Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Fornuft, egoisme, kapitalisme

essays om Ayn Rand

Ayn Rand er verdens mest leste filosof og en av verdens mest solgte kvinnelige forfattere. Hennes to store og bestselgende romaner, «The Fountainhead» og «Atlas Shrugged», er begge utgitt på norsk, som «Kildens utspring» og «De som beveger verden». Les mer

410,-

450,- Spar: 40,-

Paperback
Sendes innen 3 - 10 dager
Ayn Rand er verdens mest leste filosof og en av verdens mest solgte kvinnelige forfattere. Hennes to store og bestselgende romaner, «The Fountainhead» og «Atlas Shrugged», er begge utgitt på norsk, som «Kildens utspring» og «De som beveger verden».

Ayn Rands kompromissløse og velbegrunnede forsvar av fornuft, rasjonell egoisme og laissez-faire-kapitalisme, og hennes motstand mot irrasjonalitet, initiering av tvang, selvoppofrelse og politikerstyring, har skaffet henne entusiastiske tilhengere over hele verden.

Denne boken inneholder artikler, foredrag og innlegg om Ayn Rand og hennes ideer: et biografisk essay, en innføring i hennes filosofiske system, analyser av hennes to store romaner, artikler med utgangspunkt i bestemte standpunkter, og artikler hvor ideene til Kant, Nietzsche og Popper kontrasteres med Ayn Rands ideer.

Denne nyutgaven inneholder 18 artikler som ikke var med i førsteutgaven. Noen av disse går dypere inn i Rands ideer, mens andre kommenterer aktuelle fenomener i lys av Rands ideer. Boken inneholder også analyser av forholdet mellom Rand og aktuelle personer som Jordan Peterson og Donald Trump. Noen av artiklene tar også for seg innvendinger som er blitt rettet mot Ayn Rands ideer. Boken inneholder også kronikker som har vært trykt i Aftenposten, Dagsavisen og Ny Tid.

Medlemsvurdering:
En unik bok (i norsk sammenheng). Absolutt leseverdig. Boken innholder mye filosofi. Forfatteren har meget god innsikt i objektivismen og Ayn Rand. Ikke bare det, han skriver også godt i kapitlene der han f. eks omtaler Kant (og andre). Det bør nevnes at for å ha mest mulig glede av enkelte av kapitlene bør man absolutt ha lest Atlas Shrugged og The Fountainhead først. Martinsens betraktninger av disse verkene er veldig interessante, og har drevet meg til å lese Rands bøker en gang til. Boken er lettfattelig (i den grad det går an når det gjelder filosofi)

Erik

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Kontekst forlag
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
441
ISBN
9788291106106
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
16 x 12 cm

Kunders vurdering

E
Erik – 19.10.2007

– En unik bok (i norsk sammenheng). Absolutt leseverdig. Boken innholder mye filosofi. Forfatteren har meget god innsikt i objektivismen og Ayn Rand. Ikke bare det, han skriver også godt i kapitlene der han f. eks omtaler Kant (og andre). Det bør nevnes at for å ha mest mulig glede av enkelte av kapitlene bør man absolutt ha lest Atlas Shrugged og The Fountainhead først. Martinsens betraktninger av disse verkene er veldig interessante, og har drevet meg til å lese Rands bøker en gang til. Boken er lettfattelig (i den grad det går an når det gjelder filosofi)

M
Mons – 09.06.2007

– For å ta det positive først: Det var på høy tid med en norsk artikkelsamling av dette slaget om den russisk-amerikanske filosofen Ayn Rand. Hun er en viktig filosof i USA, og blant (særlig mange unge) mennesker i vesten. Forfatteren kan tydeligvis sin Rand til fingerspissene, og han behandler henne hele tiden med respekt. Her er det mye å lære for den som er interessert i filosofien til Rand! Det som er negativt, synes undertegnede, er at bidragene fremstår som noe ujevne, og at de kanskje stiller seg noe ukritisk til sentrale aspekter ved filosofien. På den andre siden er det nok av Ayn Rand-kritikere som har skrevet bøker! Dette er en god bok, som anbefales til alle med interesse for filosofi!

T
Tom Arnesveen – 08.03.2006

– Vegard Martinsen omtaler i denne artikkelsamlingen filosof og forfatter Ayn Rand og hennes filosofi Objektivismen. Denne filosofien går blant annet ut på at virkeligheten eksisterer uavhengig av vår bevissthet, at vi kan observere virkeligheten direkte og at samfunnet bør være kapitalistisk, og jeg siterer Martinsen: "Ultimativt sett handler mennesket for å opprettholde sitt eget liv. Menneskets liv er derfor en objektiv verdistandard. [...] Skal [mennesket] overleve må det oppnå moralske verdier [...] og det er den som handler som selv må nyte godt av det han oppnår."
Martinsen presenterer sitt syn på en tydelig måte jevnt over de cirka 200 sidene, uten å gå veldig i dybden. Boken kan fungere bra som innføring i og supplement til Rands bøker og er per i dag den eneste i sitt slag på norsk. Den inneholder dessuten omtaler av interessante kritikker av Immanuel Kant, Friedrich Nietzsche og Karl Popper, og bak i boken er det en hendig liste over utvalgt litteratur.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Fornuft, egoisme, kapitalisme:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv