reiser uten at moren vet noe.Dorte legger igjen en lapp til søsteren og moren om at hun er dratt. Dorte gleder seg til å komme vekk og begynne å arbeide. Det hun imidlertid ikke vet, er at hun er blitt lurt og er blitt et offer for menneskehandel. Det er prostitusjon som blir hennes yrke og det er skildret på en brutal måte. Dorte utsettes for de groveste overgrep og man får vondt av hennes skjebne.Det er en troverdig bok om det harde, grusomme livet mennesker som utsettes for prostitusjon og menneskehandel lever i. Det hender stadig, nye fæle ting med Dorte men en blir på en måte dratt med i handlingen slik at en må vite hvordan det går med Dorte videre.

E
Ellen – 02.02.2007

– 16-årige Dorte blir lokket med til Sverige i den tro at hun skal få servere på en kafé og tjene penger til sin sårt trengende familie i Litauen. Det viser seg ganske raskt at hun blir offer for menneskehandel og prostitusjon. Hun havner etterhvert i Norge i total isolasjon og fornedrelse. Wassmo bruker en sterk symbolikk gjennom den rene og uskyldige melken, den flytende og lokkende elven og den kalde og ufølsomme statuen. Hun bruker et enkelt språk, tilpasset en tenåring som ikke forstår norsk, men har likevel et driv som gjør at jeg vil vite hvordan det går med Dorte. Og det er vel nettopp det forfatteren ønsker, at vi skal bry oss. Hun skriver kvalmende detaljert om kunder og oppdrag, og av og til lurer jeg på om det virkelig er nødvendig. Boken kunne nok ha vært kortere, for når jeg tror løsningen er nær, begynner et nytt mareritt jeg ikke har forutanelsen på før akkurat når det oppstår. Jeg synes dette trekker ned helhetsinntrykket. Handlingen tværes ut i flere uante episoder, før det hastig avsluttes litt apokryft. Budskapet er viktig, men jeg vet ikke om boka leses av dem det gjelder: slaver, halliker og horekunder!

L
LL – 06.01.2007

– Dorte lever i fattigdom sammen med moren og søsteren i Lituauen. Da hun får tilbud om å reise til Sverige for å jobbe på kafé og tjene mange penger, drar hun. Hun får imidlertid ingen jobb, men har havnet i hendene på brutale menneskehandlere. Hun blir utsatt for voldelige seksuelle overgrep og blir nær lemlestet for livet. Etter hvert havner hun som prostituert i Norge. Jeg tviler ikke på at Wassmo har gjort grundig reserarch, og at det som skildres i romanen, avskyelig som det er, trolig like gjerne kunne vært en historie fra virkeligheten. Likevel, eller kanskje derfor, klarer jeg ikke helt å la meg begeistre av historien. Det hele kunne like gjerne vært en litt ekkel dokumentar, som forteller meg mer enn det jeg strengt tatt vil vite om en prostituerts hverdag. Verken historien eller personene er i nærheten av å være like interessante som mye av det Wassmo har prestert tidligere, og det hele står for meg som et helhjertet, men ikke helt vellykket forsøk på å ta opp et dagsaktuelt tema.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Et glass melk takk:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv