Den første sten

; Håvard Syvertsen (Oversetter)

«Først og fremst er «Den første sten» en mektig og overrumplende roman som stiller det grunnleggende spørsmålet: Hva gjør krig med oss? Hvilken mentalitet utvikler et menneske som lever i konstant livsfare, omgitt av forræderi og med vissheten om kommende katastrofe som eneste lojale følgesvenn?»

, Adressa Terningkast 6
Carsten Jensen har skrevet en internasjonal begivenhet av en fortelling om krigens vesen, fortalt som en moderne thriller. Den første sten er glitrende, skremmende og tankevekkende. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Om boka

En flokk unge menn og kvinner verver seg til krigen i Afghanistan. De har forskjellige grunner til å ville dra ut, noen er drevet av rettferdighetssans mens andre vil teste seg selv under ekstreme forhold. Troppen vi følger, står under NATOs kommando, og de kampklare soldatene skal ledes av offiserer uten krigserfaring.

Den karismatiske Schrøder, troppsbefalet, tar grep og innfører et belønningssystem for soldatene inspirert av krigsspillene de underholder seg med i de lange venteperiodene. Den parallelle virkeligheten de skaper seg, skal bli fatal. Snart står de overfor en utfordring som ingen militærøvelse har forberedt dem på, der det eneste de kan gjøre er å prøve å overleve - mot alle odds.

Et spill i spillet
De som forfølger og de som blir forfulgt bytter stadig roller og kan til slutt ikke skille hvem som er hvem. Hvem er venn og hvem er fiende? Hva er virkelighet og hva er fantasi? Hva er prisen for lojalitet og kameratskap, og hva er det egentlig som står på spill? En tilsynelatende allmektig motstander skjuler seg bak stadig nye masker mens han trekker i alle trådene. En dag forsvinner flere fra troppen sporløst. Ingen vet om de er drept, har gått over til fienden eller er blitt terrorister. Og hvem er egentlig Schrøder?

Dødsdansen
Den første sten er en overrumplende fortelling om hva krig gjør med mennesker. De lever tett sammen i konstant livsfare og opplever vennskap, forræderi og katastrofer. Det intense dramaet har bibelske dimensjoner, der afghansk stammejustis og skandinavisk moralisme virvles sammen i en dødsdans av blodhevn.

Med Den første sten har krigen i Afghanistan fått sin store nordiske roman, skrevet av en forfatter med dyp innsikt etter å ha reist i Afghanistan gjennom 30 år. Norske lesere kan glede seg til en oppslukende thriller mettet med mening.

 

Danske Carsten Jensens roman «Den første sten» er et storslått verk, med thrillerens spenning og dokumentariske elementer som kvalitetssikrer bakgrunnsstoff og historie. Turid Larsen, Dagsavisen

Dette er en antikrigsroman der budskapet er at krigen eter sjelen, at et ja til krig er et nei til humanistiske idealer. (...) Den første sten er en stor triumf for romanforfatteren Carsten Jensen. Fredrik Wandrup, Dagbladet

Erna: Kjøp klassesett til forsvarsdepartementet, start lesesirkel i regjeringa, send eit eksemplar til Jens i same slengen. Carsten Jensens roman frå Afghanistan gir eit meir realistisk bilde av krigen enn sakprosaen frå regjeringshald. Marta Norheim, NRK P2

Bildet av Afghanistan slik det stiger fram fra sidene av denne romanen er noe av det sterkeste jeg har lest på svært, svært lenge. Sindre Hovdenakk, VG

Carsten Jensen har skrevet en mektig og imponerende roman om Afghanistan. Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

Først og fremst er «Den første sten» en mektig og overrumplende roman som stiller det grunnleggende spørsmålet: Hva gjør krig med oss? Hvilken mentalitet utvikler et menneske som lever i konstant livsfare, omgitt av forræderi og med vissheten om kommende katastrofe som eneste lojale følgesvenn? Fartein Horgar, Adresseavisen

En kunne trodd at 630 sider er i meste laget for en roman, men denne er av en slik karakter at en blir glad for hver eneste en av dem. Valerie Kubens, Fædrelandsvennen

Den første sten [er] et mesterlig litterært og humanistisk presisjonsangrep. Lasse Horne Kjældgaard, Politiken

En kraftprestasjon. Berlingske Tidende

Fakta

Om forfatteren

Carsten Jensen (f. 1952) er forfatter og journalist. Han har skrevet essays, romaner og reisebøker og har mottatt flere priser og legater. De to store reiseberetningene, Jeg har sett verden begynne og Jeg har hørt et stjerneskudd ga et gjennombrudd internasjonalt. I 2006 kom han med sin stort anlagte roman fra hjembyen Marstal, Vi, de druknede er en overdådig og gripende beretning om et sjømannssamfunn gjennom flere generasjoner.

Visste du at ...

Etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001, utført av al-Qaida, startet USA 7. oktober 2001 en militær kampanje i Afghanistan der målet var å ramme al-Qaida og Taliban. Siden Taliban-regimet i Afghanistan hadde latt al-Qaida bruke landet som operasjonsbase siden 1996, ble de betraktet som medansvarlige. Det ble innledningen til krigen i Afghanistan, som etter hvert utvidet seg til store deler av landet.

Flere NATO-land, deriblant Norge og Danmark, har bistått USA ved å sende militært personell og utstyr til Afghanistan. I 2014 avsluttet NATO sine kampoperasjoner i landet, og Afghanistans da nyvalgte president Ashraf Ghani undertegnet en sikkerhetspakt mellom Afghanistan og USA.

Kilde: snl.no

Medlemsblad

Anmeldelser

«Først og fremst er «Den første sten» en mektig og overrumplende roman som stiller det grunnleggende spørsmålet: Hva gjør krig med oss? Hvilken mentalitet utvikler et menneske som lever i konstant livsfare, omgitt av forræderi og med vissheten om kommende katastrofe som eneste lojale følgesvenn?»

, Adressa Terningkast 6

«En kunne trodd at 630 sider er i meste laget for en roman, men denne er av en slik karakter at en blir glad for hver eneste en av dem.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 6

«Den første sten [er] et mesterlig litterært og humanistisk presisjonsangrep.»

, Politiken Terningkast 6

«En kraftprestasjon.»

Berlingske Tidende Terningkast 6

«Sjokkerende sterkt fra Afghanistan»

, VG Terningkast 6

«Carsten Jensen har skrevet en mektig og imponerende roman om Afghanistan.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 6

«Dette er en antikrigsroman der budskapet er at krigen eter sjelen, at et ja til krig er et nei til humanistiske idealer. (...) Den første sten er en stor triumf for romanforfatteren Carsten Jensen.»

, Dagbladet Terningkast 5