Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Byens spor

Ewald og Maj

«Det er ingen som kan skildre Oslo i så sødmefylt vakre ordelag som Lars Saabye Christensen. Byens spor tegner til å bli nok en romansyklus av beste Saabye-merke.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Nytt, storslått episk verk fra Lars Saabye Christensen! I Byens spor møter vi Ewald og Maj Kristoffersen med deres sønn Jesper, bosatt på Oslo vest, rett etter krigen. Les mer

229,-
Sendes innen 3 virkedager

I luftlinje er det ikke så lenge siden 1940-tallet. De fleste av oss kjenner noen, eller har kjent noen, som opplevde tiåret. Men siden den gang har terrenget i det moderne Norge blitt så kupert at det allikevel føles som en uendelighet siden.

I dag er vi ikke, til hverdags, i kontakt med etterdønningene av krigen, hvordan den fortsatt preget livet til folk. Men bare så det er sagt: Lars Saabye Christensens etterlengtede Byens spor er ikke en roman om krigens dager. Den er en roman om mennesker i Oslo i etterkrigsårene.

Fortellingen er lagt til tiden da Norgeshjelpen i Amerika sendte oss gaver, og da jødiske barn fra Tyskland kom hit i busser for å fetes opp. Røde Kors, som utførte et formidabelt arbeid i konsentrasjonsleirene, sto sterkere enn noen gang. I Oslo var Majorstukrysset Kirkeveiens Times Square og Akropolis. Der lå det så mange bakerier med en duft av nystekt brød i luften at fuglene ble mette bare av å fly med åpent nebb. Dette var tiden hvor byggingen av Rådhuset gikk inn i sluttfasen, bygningen som på folkemunne ble kalt «brunosten».

«'Minne er sorg. Historie er forsoning', står det et sted i denne litt stillfarne boken. Lytter du nøye, kan du høre hvordan det hele veien synger i sterke følelser. Like under overflaten.»

Sindre Hovdenakk, VG

Det store felleskapet
Saabye Christensen tar oss med til kjente gater, steder og bylandskaper i Oslo, og ikke lenger fullt så kjente måter å snakke og omgås på. Her er det ikke vanlig å være dus. Men på et underlig vis er det en avstand mellom folk som også skaper rom for nærhet, og et univers med én tilsynelatende tydelig felleskultur. Som forfatteren selv sier det: «Det meste er felles i disse etterkrigstider før velstanden blir for stor og alle skal finne seg selv, og ikke andre.»

«Det er jo dette han vil vise oss: alle detaljene, blikkene og gestene, alt det sanselige og menneskelige som vi går glipp av i vår tid.»

Mari Grydeland, Aftenposten

I sentrum av fortellingen står Jesper Kristoffersen. Vi møter ham først på trikken i 1957, da kong Haakon dør, men virvles fort tilbake til 1940-tallet. Jesper har ennå ikke begynt på skolen. Han skal jo begynne, men er ett år forsinket. Han er «følsom», heter det seg, men naboen, fru Margrethe Vik, enke etter veterinær Halfdan Vik, som passer ham av og til, mener at han er «vár».

Reklame, Røde Kors og referater
Ewald, Jespers far, jobber i reklamebyrået Dek-Rek i Rosenkrantz' gate. Der utarbeider de konseptet til Oslos 900-årsjubileum, som skal gå av stabelen i 1950, noen år fram i tid. Ewald er «ganske lubben, nesten firkantet, med et vennlig og tomt ansikt som ofte kjennetegner sorgløse mennesker som tror de er lykkelige».

Moren Maj er, som mange kvinner på den tiden, hjemmeværende. Hun involveres etter hvert i lokalt Røde Kors-arbeid. Referatene fra «Arbeidskomiteen i Fagerborg Avdeling av Oslo Krets av Norges Røde Kors» er kostelig lesning fra en svunnen tid. De er presise og tilsynelatende nøytrale, men mellom linjene er de både morsomme og triste, og fylte med fordommer. Poenget i dem var uansett at man stilte opp og hjalp hverandre.

«Forfattaren greier å skape ein nerve i dette heilt vanlege ... Slik opnar romanen opp for ei av dei edlaste sidene ved skjønnlitteraturen: nemleg vår evne til å leve oss inn i og føle med andre menneske.»

Marta Norheim, NRK P2

Kryssende spor 
Menneskene i romanen er spor som krysser hverandre på et eller annet vis. Vi møter den italienske hyggepianisten på hotell Bristol, eller Bris på folkemunne. Antikvaren Olaf Hall, enkemann etter den kjente skuespillerinnen Ragnhild Hall, tidligere Stranger, og stefar for den plagede medisinerstudenten Bjørn Stranger. Vi møter slakteren, Jespers lærer og klassekamerater. Vi kjenner vinden fra Nordmarka og hører lydene fra trafikken, vinterens stillhet og tonene fra Jesper som tar pianotimer og øver seg på Beethoven.

Men ikke la deg lure av overflaten. Byens spor, som er første bind i en trilogi, røsker godt i både menneskene i boka og i leseren. For hvor like var vi egentlig?

Dette er en rivende, dramatisk roman med vold, ulykker, uhelbredelig sykdom, død, utenforskap, desperasjon og isolasjon. Den er som en trikk som langsomt starter og glir fra trikkestoppet, for så å akselerere i voldsom fart mot neste - i dette tilfelle neste bind i Saabye Christensens trilogi.

 

Medlemsvurdering:
Gjelder alle tre bøkene: En fornøyelig lesning - kunne nesten ikke legge bøkene fra meg, og så fram til å fortsette lesingen. Hendelsene i bøkene godt krydret av gjenkjennelige områdebeskrivelser og personkarakteristikken glimrende. Saabye-Christensens betraktninger om sin egen situasjon i Skyggeboken som gir oss lesere en realistisk tilnærming til hele triologien. Håper bare han blir frisk av sykdommen.

Hanne Thorp-Larsen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
441
ISBN
9788202584771
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Format
21 x 13 cm
Nr
8130892
Serie
Byens spor 1

- Oslo er mitt litterære landskap

- Oslo er mitt litterære landskap

Lars Saabye Christensen intervjuet av Børge Skråmestø

Lars Saabye Christensen. Foto: Magnus Stivi

På 1940-tallet snakket ikke folk i Oslo slik de snakker i dag. For å mane fram den korrekte stilen har Lars Saabye Christensen blant annet hatt nytte av oppslagsverk som Lakkert høne med medisterboff av Ulf Gleditsch.

- Du er temmelig presis i boka. Familien Kristoffersen bor i andre etasje i Kirkeveien 127. Hvorfor akkurat her, og i andre etasje?

- Jeg pleier å bruke leilighetene i dette strøket her. Jeg gjorde det i Halvbroren også. Mine besteforeldre bodde her. Jeg har et nært forhold til arkitekturen, gårdsrommet, trappene, men ikke så nært at det blir privat, slik som leiligheten jeg selv vokste opp i, et annet sted i byen. 

- Hva betyr Oslo for deg?

- Oslo er mitt litterære landskap. Det er her, i visse strøk, mine første bilder fant sin form. Byen blir derfor både emosjonell og geografisk. 

- Hvordan har du jobbet med research? Med arbeidet til Røde Kors, for eksempel? Og fantes reklamebyrået Dek-Rek i Rosenkrantz' gate, som Ewald, faren til Jesper jobber i?

- Referatene fra Røde Kors-møtene fant jeg i en protokoll som min mor hadde. Disse er altså autentiske. De forankrer fiksjonen i en gitt virkelighet, en slags sann sammenheng. Ellers tar jeg meg visse friheter, som er det nye ordet for å dikte. Det fantes et byrå som het Dek-Rek, men jeg har stort sett bare rappet navnet.

- Måten som folk snakker på, er et kapittel for seg selv. Jeg tenker at det må ha vært en balansekunst mellom hvordan vi kjenner talemåtene fra gamle filmer og radioopptak, og hvordan folk faktisk snakket?

- Språket, eller mye av dagligtalen, slangen, talemåtene, har jeg fra særlig musikermiljøer, men jeg har også selvfølgelig hatt nytte av strålende oppslagsverk som Lakkert høne med medisterboff av Ulf Gleditsch.

- Hovedpersonen Jesper sier ikke stort, og det han sier, er til tider ganske mystisk. Han «ligger også litt etter», som vi sier det, og skal begynne ett år senere på skolen, enn jevnaldrende. Hva er han? «Følsom» eller «vár», eller kanskje det vi i dag vil kalle autist?

- Jesper er åpenbart i slekt med mange av mine hovedpersoner. Men jeg kan ikke fordra diagnoser i skjønnlitteraturen. Følsom får holde. Jeg vil kalle det en ekstra energi, som ikke alltid er like lett å ha med seg, men som også kan være til stor nytte. 

- Hva er det viktigste vi kan ta med oss fra 40-tallet?

- Optimismen.

- Og det minst viktige ...?

- Optimismen.

- Dette er første bind i en trilogi. Kan du si noe om de neste bøkene? Tar de for seg hvert sitt tiår? Er det Jesper vi kommer til å følge?

- Jeg vil helst ikke si så mye, annet enn at de er ferdig skrevet og ligger til modning. Men den observante leser vil kanskje legge merke til at Jesper i prologen skal til sjøs den dagen Kong Haakon er død. Det peker fram mot neste bind. Jeg har også vært interessert i Josteins (slakterens sønn, red. anm.) livsløp, dessuten får jo Jesper en søster, Stine, og hun tar god plass.

 

Om forfatteren

Lars Saabye Christensen (f. 1953 i Oslo). Hans store gjennombrudd kom i 1984 med romanen Beatles. I 2001 kom Halvbroren, som ga ham Brageprisen og Nordisk råds litteraturpris. Halvbroren er solgt i over 200 000 eksemplarer og utgitt i 22 land. I 2006 ble Lars Saabye Christensen utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

 

Medlemsblad

 

Utdrag

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Det er ingen som kan skildre Oslo i så sødmefylt vakre ordelag som Lars Saabye Christensen. Byens spor tegner til å bli nok en romansyklus av beste Saabye-merke.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Her viser Saabye Christensen også for alvor klo som forfatter. Både i disse referatene, men kanskje først og fremst i de meningsladede replikkvekslingene menneskene imellom, dirrer det en helt særegen språklig musikalitet fra en av våre fremste litterære impresjonister.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Lars Saabye Christensen skriver så du jevnt humrer, av og til ler høyt. Men den karakteristiske sårheten er sterkt nærværende både i og mellom linjene. Enda mer enn før.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«En fortelling som når langt inn i hjerterøttene. Varme, sympati og evne til å leve med er kjennetegn for denne romanen som skildrer livet i Oslo rett etter andre verdenskrig.»

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

«Forfattaren greier å skape ein nerve i dette heilt vanlege ... Slik opnar romanen opp for ei av dei edlaste sidene ved skjønnlitteraturen: nemleg vår evne til å leve oss inn i og føle med andre menneske.»

Marta Norheim, NRK P2

«Men det er jo dette han vil vise oss: alle detaljene, blikkene og gestene, alt det sanselige og menneskelige som vi går glipp av i vår tid, med blikket klistret til en iPhone. Jeg tror ikke jeg tar helt feil hvis jeg sier at fansen, den gamle kjernen, kommer til å kose seg glugg med akkurat dette perspektivet.»

Mari Grydeland, Aftenposten

«Byens spor er på mange måter det leserne vil ha. (...) Kombinert med Lars Saabye Christensens helt særegne grep kan dette bli en gjenganger i På nattbordet i lang tid.»

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«Det er et fint første bind, en roman av den typen som ikke roper høyt, men som bæres av fine personportretter og visdom forkledd som funklende gullkorn, og som igjen befester Lars Saabye Christensens stilling som Oslos fremste heimstaddikter.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«En utgivelse, som ånder av kvalitet fra ende til annen (...) Legger grunnlaget til en praktfull trilogi.»

Politiken

Kunders vurdering

S
Sir Odal – 05.09.2021

– Likte boka godt nok til å fullføre hele serien.

E
E.M.H. – 23.09.2020

– God bok, godt skrevet.

L
Liv Mosseby – 03.03.2020

– Denne boka skal jeg bruke lang tid på. Har tidligere lest 2 bøker av L.S.Christiansen. Boka om byen er slik at jeg kan legge den ned litt, det er lett å bli kjent med hovedpersonene. Gleder meg til fortsettelse.

J
Jan Roger Handelsby – 17.12.2019

– Byens spor

H
Hanne Thorp-Larsen – 16.11.2019

– Gjelder alle tre bøkene: En fornøyelig lesning - kunne nesten ikke legge bøkene fra meg, og så fram til å fortsette lesingen. Hendelsene i bøkene godt krydret av gjenkjennelige områdebeskrivelser og personkarakteristikken glimrende. Saabye-Christensens betraktninger om sin egen situasjon i Skyggeboken som gir oss lesere en realistisk tilnærming til hele triologien. Håper bare han blir frisk av sykdommen.

B
Berit Svarva – 19.09.2019

– Boka er ikke lest ennå, men kaffe/te-kruset er i bruk, og det er jeg meget fornøyd med!

E
Else – 17.09.2019

– Veldig god lesnad.

R
Randi Nilsen – 17.09.2019

– Byens spor 2

E
Else-Grethe – 17.09.2019

– Veldig bra.

B
Berit Svarva – 20.08.2019

– Har ikke lest boka enda, venter til jeg har alle tre.....

A
Arne Steinar Clemetsen – 20.08.2019

– Byens spor

Å
Åse Manum Hesthagen – 20.08.2019

– God bok,

E
Else-Grethe – 24.07.2019

– Veldig bra

A
Anne Grethe N. Harring – 25.06.2019

– Digger Lars Saabye Christensen. Denne var på høyde med Halvbroren, Bly og Beatles. Nydelig!

M
Mona Acker – 01.05.2019

– Flott bok. Gleder meg til neste

G
Gun-May Austdal – 30.04.2019

– Absolutt leseverdig bok! Interessant, varm og beskrivende for den tiden.

l
lars arild jegerlund – 05.03.2019

– Bra skrevet og gjenfortalt på lyd bok

M
Mona – 06.02.2019

– Du er hundre prosent til stede. Snart ferdig med bok to. Skulle ønske det kom flere.

M
Marit Aanensen – 11.01.2019

– meget bra, en av de beste jeg har lest

E
Elsa M Lunde – 03.12.2018

– Byens spor

H
Heidi lindem – 26.11.2018

– Byens spor

A
Anne-Lise – 31.10.2018

– Koste meg veldig med dette tilbakeblikket på min ungdomstid.

L
Liv – 09.10.2018

– Veldig god bok, anbefales

E
Elisa Granly – 03.10.2018

– Saabye Christensen har et fortettet og rikt språk og hans karrakterer blir tydelige og nære. I denne boka kommer kvinnenes situasjon i etterkrigstida tydeligere fram. Venter på neste bok!

H
Helga thrane – 25.09.2018

– Byens spor May

S
Solveig Haugsbakk – 04.09.2018

– Min by

T
Toril Fredheim – 06.06.2018

– Byens spor

T
Thea Irene Brox Rasmussen – 23.03.2018

– Byens spor

A
Anne E. – 15.02.2018

– En bok jeg nøt å lese fra begynnelse til slutt. Gode personskildringer og vakkert om Oslo. Saabye Christensen på sitt beste. Gleder meg til fortsettelsen.

M
Marit – 16.01.2018

– Boken kan best beskrives som et "stillbilde". For det er en stille bok - det er mange gater, mange møtereferater, mange detaljer... men de store hendelsene forbigås i nettopp stillhet. Selv ikke fødsel og død blir gjort noe nummer av. Det er hverdagsdetaljene som får lys på seg i denne fortellingen der stedets og tidens enhet løfter fram kvinnelivet fra dag til dag. Og det slår meg at dette er en klassisk "dameroman" skrevet av en mann. For meg blir det litt for stille, litt for lokalt. De som kjenner denne delen av Oslo vil sikkert begeistres mer enn meg.

k
kari Schøffthaler. – 04.01.2018

– Det var en god og fin bok. Kjempe fint skrevet.

K
Kjersti von Krogh – 03.01.2018

– Fantastisk bok fra et kjent og kjært byområde og skole. Gleder meg til de neste årene av min barne- og ungdomstid - kjempegodt beskrevet!

A
Aud Sæhle – 03.01.2018

– En gripende fortelling i et mesterlig skildret bilde av strøket rundt Fagerborg/Majorstuen i tiden rett etter krigen. Referatene fra møtene i Røde Kors og beskrivelsen av arbeidet som kvinnene utførte frivillig der, gir en ekstra dimensjon til boken. For meg, født i 1940, var denne boken et mesterstykke som gav meg noen øyeblikk tilbake i fortiden.

S
Sonja Jakobsen – 03.01.2018

– Gleder meg allerede til å lese fortsettelsen. Man blir dratt med inn i tiden og livet til personene i boka

G
Grete Grov – 03.01.2018

– Byens spor

J
Judith – 03.01.2018

– Nok en god leseropplevelse fra Lars Saabye Christensen

M
Marianne – 03.01.2018

– Styrereferatene var til tider forstyrrende...........

A
Aud Helene Willumsen – 02.01.2018

– Veldig god og fengende bok som var lett å leve seg inn i.

L
Lou Cathrin Norreen – 02.01.2018

– En bok som setter deg 65 år tilbake i tid, og det på en måte som gjør at du tror du er der selv. Gripende fortelling med mange menneskeskjebner, som til tider gjør vondt langt inne i hjerteroten.

B
Bente Hergel – 02.01.2018

– Fantastisk

M
Mona – 02.01.2018

– Interessant og lokalhistorisk, rørende og god bok

M
Margrethe Haugen – 01.01.2018

– Saabye Christensen gjør det igjen, gir oss gode historier, interssante mennesker og et lite innsyn i Fagerborg Røde Kors' innsats på 40- og 50-tallet - artig vri. Venter spent på fortsettelsen.

M
Marit Østerbø – 04.12.2017

– Byens spor

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 05.09.2017

– Helt nydelig levert fra Saabye Christensen. Vi er i årene rett etter krigen, Oslo skal feire 900-års jubileum og reklamemannen Ewald vil fortelle byens historie gjennom sin kone og alle andre kvinner som har bygget denne byen. I Byens spor tar Saabye Christensen leseren med tilbake til gatene, byen og miljøet ingen beskriver bedre enn nettopp ham. Gled deg!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Byens spor:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Arr

Jørn Lier Horst
Paperback 
179,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv